Hlavní navigace

exPRESS: Slovo „podnikatel“ už není sprosté

24. 11. 2007
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: 258398
Politici začínají více naslouchat podnikatelům. Uši měli nastražené při úterním Dni podnikatelů a navíc vláda zřídila online dotazník, kde je možné si stěžovat na nesmyslné zákony a byrokracii. Snad to naslouchání povede k činům a sníží se daňová administrativní náročnost, kterou máme nejvyšší v EU.

Podnikatelé kritizovali vládu, prý pro ně moc nedělá »

Tento týden se uskutečnil Den podnikatelů, který uspořádala Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR. Záštitu nad akcí vzal premiér Mirek Topolánek. To ho však nezachránilo před tím, aby podnikatelé nenechali na vládě nit suchou. Nelíbí se jim mimo jiné nedostatek pracovních sil, nepřehlednost právního řádu, zdlouhavá vymahatelnost práva a administrativní náročnost.

Někteří z vládních představitelů sice s některými výroky souhlasili, přesto se snažili práci svých resortů obhájit. To ihned zpochybnila opozice, která se navíc ostře navezla do médií a volala po dialogu s podnikateli. Ti však vidí za podobnou snahou jen pokus o zviditelnění. Na jeden pozitivní posun při diskusi nicméně upozornil předseda představenstva Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR Břetislav Ošťádal. Od začátku 90. let se podle něj změnilo to, že „podnikatel“ už není sprosté slovo, za které není nikdo ochotný se postavit.

Business server Podnikatel.cz přinesl po akci online reportáž.

exPRESS - Koleje 01
Firmy

Bitva o portály Centrum a Atlas začíná, jsou totiž na prodej 

Zájem o nabídku mají především zahraniční investiční fondy a rovněž televize Nova, která by tak tímto nákupem mohla rozšířit své plánované akvizice na internetu. Jeden z finančních investorů plánuje koupit obě firmy a jejich spojením se postavit proti Seznamu. Ten se však konkurence nebojí a ani nemá důvod.

Octávky se budou vyrábět na Slovensku

Evropská automobilka Volkswagen naplánovala počátek výroby na první čtvrtletí příštího roku. Karosérie auta se budou dovážet do bratislavských závodů z Česka.

Automobilka Hyundai se dostala do opletaček s českými zákony

Od počátku staví nošovickou továrnu v rozporu s projektovou dokumentací, a proto bude muset zřejmě zbourat hned tři závody. Na nesrovnalosti ve výstavbě upozornila nevládní organizace Ekologický právní servis (EPS).

exPRESS - Koleje 02
Legislativa

Administrativa je největší slabinou českého podnikatelského prostředí

Vyplývá to z analýzy Světové banky, IFC a PriceWaterhouse Coopers. Podle studie mají nejnáročnější způsob placení daní (169. až 178. místo) Panama, Jamajka, Mauritánie, Bolívie, Gambie, Venezuela, Středoafrická republika, Kongo, Ukrajina a Bělorusko. Česká republika se umístila na 113. místě. Co se týče administrativní zátěže, ČR skončila na 168. místě, neboť společnosti zde potřebují 930 hodin ročně na splnění daňových povinností, což je nejvíce ze všech zemí EU.

Evropská komise chce razantně snížit dotace velkým farmám 

Tento krok se velmi výrazně dotkne ČR, protože má největší koncentraci velkých zemědělských podniků v rámci celé EU. Škrty nejvíce pocítí zemědělské podniky, které dosud dostávaly z unie více než 300 tis. eur ročně. Výdaje na společnou zemědělskou politiku dosahují 40 % celého rozpočtu EU.

Vláda připravila online dotazník, ve kterém si podnikatelé mohou stěžovat na zákony a byrokracii

Dotazník byl připraven na základě iniciativy, která má za cíl získat názor na jednotlivé právní předpisy a úkony. Výsledky průzkumu by měly přispět k odstranění byrokratické zátěže a zlepšit právní prostředí v Česku.

exPRESS - Koleje 03
Provoz firmy

Britové se zhoršili v platební morálce

Vyplývá to z výsledku pravidelného výzkumu Payment Morale pojišťovny Atradius a Financial Times Deutschland. Podle ní platí britské firmy oproti loňskému roku o celý týden později. V současnosti platí svým dodavatelům v průměru po 57 dnech.

dan_z_prijmu

Podnikatelé by v marketingu měli cílit na ženy 

Jsou to totiž ony, které vládnou rodinnému rozpočtu. Zatímco ženy vybírají především nábytek, spotřebiče a další vybavení, doménou mužů jsou technologie. Vyplývá to z ankety GE Money Multiservis.

Český zemědělec na členství v Evropské unii vydělal

Alespoň si to myslí ministr zemědělství Petr Gandalovič, který názor prezentoval na odborném semináři Zemědělská politika 2008. Podle něj se navíc díky přímým platbám i Programu rozvoje venkova situace i konkurences­chopnost českých zemědělců zlepšuje.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).