Hlavní navigace

Eura se čeští podnikatelé před rokem 2014 zřejmě nedočkají

9. 1. 2009
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 258398
Vláda oznámila, že v listopadu letošního roku stanoví termín přijetí eura. Podnikatelé tuto informaci přivítali a doufají, že euro by mohlo platit od roku 2013. Odborníci jsou však skeptičtější, očekávají euro až o rok později.

Podnikatelé po přijetí eura volají již řadu let. Česká vláda se před týdnem konečně „pochlapila“ a oznámila alespoň termín, kdy vyřkne datum přijetí jednotné evropské měny. Podnikatele tato informace potěšila a vesměs očekávají, že euro začne v Česku platit v roce 2013. Odborníci s tím ale nesouhlasí, domnívají se totiž, že eura se nedočkáme před rokem 2014.

Vláda oznámí termín eura v listopadu

Především nestabilní kurz české koruny se stal pro podnikatele tím hlavním důvodem volání po brzkém přijetí eura. Koruna v minulém roce zaznamenala řadu výkyvů, které tuzemské firmy značně poškozovaly. Ochrana před kurzovým rizikem pro ně znamenala další náklad a posilující kurz koruny navíc těžce dopadal na české exportéry, kterým klesaly zisky. Podnikatelé proto tlačili na vládu, aby co nejdříve oznámila termín přijetí eura. Vláda však dlouho odolávala a nechtěla ani říci, kdy termín přijetí eura ohlásí. Čtěte více: Koruny, děkujeme, odejděte! Podnikatelé chtějí platit eurem

V prvních lednových dnech letošního roku vláda konečně povolila a slíbila, že v listopadu oznámí datum zavedení jednotné evropské měny. Česko by se tak za několik let mohlo připojit ke svém východnímu sousedu Slovensku, které přijalo euro od 1. ledna 2009 a stalo se 16. členem eurozóny. Ekonomové si myslí, že přechod na euro Slovákům pomůže lépe se vypořádat s dopady globální finanční krize. Čtěte více: Euro dává Slovensku konkurenční výhodu.

Pro podnikatele je euro jasnou volbou

Podnikatelé informaci o vyhlášení tzv. „termínu pro termín“ přivítali. Je to svým způsobem přelomový moment, protože poprvé tak vláda ústy svého premiéra vyslovila konkrétní termín a zcela srozumitelně se přihlásila k úmyslu zavést euro v České republice, uvedl pro business server Jiří ŠtefekHospodářské komory ČR.

Podle podnikatelů by co nejrychlejší zapojení do eurozóny přineslo řadu výhod, které bez ohledu na finanční krizi výrazně převáží nad možnými riziky. Dlouhodobý trend posilující české koruny působí na podnikatele negativně a ohrožuje jejich konkurenceschopnost na evropských trzích. Většina podniků doufá, že euro zvýší jejich obrat a zisk. Firmy si od přijetí eura také slibují rozšíření hranic podnikání, vyšší jistotu při plánování a levnější kapitál. S tím souvisí i předpokládaný větší růst HDP a životní úrovně, což se zpětně projeví ve vyšší spotřebě a vyšších tržbách.Čtěte více: Přijetí eura může být pro podnikatele ziskové.

Na druhou stranu se firmy obávají zvýšeného tlaku zahraniční konkurence, nákladů na konverzi a lehčí porovnatelnosti cen. Samotnému zavedení jednotné evropské měny také předchází několikaleté přípravy, které se samozřejmě dotýkají i podnikatelů. Ti se musí připravit na rozsáhlé a nákladné změny účetnictví a výkaznictví. K tomu musí upravit obchodní smlouvy, informační systémy, zaškolit zaměstnance, či změnit strategii podniku, management „euro projektu“ a krizové scénáře.

Náklady s tím spojené představují finančně cca 0,3 % z obratu. Nejvyšší náklady se dotknou maloobchodu, kde budou v porovnání s jinými společnostmi až dvojnásobné, 80 % těchto nákladů půjde na IT, doplňuje Eva Svobodová, generální ředitelka Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR. S přechodem na euro se též pojí novelizace řady právních předpisů. Podle různých odhadů se přijetí eura dotkne až 1000 zákonů, nařízení a vyhlášek.

Euro by se mělo zavést v České republice:

Euro nejspíše až v roce 2014

Přestože nyní Česká republika splňuje podmínky nutné pro vstup do eurozóny, není jisté, že je vzhledem k pokračující finanční krizi dodrží i v dalších letech. V aktuální verzi „Vyhodnocení plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a stupně ekonomické sladěnosti ČR s eurozónou“ z prosince 2008 je zdůrazněna nejistota pramenící ze současné světové finanční krize. Předkladatelé zmíněného analytického materiálu zdůrazňují, že by bylo neuvážené zapojit nyní českou korunu do mechanismu měnových kurzů ERM II.

Samotná délka zaváděcího procesu pak neumožňuje přijetí eura dříve než v roce 2013. A právě v tomto roce podnikatelé nejčastěji předpokládají jeho zavedení. Domníváme se, že bude určen termín 2013, potvrdil serveru Jiří Grund, předseda Asociace exportérů ČR. Náš odhad činí také rok 2013,připojila se Eva Svobodová.

Daně x

Odborníci si však myslí, že v případě podnikatelů se přání spíše stalo otcem myšlenky. Analytici očekávají, že vláda ohlásí zřejmě pozdější datum. Euro pravděpodobně přijmeme v roce 2014, což dle mého názoru i oznámí vláda, sdělil Petr Hlaváč, analytik společnosti X-Trade Brokers DM SA. Někteří další analytici jako Petr SklenářAtlantik FT či Tomáš VlkPatria Finance dokonce připouštějí, že ani v roce 2014 platit eurem ještě nemusíme.

Ekonomové navíc stále opakují, že není kam spěchat. Vzhledem k rozdílnosti cenových hladin ČR a eurozóny je podle nich prozatím lepší ponechat si českou korunu. Rozhodnutí o přijetí eura by určitě nemělo být ovlivněno jen současným vývojem, to by byla chyba, varuje na závěr Petr Sklenář.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).