Hlavní navigace

Evidence účtů a prověřování majetku. Další Babišovy páky proti daňovým únikům

1. 6. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Ministr financí ve svém boji proti únikům na daních úspěšně tlačí další nástroje. Ve hře je teď zákon o prokazování původu majetku a centrální evidence tržeb.

Vedle elektronické evidence tržeb, která se prvních podnikatelů dotkne tento rok v prosinci, a kontrolního hlášení k DPH, které naopak už podnikatelé letos prvně okusili, přichází ministerstvo financí s dalšími nástroji, jež zamezí, aby do státní kasy na daních nepřitékalo méně, než by mělo. Poslanci poslali do finálního projednání zákon o prokazování majetku a také centrální evidenci účtů.

Jak už dříve server Podnikatel.cz informoval, centrální evidence účtů, která bude spravována Českou národní bankou, má plnit především informační úlohu. Cílem je mít všechny existující účty jak fyzických, tak právnických osob u bank a družstevních záložen na jednom místě. Kolik je na účtu peněz a jaké pohyby s nimi jejich majitelé provádějí, patrné nebude. I když to původně ministr financí Andrej Babiš požadoval.

Psali jsme: Stát zavede centrální evidenci účtů. Sloužit má k odhalení daňových podvodů

Jde o další důležitý krok v boji proti daňovým únikům a praní špinavých peněz, nechal se již dříve slyšet předseda vlády Bohuslav Sobotka. Opozice měla a stálé má k centrální evidenci účtů výhrady. Varuje především před možností narušení soukromí. Vzhledem k tomu, jak často dochází k úniku dat, je to další nebezpečný útok na soukromí slušných a poctivých lidí v rámci boje s daňovými podvody, uvedl už dříve předseda strany ODS Petr Fiala.

Zákon o prokazování původu majetku se má týkat poplatníků s majetkem nad 7 milionů korun. Finanční správa bude zjišťovat celkový majetek včetně případných dluhů. Bude zkoumat celkový příjem, tedy zdanitelný, osvobozený od daně i nepodléhající dani. Následně porovná nárůst jmění a příjmů. Majetek, jehož hodnota nebude korespondovat s příjmy, bude zdaněn. A to v případě, že poplatník nevysvětlí původ příjmů a především jejich zdanění. Zároveň mu bude uděleno penále. V jaké výši se bude penále pohybovat, zatím není jasné.

Psali jsme: Vláda rozhodla. Nejasný původ majetku budete muset prokázat

Brand24

Zjišťovat původ majetku bude moci Finanční správa ČR i dále do minulosti. Opozice navrhuje, aby bylo možné kontroly provádět až 25 let nazpět.

Jaké dopady může mít zákon o prokazování majetku na podnikatele, prozradil již dříve šéf Hospodářské komory Vladimír Dlouhý. Čtěte v článku: Prokažte původ majetku. Doplatí živnostníci na to, že nemají každou účtenku?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).