Hlavní navigace

EET se dotkne dalších 300 tisíc podnikatelů. Jaké povinnosti mají?

6. 2. 2020
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Od května 2020 se elektronická evidence tržeb dotkne zbylých dvou vln. Povinnost evidovat tržby tak dopadne na dalších 300 tisíc podnikatelů.

V pátek 1. května dojde k náběhu závěrečné fáze elektronické evidence tržeb. EET tak s několika výjimkami zahrne všechny zbývající sektory ekonomiky, ve kterých podnikatel přijímá hotovostí tržby. 

Ministerstvo financí dnes v rámci konference představilo detaily k zavedení závěrečné fáze EET. Ti, kterých se nově EET dotne, mají několik povinností. 

Informační kampaně v regionech

Ministerstvo financí ve spolupráci s Finanční správou ČR posiluje informační infolinku a distribuuje edukační materiály na finančních úřadech. Chystají se veletrhy EET s výstavami pokladních zařízení, a to 7. 2. v Praze, 21. 2. v Ostravě, 20. 3. v Brně a 3. 4. v Liberci. S Hospodářskou komorou ČR už nyní probíhají semináře pro živnostníky a chystají se další nejen v největších městech, ale také třeba v Mladé Boleslavi, Znojmě, Chomutově, Břeclavi či Pelhřimově.

Průvodce EET

Koho a odkdy se EET týká? Jaké všechny povinnosti se s EET pojí? Jak vybrat pokladní systém? Přečtěte si našeho velkého průvodce elektronickou evidencí tržeb.

Kolik EET přinese? 

Podle ministerstva v průběhu prvních tří let fungování EET získaly veřejné rozpočty na daních a pojistných odvodech více než 33 mld. Kč navíc. Po náběhu závěrečné fáze se očekává pro rok 2020 fiskální přínos okolo 15 mld. Kč, v dalších letech to má být 20 mld. Kč ročně.  Jak ale upozorňují někteří odborníci, ministerská metodika výpočtů přínosů EET stojí na vodě.

skoleni_15_4

Čtěte více: Čísla o přínosu #EET jsou založena na nesmyslné metodice, ukázala analýza

Ministryně Alena Schillerová během dnešní konference také pronesla, že díky EET a jejím finančním přínosům do státní kasy může stát snižovat daně. Zatím se tak ale neděje. Naopak, naposledy v rámci daňového balíčku byla zvýšena daň na tabák, alkohol a hazard. Zvýšil se také poplatek za vklad do katastru nemovitostí. Podrobněji v článku Vyšší daň z tabáku a lihu má vynést 10 mld. Kč, poslední vlny EET jen 5 mld. Kč

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).