Hlavní navigace

Při pohledu na státní finance ekonomové radí: Navažme na první republiku

12. 10. 2009
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 329515
"Janotův balíček" brzy vstoupí v platnost. Problém státního zadlužení ale dlouhodobě neřeší, už rok 2011 může být kritický, hrozí v něm totiž další propad. Odborníci proto radí: Začněme od píky a vykročme k renesanci hospodářství.

Deficit státního rozpočtu se pro příští rok na 99 % podaří udržet v mezích, které neohrozí fungování české ekonomiky. Prezident ČR Václav Klaus totiž minulý týden podepsal tzv. „Janotův balíček“, který má snížit schodek rozpočtu z hrozivých 230 na 163 miliard korun. Jenže podle Hospodářských novin by měl být deficit o 10 miliard korun větší, může za to prý starý makroekonomický odhad.

Ministerstvo však tuto informaci vzápětí popřelo a trvá na tom, že státní rozpočet vytvořilo na základě nových odhadů vývoje ekonomiky. Zda má ministerstvo pravdu, se analytici neodvažují tvrdit, z návrhu rozpočtu totiž není zřejmé, jaké výchozí údaje se použily. Odborníci nicméně jedním dechem dodávají, že na tom stejně příliš nezáleží. Ekonomika podle nich totiž v příštím roce spíše poroste. Problém má však nastat o rok později. Analytici se obávají hospodářského cyklu ve tvaru „W“, tedy dalšího propadu ekonomiky v roce 2011.

Rozpočet na tento rok

Prezident minulý týden schválil úsporný balíček, který by měl srazit deficit státního rozpočtu v příštím roce na 163 miliard korun. Původně přitom hrozil schodek až ve výši 230 miliard korun. Balíček obsahuje mimo jiné zrušení slev na sociálním pojištění, opětovné snížení přídavků na děti, zrušení protikrizového nárůst podpory v nezaměstnanosti, zvýšení DPH a spotřebních daní, či snížení výdajových paušálů u některých živností. Čtěte více: Senát schválil úsporný balíček. Je to vítězství?

Jenže ještě před podepsáním prezidentem přišly Hospodářské noviny s tvrzením, že ministerstvo financí připravilo státní rozpočet dle zastaralých odhadů vývoje ekonomiky, kdy se prognózoval 0,3% růst. Novinám to sdělil náměstek ministra financí Bohdan Hejduk. Po schválení balíčku by se ale mělo HDP snížit a nové předpoklady ministerstva hovoří o propadu ekonomiky o 0,3 až o 0,5 %. To by znamenalo v rozpočtu další výpadek kolem 10 miliard korun.

Ministerstvo ale ještě tentýž den informace Bohdana Hejduka dementovalo. Ministerstvo financí odmítá interpretaci dnešního vydání Hospodářských novin, podle kterého v návrhu státního rozpočtu na rok 2010 chybí 10 mld. Kč. Tato interpretace vznikla díky nedorozumění na včerejším zasedání Rozpočtového výboru PSP ČR, vysvětloval Ondřej Jakob, tiskový mluvčí ministerstva financí.

Server Podnikatel.cz proto oslovil analytiky s otázkou, podle kterého odhadu vývoje ekonomiky se rozpočet připravil. Jenže odborníci na ni odpověď neposkytli. Jak potvrdili v podstatě všichni z nich, z návrhu zákona o státním rozpočtu není jednoznačně poznat, z jakých čísel ministerstvo vycházelo. Kdo ví, jak to ve skutečnosti bylo, komentoval serveru Podnikatel Aleš Michl, analytik Raiffeisenbank.

Myslíte si, že se úsporný balíček nějak dotknul vašeho podnikání?

Problém stojí jinde

Podle ekonomů ani není příliš důležité, podle kterého ze dvou zmíněných odhadů ministerstvo rozpočet sestavilo. Velká část z nich totiž v příštím roce očekává růst ekonomiky kolem 2 %. Pro rok 2010 nyní počítáme s růstem ekonomiky 2,2 % a s deficitem mezi 170 a 180 miliardami korun, sdělil serveru Podnikatel.cz Vojtěch Benda, hlavní ekonom ING Wholesale Banking.

Počítáme s růstem 1,6 % a deficitem podle plánu vlády, tedy asi 165 mld, připojil se Tomáš Vlk, analytik společnosti Patria, s tím, že úpravy v rámci tzv. Janotova balíčku byly za současné situace nutné. Je to ale jen odsunutí problému zvaného reforma povinných výdajů rozpočtu. V delším horizontu je pro stabilizaci rozpočtu nutná reforma důchodového systému. Reformu by potřebovala i oblast sociálních dávek a zdravotnictví, dodal Vlk. Čtěte více: Ekonomika už drkotá po dně, to nejhorší ji ale ještě čeká.

Výtky ekonomů však míří k samotné struktuře státního rozpočtu. Schodek má dosáhnout 163 miliard, zvýší se daně, ale zároveň oproti letošnímu roku vzrostou i o 3 % výdaje. A právě nárůst výdajů se odborníkům nezamlouvá. Je třeba zvýšit i daně, ale ty nepřímé. Velké škrty by potřebovaly hlavně výdaje. Státní aparát například spotřebuje strašné množství prostředků na své fungování, myslí si Vojtěch Benda.

Banner - Ekonomická recese

Navažme na prvorepublikovou tradici

Největší problém vidí ekonomové podle svých slov na straně povinných výdajů. Zvýšení daní připouštějí jako jeden z možných kroků, ale nemělo by jít o výrazný nárůst, neboť by mohl utlumit ekonomickou aktivitu. Velkou nepříjemností je také složení schodku státního rozpočtu, který ze značné části tvoří strukturální deficit. Čtěte více: Škrty v rozpočtu nepomůžou, zapotřebí je celá reforma.

Daně x

A právě vysoké výdaje, rostoucí zadlužení, absence reforem dělají ekonomům největší starosti do dalších let. Zadlužení, nárůst nezaměstnanosti a zvýšení daní mě vede k obavě, že bychom v České republice mohli v hospodářském cyklu vidět symbolicky „W“. Tedy sešup dolů (máme ho snad za sebou) – recese – oživení -zpátky do recese – a opožděný návrat ke skutečnému růstu, obává se Aleš Michl.

Co tedy radí ekonomové, aby v roce 2011 nedošlo k opětovnému poklesu ekonomiky nedošlo a aby veřejné finance nezkolabovaly? Začněme od píky. Nechtějme hned teď všechno rychle zpět. Navažme na prvorepublikovou tradici. Postavme ekonomiku na kapitálu, tradičních hodnotách, morálce – vykročme k renesanci hospodářství, radí Michl.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).