Hlavní navigace

„Energošmejdi“ to budou mít opět těžší. Vznikla totiž nová deklarace

7. 1. 2020
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Dokud nevejde v platnost novela energetického zákona, k dalšímu narovnání obchodních vztahů a ke kultivaci trhu chce přispět Deklarace 2.0.

Deklarace 2.0, která zpřísňuje původní Deklaraci účastníků trhu s elektřinou a zemním plynem na ochranu spotřebitelů, je výsledkem setkání dodavatelů energií a zástupců Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR (SOCR ČR). 

Cílem setkání bylo jednání o nových opatřeních, která by měla eliminovat aktivity tzv. energetických šmejdů v ČR. 

Počet stížností spotřebitelů meziročně znovu přibylo a potvrzuje se také to, že nejrychleji roste počet problémů v oblasti zprostředkování. Důsledky však dopadají na spotřebitele a dodavatele. Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR v květnu vytvořil dočasný samoregulační nástroj v podobě deklarace. Touto iniciativou se snažili s předstihem několika měsíců uvést v život opatření, se kterými počítala nová legislativa. Dnes už v případě účinnosti novely energetického zákona nehovoříme o několika měsících, ale o roku 2021, proto nám už nejde jen o výzvu, ale o vytvoření skutečné platformy. Ta by měla regulovat činnost jednotlivých hráčů na trhu tak, aby zajistili požadovanou ochranu spotřebitelů, dodává Tomáš Prouza, prezident SOCR ČR.  

O takzvaných šmejdech jsme psali v článku S aukcemi energií jsou stále problémy. „Šmejdi“ dále klamou spotřebitele

Nová verze Deklarace 2.0 by měla pomoci vyřešit zákazníkům ty největší problémy, které je trápí, jako například nesmyslně dlouhé smlouvy, nedostatek informací o tom, k čemu se podpisem smlouvy o sdružených dodávkách energie zavázali, a nekalé chování zprostředkovatelů. 

Cílem deklarace je tedy zpřesnit a zpřísnit dosavadní povinnosti vůči dodavatelům elektřiny a plynu do doby platnosti a účinnosti novely energetického zákona. Její signatáři se zaváží mimo jiné kontrolovat způsob prodeje u svých zprostředkovatelů a v případě zjištění neetických praktik budou mít za povinnost požadovat okamžitou nápravu či případně ukončit se zprostředkovatelem spolupráci. 

Navíc nově budou na zprostředkovatelské smlouvy a na komoditní smlouvy uzavřené zprostředkovateli nahlížet jako na smlouvy uzavřené distančním způsobem. Tím zákazníkům umožní od každé takové smlouvy odstoupit bez sankce do 15 dnů po plánovaném zahájení dodávky.

skoleni_15_4

Rady, jak se nenechat napálit, najdete v článku Jak na „šmejdy“? Zatím jen nepodepisovat, nesouhlasit, vůbec neotevírat

Deklarace 2.0 vejde v platnost od ledna 2020 a připojit se k ní budou moci výhradně dodavatelé elektřiny a plynu poté, co jejich žádost schválí SOCR ČR. Nad dosavadní rámec se navíc jejím prostřednictvím zaváží k povinnosti ověřovat, že každý jejich zákazník byl prokazatelně seznámen se smlouvou o dodávce komodity a s případnými souvisejícími smlouvami, jež byly uzavřeny prostřednictvím zprostředkovatelů.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).