Hlavní navigace

exPRESS: Nový daňový řád? Opět se odsouvá, tentokrát na rok 2011

12. 6. 2009
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 258398
Týden nepřinesl příliš pozitivních zpráv. Do recese jsme údajně spadli už na konci roku, průmyslová výroba se v dubnu meziročně propadla o 22 procent a nový daňový řád se odsouvá až na rok 2011.

Podnikatelé si musí počkat, nový daňový řád se odsouvá na rok 2011»

Nový daňový řád, se kterým přišla předchozí vláda, s největší pravděpodobností nezačne platit od příštího roku, jak bylo původně navrhováno. Poslanecké výbory totiž do zákona zahrnuly pozměňovací návrhy, které účinnost změn posouvají až na rok 2011. Podnikatelé si tak budou muset na nový daňový řád zřejmě další rok počkat.

Návrh daňového řádu by měl zcela nově upravit daňový proces a nahradit v současnosti již nevyhovující zákon č. 337/1992 Sb., o správě daní a poplatků. Stávající zákon se sice mnohokrát novelizoval, ale schválené změny výraznější zlepšení nepřinesly. Řada nedostatků přetrvala a v mnoha dílčích oblastech je podle odborníků prakticky nepoužitelný.

Proto se ministerstvo financí rozhodlo vytvořit nový daňový řád, který srozumitelně a přehledně upraví zásady daňového procesu. Na jeho vzniku se podílela jak laická, tak odborná veřejnost, a to v podobě expertní skupiny, kterou tvořili zástupci podnikatelů, soudů, daňové správy, Komory daňových poradců, akademické obce a ministerstva financí. Snahou expertů bylo zareagovat na poptávku po jasné, srozumitelné právní normě, která umožní daňovým poplatníkům i úředníkům lepší orientaci v dané problematice.

exPRESS - Koleje 01
Finanční krize

ČSÚ revidoval údaje české ekonomiky, do recese jsme dostali už na konci roku 2008

Horší než jsme čekali. Takové byly první reakce analytiků na zpřesněné údaje o HDP za 1. čtvrtletí letošního roku. Úřad potvrdil pokles ekonomiky o 3,4 % meziročně ale i mezičtvrtletně. Jak vyplývá z nejnovějších údajů, do minusu se česká ekonomika dostala už na konci loňského roku. Namísto nízkého růstu 0,7 procenta vykázala ekonomika pokles o jednu desetinu procenta.

Počet lidí bez práce se udržel na dubnové úrovni, analytici však varují před další vlnou propouštění

Nezaměstnanost v květnu stagnovala. Aktuální čísla, které zveřejnil Český statistický úřad, zůstala na dubnových 7,9 procenta. Počet lidí bez práce se i přesto stále zvyšuje, z dubnových 456 726 na 457 561 osob v květnu.

Průmyslová výroba meziročně spadla o 22 procent

Průmyslová výroba v Česku zaznamenala v dubnu meziroční propad o 22 procent. Po revidovaných údajích z března se tak propad prohloubil o deset procent. Informoval o tom dnes Český statistický úřad. I přesto analytici hovoří v souvislosti s revidovanými údaji za březen o nepatrně pozitivních zprávách.

Podnikatelé plánují zaměstnat více pracovníků

V příštím kvartále plánují zaměstnavatelé najímat více zaměstnanců, než v současnosti. Vyplývá to z indexu trhu práce, který každé čtvrtletí zveřejňuje společnost Manpower. Index pro příští tři měsíce činí 1 %.

exPRESS - Koleje 02
Legislativa a státní správa

Vláda Jana Fischera získala důvěru

Nedělní jednání poslanecké sněmovny bylo ve znamení úspěchu pro vládu Jana Fischera. Nadpoloviční většina přítomných poslanců vyjádřila vládě důvěru. Hlasování opět předcházela téměř čtyřhodinová slovní přestřelka mezi jednotlivými zástupci stran, nakonec však hlasování o důvěře neovlivnila.

Tošovský: Šrotovné je připraveno, letos ale zřejmě poskytnuto nebude

Nic nebrání zavedení šrotovného také v Česku. Prohlásil to v Otázkách Václava Moravce (ČT) současný ministr průmyslu a obchodu Vladimír Tošovský. Vše pro jeho spuštění bude připraveno na přelomu roku. Ministr však v České televizi dodal, že šrotovné letos zřejmě nebude.

Student Agency odstoupila z tendru na železnici, České dráhy prý nejednají fér

Společnost Student Agency se na poslední chvíli rozhodla odstoupit z výběrového řízení na provozovatele Jizerskohorské železnice. Důvodem jsou informace firmy, že další uchazeč, České dráhy, nabídnou podnákladovou cenu.

skoleni_15_4

exPRESS - Koleje 03
Provoz firmy

Datové schránky se blíží, do jejich spuštění zbývají už jen necelé tři týdny

Zřízení datových schránek přinesl zákon č. 300/2008 Sb., o elektronických úkonech a autorizované konverzi dokumentů. Tento zákon bývá také označován jako eGovernment neboli eGovernment Act. Od 1. července budou systém datových schránek využívat povinně orgány veřejné moci, tj. všechny úřady, soudy, instituce a právnické osoby zapsané v obchodním rejstříku. Dobrovolně si datovou schránku mohou zřídit i fyzické osoby.

Od října se ruší povinnost vést knihu jízd

Poslanci ve třetím čtení schválili pozměňovací návrh zákona o správě daní a poplatků, který ruší povinnost mít knihu jízd. Podnikatelé tak již nemusí vést evidenci výdajů spojených s cestami služebním automobilem. S návrhem na zrušení přišlo ministerstvo průmyslu a obchodu. Podnikatelé tak nově nebudou muset evidovat služební jízdy a místo nich si budou moci do nákladů započítat paušální odpočet 5000 korun měsíčně za jedno služební auto.

Následujte nás

Jste uživateli sociální sítě Facebook.com či mikroblogovacího systému Twitter.com? Přidejte si nás. Získáte tak exkluzivní informace s předstihem. Prostřednictvím obou služeb zároveň pravidelně vyzýváme čtenáře ke spolupráci na redakčním obsahu, staňte se jedním z nich.

Facebook - follow us

Twitter - follow us

Kdo podle vás může za současnou finanční krizi?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).