Hlavní navigace

EET se na několik měsíců zastaví, týká se to všech podnikatelů

24. 3. 2020
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Do konce nouzového stavu a po dobu následujících 3 měsíců se zastavuje EET. Týká se to i podnikatelů, kteří už nyní evidují.

Po uplynutí lhůty se nicméně EET dotkne i podnikatelů, kteří doposud evidovat nemuseli, tedy řemeslníků či lékařů.

EET se zastavuje

Poslanecká sněmovna dnes schválila pozastavení elektronické evidence tržeb (EET) po dobu trvání nouzového stavu a následujících třech měsíců. Žádný poplatník tak nebude muset evidovat své tržby a tato povinnost nebude nikterak kontrolována. Pozastavení se týká všech vln EET. Návrh musí ještě ve středu 25. 3. odsouhlasit Senát a podepsat prezident.

Průvodce EET

Koho a odkdy se EET týká? Jaké všechny povinnosti se s EET pojí? Jak vybrat pokladní systém? Přečtěte si našeho velkého průvodce elektronickou evidencí tržeb.

Konkrétně bylo schváleno, že podnikatelé nemusí do ukončení nouzového stavu, s výjimkou povinnosti zacházet s autentizačními údaji, certifikátem pro evidenci tržeb a blokem účtenek tak, aby předešel jejich zneužití, plnit povinnosti podle zákona o evidenci tržeb. Ode dne ukončení nouzového stavu po dobu 3 měsíců pak nemusí plnit podle zákona upravujícího evidenci tržeb evidenční povinnost a povinnost umístit informační oznámení.

Po uplynutí 3 měsíců od konce nouzového stavu se tak EET dotkne i posledních dvou vln poplatníků, kteří doposud evidovat nemusí, tedy řemeslníků, účetních, ale také třeba lékařů. Opozice sice navrhovala povinnost zavést EET pro lékaře a spol. posunout, a to třeba aspoň o 6 měsíců, vládní koalice to však s podporou komunistů odmítla.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).