Hlavní navigace

Faltýnek a Toman neuspěli, od roku 2027 se mají zakázat klecové chovy slepic

16. 9. 2020
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Poslanci dnes schválili pozměňovací návrh Pirátů, který s platností od roku 2027 zakazuje klecový chov slepic.

Proti návrhu vystupoval ministr zemědělství Miroslav Toman za ČSSD a také Jaroslav Faltýnek z hnutí ANO, podle kterých poškodí tuzemské drůbežáře. O návrhu nyní bude rozhodovat Senát.

Klecový chov slepic má být zakázán od roku 2027

Poslanecká sněmovna dnes ve třetím čtení schválila novelu zákona na ochranu zvířat proti týrání i s pozměňovacím návrhem Pirátů, dle kterého bude od roku 2027 zakázán klecový chov slepic. Klecové chovy slepic jsou praxí, kterou odmítáme. Zákon dnes na jednu stranu uznává, že zvíře není věc a pociťuje bolest a utrpení, na druhou stranu ale reálně dovoluje se ke zvířatům chovat jako k výrobním jednotkám. To se nyní mění. Je férové dodat, že zlepšení podmínek pro život bude něco stát, proto se budeme zasazovat o to, aby jim na přestavbu byla poskytnuta přiměřená finanční podpora s využitím evropských fondů, komentoval poslanec Pirátů Jan Pošvář.

Zákaz klecového chovu slepic začne platit až na výjimky od 1. ledna 2027. Některé supermarkety i další velké společnosti se zavázaly přestat klecová vejce odebírat nejpozději od roku 2025. Obdobná úprava byla již přijata v několika evropských zemích, včetně sousedního Rakouska a Německa.

Zákaz poškodí tuzemské drůbežáře, říká Toman

Zákaz nepodpořilo hnutí ANO, které podle šéfa poslanců hnutí Jaroslava Faltýnka podporovalo návrh svého postupného zákazu v letech 2027 až 2033, který by se týkal i takzvaných obohacených klecí. Proti vystoupil i ministr zemědělství Miroslav Toman z ČSSD, podle kterého zákaz poškodí české chovatele vůči ostatním v Evropské unii a umožní dovoz levných vajec zejména z Polska a Pobaltí. Vystavili jste Českou republiku velikánskému tlaku na dovozy vajec a likvidujete české výrobce. To je všechno, co jste dokázali, komentoval Toman, podle kterého by měl být zákaz celoevropský a Rada Evropské unie by se tímto návrhem měla zabývat v pondělí.

Byl pro vás článek přínosný?