Hlavní navigace

Exekuce v roce 2013 podle nových pravidel. Čtěte, co se mění (2. díl)

7. 1. 2013
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Exekuce dostaly v roce 2013 nový kabát. Co vše se mění a jaký platí nový bič na exekutory? Čtěte v dalším dílu článku, který na exekuce zaostřil.

Novela exekučního a občanského soudního řádu má exekuční praxi v České republice výrazně modernizovat. Její dopady budeme moci zhodnotit až v průběhu dalších měsíců. Exekutorská komora ČR ale už teď odmítá, že by nově nastavená pravidla posilovala pravomoci soudních exekutorů. Naopak je podle ní zásadně oklešťuje. Výrazně se uleví hlavně dlužníkům. 

Čtěte více: Exekuce v roce 2013 podle nových pravidel. Čtěte, co se mění (1. díl)

Bič na exekutory:

  • Exekutoři musí být během provádění exekuční činnosti označeni titulem „soudní exekutor“. Na tento titul nemají právo pracovníci vymahačských a jiných podobných firem. Za zneužití pojmů „soudní exekutor“, „exekutorský úřad“, „exekuce“ nebo „exekuční činnost“ a pojmů odvozených hrozí trest v podobě pokuty až do výše 200 000 korun.
  • Exekutoři už nesmí ukládat vymožené peníze na své soukromé účty. Jsou zřízeny speciální účty kontrolované ministerstvem spravedlnosti. V případě potřeby je možné je blokovat.
  • Díky videozáznamům exekutoři nebudou moci porušovat zákon a zabavovat věci, u kterých je na místě prokázáno, že nemohou patřit dlužníkovi. Neoprávněně zabavenou věc budou muset exekutoři po dohodě s majitelem vrátit na místo, odkud ji vzali.
  • Nově jsou stanoveny limity na cestovné. Opatření má zabránit zbytečnému navyšování dluhu v případě, že by exekuci prováděl exekutor z druhého konce republiky a účtoval si za cestu tisíce korun navíc.
  • Mezi dalšími novinkami je například zákaz zabavování domácích zvířat. Ovšem jen „domácích mazlíčků“. Hospodářská zvířata nebo zvířata v zájmovém chovu se mohou zabavovat i nadále.

Video jako důkaz

Pokud o to kdokoli z oprávněně přítomných požádá, exekutor musí při takzvané mibiliární exekuci (soupis a následné zabavování movitých věcí) pořizovat audio a video záznam. Znamená to, že o záznam může požádat i majitel věcí, které jsou zabavovány neoprávněně. Exekutor se může pro záznam rozhodnout i sám, především v případech, že zabavování majetku doprovází verbální nebo fyzické útoky na některou ze zúčastněných osob. O takové možnosti musí exekutor informovat ještě před zahájením samotného výkonu. V případě pochybností a sporů poslouží tento záznam jako důkazní materiál.

Neplatíš, neřídíš

Soudní exekutor bude moci vydat exekuční příkaz k pozastavení řidičského oprávnění pouze v určitých případech. Postižitelní jsou pouze dlužníci, kteří svému nezletilému dítěti nezaplatili výživné. Výjimku tvoří ti, kteří řidičské oprávnění potřebují pro obživu, zpravidla se jedná o řidiče z povolání.


Autor: www.isifa.com

Exekutor bude nově pořizovat i video záznam zabavených věcí.

V případě, že by o řidičský průkaz přišel například cukrář, který do své provozovny dojíždí do sousedního města, nebude přihlíženo k tomu, že se za obživou bude dostávat s většími obtížemi, například veřejnou dopravou. Nutno však zdůraznit, že každý jednotlivý případ bude posuzován v kontextu daného řízení, upozorňuje na možné výjimky Petra Báčová, tisková mluvčí Exekutorské komory ČR.

Slib „v dobrém i ve zlém“ vstupuje do exekuční praxe

Exekutor se nově může dostat i na účet manžela. Jeho bankovní konto může být zcela blokováno nebo z něj mohou být dělány mzdové srážky. Dokonce i v případě, že manžel nebude mít o finančních potížích svého partnera ani tušení. Konkrétně mzdy totiž tvoří součást společného jmění manželů. Zákon v takovém případě ochrání jen vymezené sociální dávky. 

Brand24

Těžit z toho podle Petry Báčové, tiskové mluvčí Exekutorské komory ČR, mohou věřitelé: Jde o narovnání práv věřitelů, kteří se nyní nemohli domoci své pohledávky. Uvedený prostředek bude ale možné aplikovat pouze při vymáhání závazku, který patří do společného jmění manželů. Nesezdaných párů nebo registrovaných párů se novinka netýká, neboť mezi nimi společné jmění manželů není.

Dražba členských práv v bytových družstvech

Pokud už o byt přijdete, je tu velká šance, že díky jeho dražbě umoříte velkou část dluhu. Do loňska byla hodnota členského práva v bytových družstvech posuzována podle vypořádacího podílu obchodního zákoníku a reálná cena nemovitosti se nebrala v potaz. Teď jsou družstevní byty draženy podle aktuálních cen na realitním trhu. To přináší mnohem větší zisk. O byt navíc vůbec nemusíte přijít. To v případě, že se zavážete ke splácení dluhu pomocí peněz získaných z pronájmu nemovitosti.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).