Hlavní navigace

Elektronická evidence tržeb padne jako první na hoteliéry a hostinské

27. 10. 2014
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: www.isifa.com
Elektronickou evidenci tržeb jako první otestují hoteliéři a restauratéři. Počítá s tím návrh zákona o evidenci tržeb. A třetina hospodských se bojí krachu.

Elektronickou evidenci tržeb jako první otestují hoteliéři a restauratéři. Systém, který má začít fungovat od roku 2016, totiž bude zaváděn postupně. S odvoláním na ministerstvo financí to píše Deník. Náběh systému bude upravovat právě dokončovaný zákon o evidenci tržeb a ten počítá s tím, že od ledna 2016 začne povinnost elektronické evidence pro podnikatele ve stravovacích a ubytovacích službách. V dubnu se pak k systému připojí obchodníci a ve třetí červencové vlně pak všichni ostatní, tedy například živnostníci nebo lidé vykonávající svobodné povolání. 

Ilustrační obrázek.
Autor: www.isifa.com

Hoteliéři a restauratéři přicházejí o iluze. Elektronická evidence tržeb má na ně dopadnout jako první. A celá třetina z nich prý bude muset skončit. 

Ministerstvo tímto částečně vyšlo vstříc požadavku Asociace malých a středních podniků a živnostníků podle níž potřebují malé firmy a živnostníci více času na přípravu. Doporučujeme v první vlně spustit pouze obchody, restaurace 
a ubytovací zařízení. Drobné služby, jako jsou kadeřnice, truhláři nebo třeba veterináři, odložit minimálně o jeden rok. I tak to bude časově a systémově náročné, uvedla už dříve Pavla Břečková, místopředsedkyně představenstva asociace. Teď to ale vypadá, že odklad pro některé živnostníky bude jen půlroční.

Bude vás zajímat: Jak by měla vypadat elektronická evidence tržeb? Známe představy ministerstva

Podle odhadů ministerstva financí přinese elektronická evidence tržeb každý rok o 30 miliard korun víc než dosud. Povinnost elektronicky evidovat tržby se totiž má vztahovat na fyzické a právnické osoby přijímající platby v hotovosti. Hotovostí je pak myšlena platba jiným způsobem než bankovním převodem, tedy hotovostně, prostřednictvím platební karty, stravenkou nebo šekem. Finanční správa by skrze tento systém mohla on-line sledovat prakticky všechny tržby podnikatelů. Jenže platit poctivě daně a zároveň udržet podnik je podle některých podnikatelů zcela nemožné.

Na elektronickou evidenci tržeb podle všeho dojedou například hospodští a restauratéři, tedy skupina, která má na systém přejít jako první. Nová povinnost pro ně bude znamenat takové náklady, že už se jim podnikat nevyplatí. Informace o tom, nedávno přinesla ve své reportáži Česká televize. Zhruba třetina restaurací bude muset zavřít. Ty ostatní budou s největší pravděpodobností zvedat ceny, odhaduje Václav Stárek, prezident Asociace hotelů a restaurací. Podnikatelé a živnostníci v tomto oboru proto žádají kompenzace. Líbí se jim třeba chorvatský vzor. Tato země, v níž se tým ministra Andreje Babiše hodně inspiroval, totiž po zavedení elektronické evidence snížila restauratérům DPH z 25 na 10 procent. V České republice se ale o něčem takovém zatím vůbec neuvažuje. Úlevy by přišly v úvahu až poté, co se ukáže funkčnost elektronické evidence a výběru daní. A navíc, ani pak by na tom čeští restauratéři nebyli ve srovnání s těmi chorvatskými dobře. Z vyšší sazba daně z přidané hodnoty by sice mohli klesnout na nižší, ale ta dělá 15 %.

Restauratéři a hoteliéři už o možnosti převedení pokrmů v restauracích do nižší sazby DPH debatovali i se zástupci ministerstev i Generálního finančního ředitelství, jasnou odpověď ale zatím nedostali. Elektronická evidence tržeb je natolik specifická záležitost, která se dotkne široké podnikatelské veřejnosti, že považuji za koncepční, aby v rámci věcné přípravy zákona probíhaly takového diskuse. Jsme v procesu přemýšlení a potřebujeme zpětnou vazbu, abychom dokázali postihnout všechny aspekty a rizika, správně předem nastavit parametry celého systému tak, aby nám přinášel požadovaný efekt a zároveň nezatížil podnikatele tam, kde to není nutné, uvedla na jedné z letních diskusí Simona Hornochová, náměstkyně ministra financí.

skoleni_15_4

Dále si přečtěte: Poslední týden na skupinovou registraci k DPH. V čem je výhodná?

Otázkou dál zůstává, zda se avizovaný termín, leden 2016, podaří splnit. Například šéf Asociace malých a středních podniků a živnostníků Karel Havlíček v rozhovoru Každého, kdo zaútočí na nejmenší podnikatele, svlékneme do trenek, říká Havlíček pro server Podnikatel.cz prohlásil, že tento model nikoho zásadně nezatíží a přispěje ke snížení podvodů, ale v našem prostředí ho budeme zavádět deset let. Výhrou pro živnostníky a malé firmy je pak to, že už bylo upuštěno od plánu na zavedení registračních pokladen, které mnozí považují za přežitek. Elektronická evidence tržeb na rozdíl od nich nikoho příliš nezatíží, ale její zavedení by mělo být citlivé, a to jak po technické, tak kontrolní stránce.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).