Hlavní navigace

EET se zas bude týkat i nevidomých OSVČ. Vláda a opozice se z toho viní navzájem

19. 10. 2018
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Novela, která zavádí opětovné osvobození nevidomých OSVČ od EET, nestihne být schválena do konce letošního roku. Vláda z toho viní opozici, opozice zase vládu.

Nařízení, které zrakově postižené osvobozuje od EET, bude zrušeno kvůli rozhodnutí Ústavního soudu, a to k 31. prosinci 2018. Ministerstvo financí sice v novele, kterou připravilo, navrhuje zrakově postižené OSVČ z EET opět vyjmout, návrh však nestihne být do konce roku na 99 % schválen. Aktuálně se totiž teprve nachází v prvním čtení. Podle ministryně Aleny Schillerové za to může opozice, která prý při projednávání novely obstruuje. Opozice to ale odmítá a za vinu to naopak dává vládě.

Od roku 2019 se EET bude týkat i nevidomých

Jednou z věcí, které zrušil Ústavní soud v souvislosti s EET, byla ustanovení, která zmocňují vládu k vydání nařízení, jimiž lze některé tržby evidovat ve zjednodušeném režimu, některé tržby vyloučit úplně a rozšířit seznam dočasně vyloučených tržeb. Ustanovení pozbudou platnosti 31. prosince 2018.

Tato zákonná zmocnění totiž umožňují vládě, aby tržbu z evidence vyňala jednou provždy nebo ji vyňala jen dočasně nebo ji zařadila do zjednodušeného režimu. (…) Proti excesivnímu (či až absurdnímu) výkladu i aplikaci výše citovaných zmocnění tak zákon sám neobsahuje žádné mechanismy a omezení bránící ve svém důsledku např. tomu, aby to bylo až nařízení vlády, které stanoví, jaké tržby budou evidovány a v jakém režimu. Takový přístup však není přípustný. Musí být primárně definováno zákonem, na koho povinnost evidence dopadá a v jakém rozsahu, vysvětlil soud a zároveň tak, opět s platností ke konci letošního roku, zrušil nařízení vlády č. 376/2017 Sb., o vyloučení některých tržeb z evidence tržeb.

Čtěte více: Co rozhodnutí Ústavního soudu znamená? Změny #EET v otázkách a odpovědích

Zmíněné nařízení vylučuje z EET tržby u těžce zrakově postižených osob a dočasně (do 31. 12. 2019) tržby z prodeje sladkovodních ryb uskutečněného v období od 14. 12. do 24. 12. v provozovně, ve které se v tomto období uskutečňují pouze tyto tržby. Ne každého nevidomého se ale výjimka z EET týká. Konkrétně se jedná o prakticky nevidomé a hluchoslepé fyzické osoby, které jsou držiteli průkazu ZTP/P se symbolem nevidomé nebo hluchoslepé osoby.

Dále musí jít o poplatníka daně z příjmů fyzických osob,

  1. který provozuje podnikatelskou činnost bez spolupracujících osob podle zákona upravujícího daně z příjmů a bez zaměstnanců, ledaže tyto osoby splňují podmínku uvedenou v bodě 1,
  2. který není společníkem společnosti, z jejíž činnosti tržba plyne, ledaže všichni společníci společnosti splňují podmínku uvedenou v bodě 1, a
  3. který tuto tržbu přijímá sám nebo prostřednictvím zaměstnance, spolupracující osoby nebo společníka společnosti, kteří splňují podmínku uvedenou v bodě 1.

Vláda a opozice se obviňují navzájem

Ministerstvo financí sice připravilo novelu zákona o evidenci tržeb, která kromě jiného zrakově postižené OSVČ z EET opět vyjímá, novela však nestihne být do konce roku s vysokou pravděpodobností schválena. Aktuálně se totiž stále nachází v prvním čtení. Že se výjimka pro zrakově postižené nestihne zřejmě schválit, je podle ministryně financí Aleny Schillerové vina opozice.

VŠE O EET NA JEDNOM MÍSTĚ

Projděte si, koho se Elektronická evidence tržeb týká, a získejte i další informace k tématu

Bohužel i toto je důsledek zcela nezodpovědných obstrukcí opozice. Ministerstvo financí připravilo novelu vyjímající zrakově postižené podnikatele z evidence tržeb neprodleně po rozhodnutí ÚS a předložilo jí Poslanecké sněmovně již 13. června 2018. Bohužel v důsledku obstrukčního jednání opozičních poslanců pravděpodobně nebude novela od 1. ledna 2019 účinná, uvedla serveru Podnikatel.cz Alena Schillerová.

Opozice však nařčení odmítá a upozorňuje, že plnou odpovědnost má vládní koalice ANO a ČSSD. Podle Zbyňka Stanjury, předsedy poslaneckého klubu ODS, neměli zrakově postižení podnikatelé podléhat EET už od samého počátku. Po rozhodnutí Ústavního soudu, který mj. zrušil 3. a 4. vlnu EET a také zmocnění vlády pro výjimky z EET, měla Babišova vláda dvě možnosti. Buď předložit novelu jen s uplatněním výjimek přímo v zákoně bez 3. a 4. vlny EET, taková novela by hladce prošla Sněmovnou i Senátem, nebo spojit obě záležitosti do jedné novely i s rizikem, že výjimky přestanou platit, doplnil serveru Podnikatel.cz Stanjura.

Stanjura se zároveň ohradil proti tomu, že by opozice obstruovala. Vláda sice poslala návrh zákona 13. června do Sněmovny, ale projednávat se začal až po třech měsících 12. září. Do dnešního dne Sněmovna věnovala debatě o novele EET zhruba sedm hodin, což není mnoho s ohledem na skutečnost, že 3. a 4.vlna EET má dopadnout na statisíce poctivých podnikatelů a přinést jim další zbytečnou administrativní zátěž, vysvětlil Stanjura.

Jak vyplývá z veřejně dostupných dokumentů z Knihovny připravované legislativy a z projednávání ve Sněmovně, časová osa byla následující. Ústavní soud rozhodl o zrušení části zákona o evidenci tržeb 15. prosince 2017. Ministerstvo financí pak návrh novely poslalo do připomínkového řízení za tři měsíce, tedy v půlce března letošního roku. Vláda o něm pak rozhodla 13. června a návrh pak zamířil do Sněmovny. Projednávat se pak začal 12. září, ale jednání bylo přerušeno. Na pořad se návrh dostal ještě 14. září, 19 září. a 21. září, vždy ovšem došlo k přerušení. Zákon se tak stále nachází v prvním čtení. Na pořad by se měl dostat na příští schůzi, která startuje v úterý 23. října.

EET se dle odhadů dotkne maximálně stovek nevidomých

Podle odhadů Národní rady osob se zdravotním postižením a Sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých ČR (SONS ČR) se má EET dotknout ve všech vlnách 1000 až 2000 zrakově postižených podnikatelů. Naštěstí drtivá většina z nich spadá do 3. a 4. vlny EET, tedy nikoliv do, v tuto chvíli fungující, 1. a 2. vlny, doplnila Alena Schillerová. 

skoleni_15_4

Odhad počtu podnikatelů, kterých by se tento problém mohl týkat, je opravdu velmi obtížný, nicméně uvedu-li, že se může jednat maximálně o počet v řádu stovek, nebudu snad daleko od pravdy. I pro obdobně malý počet subjektů jde však o důležitou věc. Věříme, že nastane-li tato situace, podaří se ve spolupráci s ministerstvem financí nalézt nějaké schůdné řešení, uzavřel Luboš Zajíc ze SONS ČR.

Čtěte také: Až 2000 nevidomých OSVČ bude vyňato z EET. Další výjimky už nebudou, říká Pilný

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).