Hlavní navigace

Evidence tržeb u řemeslníků zase o krok blíž. Jednat se bude o stovkách výjimek

17. 4. 2019
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

V Poslanecké sněmovně dnes druhým čtením prošla novela zákona o evidenci tržeb. Opoziční poslanci přichází se stovkami pozměňovacích návrhů.

Poslanecká sněmovna dnes projednávala novelu zákona o evidenci tržeb. Návrh na rozšíření povinnosti evidovat tržby na řemeslníky, advokáty, lékaře a další profese míří do sněmovních výborů. 

Opoziční poslanci předložili seznam se stovkami pozměňovacích návrhů. Chtějí tak, aby se jednotlivě hlasovalo o více než sedmi stovkách oborech činnosti, zda je vhodné, aby se na ně vztahovala povinnost evidovat tržby. Pouze chceme, aby každý poslanec věděl, kdo všechno má být zahrnut do EET, uvedl předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

Offline režim pro menší podnikatele

Menší podnikatelé si budou moc vybrat, zda evidovat tržby online či offline. Ministryně financí Alena Schillerová během projednávání opět připustila, že by se limit hotovostních tržeb pro offline režim mohl zvýšit. Z původních 200 tisíc korun by mohl být navýšen na 600 tisíc Kč. 

Součástí novely zákona o evidenci tržeb je i přeřazení některých služeb a některého zboží do druhé snížené sazby DPH ve výši 10 %. Přeřazení do druhé snížené sazby se má dotknout například kadeřnických a holičských služeb nebo služeb čištění vnitřních prostor prováděné v domácnostech. Ve hře je také výjimka pro prodejce vánočních kaprů, ale také například prodejce burčáku. 

Další úpravy se týkají třeba vynětí lékařských ambulancí z evidence tržeb nebo výjimky pro podnikatele, kteří nejsou plátci DPH, případně pro živnostníky s ročním obratem do 200 tisíc korun, do půl milionu korun, případně do 750 tisíc korun.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).