Hlavní navigace

Festivaly budou letos rozhodně jiné. Návrat k normálu potrvá roky

27. 1. 2021
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
V loňském roce byly festivaly vzhledem k opatřením nemyslitelné. Pořadatelé je přesouvali na letošek, ale zatím není jasné, jak to s nimi bude.

Minulý týden oznámil přesun na rok 2022 jeden z největších hudebních festivalů Glastonbury. Pořadatelé prohlásili, že ač se snažili pohnout nebem a zemí, tak se ukázalo, že festival letos udělat nemohou. Marek Vohralík, výkonný ředitel FESTAS – festivalové asociace, nečeká, že by toto zrušení mělo u nás okamžitý dopad, ale symbolicky to svou roli určitě hraje.

Co se dozvíte v článku
  1. Situace je nejasná
  2. Počítá se s více variantami
  3. Všichni si vychází vstříc
  4. Připomeňte si letní atmosféru prostřednictvím pivních slavností: 
  5. Co fanoušci?
  6. Na pomoc se čeká

Situace je nejasná

Jiří Knop z produkce a dramaturgie festivalu Vysmáté léto v Kadani věří, že letošní ročník proběhne. Termín máme poslední červnovou sobotu a náhradní variantu připravujeme na září, upřesňuje. Podle Patrika Kohuta z festivalu Ostrava v plamenech je v tuto chvíli je velice těžké cokoliv předvídat, ale věří, že festivaly menší až střední, mezi které Ostrava v plamenech patří, proběhnou. Rock for Churchill se koná každoročně až poslední srpnový víkend a pořadatelé věří, že tou dobou bude moci festival jejich velikosti proběhnout s dodržením aktuálních bezpečnostních a hygienických pravidel.

Také v případě festivalu Slavnosti břeclavského piva věří, že je šance, aby festival proběhl podle plánovaného rozsahu. Vše však bude záležet na proočkování rizikových skupin, zdravotníků a krizové infrastruktury. Na druhou stranu je evidentní, že návyky lidí se změnily a návrat ke koncertům tak, jak je známe z doby „předcovidové", bude trvat roky. Celá kulturní scéna dostala tvrdý zásah, dodává Jan Svoboda ze společnosti JackiePro pořádající tento festival. 

S ním souhlasí také promotér festivalu Brutal Assault Martin Brzobohatý, podle kterého klasický průběh festivalů, jak jsme na ně byli zvyklí do roku 2019, v tomto roce možný nebude. Přiznává tedy, že mají více obavu než naději. Momentálně totiž neexistuje ucelená koncepce spuštění hromadných akcí a střípky, jako jen negativní test, vakcinace, roušky nebo rozestupy, dávají zatím jen mlhavou představu o tom, za jakých podmínek by hromadné akce mohly probíhat. My k tomu navíc potřebujeme otevřený přeshraniční pohyb, abychom k nám bez větších komplikací dostali nejen zahraniční umělce, ale i návštěvníky, doplňuje. Rádi bychom věřili, že festival proběhne, ale potíž je v tom, že o možnosti jeho uskutečnění budou rozhodovat jiní. Zásadním faktorem bude proočkovanost obyvatelstva, a to nejen u nás, ale v kontextu celé Evropy, sděluje Michal Thomes, ředitel festivalu Rock for People.

Ve festivalové asociaci dělají maximum proto, aby našli bezpečný plán, jak festivaly uspořádat. Pokud se v následujících měsících podaří nastartovat masovou vakcinaci, a především ochránit jak rizikové skupiny, tak zdravotníky, pak mají podle Marka Vohralíka velkou šanci. Tu podle něj zvyšuje i to, že možnosti šíření nákazy ve venkovních prostorách jsou významně nižší než uvnitř. Tomu odpovídají i informace od pořadatelů, kteří v loňském létě uspořádali alespoň omezené verze festivalů. Všichni byli v úzkém kontaktu s místními hygienickými stanicemi a u žádného nebylo zaznamenáno šíření nákazy.

Co je zakázáno a na co mám nárok?

Tady je přehled všech opatření, která jsou platná pro podnikatele i veřejnost. Přečtěte si také seznam všech podpor, které lze ještě aktuálně čerpat. 

Počítá se s více variantami

Pořadatelé Brutal Assault v tuhle chvíli pokračují v přípravách a udržují produkční tým v chodu pro variantu plnohodnotného festivalu. V případě, že budou výrazně omezeni například hygienickými opatřeními nebo kapacitně, tak budou připraveni uspořádat festival menšího rozsahu. To, co nutně potřebujeme vědět, jsou jasná pravidla, za kterých budeme moci akce pořádat. Bez toho se nehneme z místa. Nicméně máme připraveny různé scénáře a ty budeme aplikovat, dle aktuální situace, říká Jan Svoboda.

Podobně s několika scénáři pracuje festival Rock for People. Doufáme, že šance na záchranu letošní sezóny existuje, ale „razítko“ nám na to teď nikdo nedá. Přípravy jsou jiné v tom, že v podstatě překládáme ročník 2020, takže v mnohém je to pro nás nová situace, doplňuje Michal Thomes. V Kadani si potvrdili s kapelami přesunutí festivalu z 2020 na rok 2021 a jediné, co řeší, je, jak festival udělat jinak a podstatně ušetřit. Pojistka je taková, že máme dvě varianty uspořádání festivalu, buď ve zmenšeném prostředí pouze pod Hradem nebo klasicky, vše se bude odvíjet dle prodaných vstupenek, podotýká Jiří Knop. Jak potvrdil Kamil Šír, tak v případě Rock for Churchill jsou přípravy letos o něco volnější, protože spoustu práce, např. s bookingem programu, udělali již v loňském roce.

Všichni si vychází vstříc

Pořadatelé se shodují, že jedna z pozitivních věcí na tom všem je, že si všichni vychází vstříc a chápou, že se situace zvládne pouze v případě, když budou táhnout za jeden provaz. Vycházíme si všichni vstříc, chceme toto těžké období zvládnout, a to se povede pouze společnými silami, shrnuje Jiří Knop. Martin Thomes poznamenává, že se na tuto situaci učí adaptovat úplně všichni a obecně všude vidí velkou snahu, aby se už brzy vrátili do normálu.

Pořadatelé Ostravy v plamenech se dosud naštěstí setkali jen se vstřícným a velmi přátelským jednáním jak ze strany umělců, tak od jejich partnerů a dodavatelů služeb. Uvidíme, co přinese další vývoj, ale doufáme v ono pověstné světlo na konci tunelu, doplňuje Patrik Kohut. Podle Martina Brzobohatého by se dalo říct, že jsou s kapelami na jedné lodi a vyhlíží záblesky majáku. Trpělivost a vstřícnost je cítit na všech stranách. I s dodavateli se nám daří jednat, abychom byli připraveni festival uspořádat tak, abychom nemuseli slevovat z nastavených standardů, shrnuje.

Připomeňte si letní atmosféru prostřednictvím pivních slavností: 

Co fanoušci?

Návštěvníci festivalů, které se nemohli uskutečnit, mohli buď požádat o vrácení peněz za vstupenky, nebo si je ponechat na další ročník. Pro pořadatele Ostravy v plamenech bylo velkým a příjemným překvapením, že je jejich příznivci podrželi a vstupenky si ponechali, a to bez výjimek. Jsme jim za to velmi vděční a jako výraz našeho vděku jsme přidali k dalšímu ročníku festivalu den navíc s tím, že ceny vstupenek zůstaly na stejné úrovni, dodává Patrik Kohut. Festival Vysmáté léto v Kadani vracel pouhých šest vstupenek, jinak všichni fanoušci stáli za nimi, za což jim pořadatelé děkují. 

Na Rock For People řešili refundaci přibližně u 8 % prodaných vstupenek, takže je podpořila drtivá většina návštěvníků. Naši fanoušci byli velmi loajální a vstupenky si ponechali, což bylo zásadní pro další fungování agentury. Je potřeba si uvědomit, že předprodeje do velké míry financují náklady v průběhu roku, jako jsou mzdy, marketing, zálohy kapelám atd. Bez loajality fanoušků bychom to nezvládli, popisuje Jan Svoboda. Také Rock for Churchill žádostí o vrácení přišlo minimum, čehož si moc váží, protože jinak by byla existence samotného festivalu vážně ohrožena.

Refundace vstupenek na rok 2020 dopadla u festivalu Brutal Assault nad očekávání dobře. Jejich návštěvníci jsou tvořeni velmi loajální komunitou, která festival navštěvuje dlouhodobě, a více než 96 % návštěvníků si vstupenku ponechalo. Pochopili naši situaci a měli trpělivost si na jubilejní pětadvacátý ročník Brutal Assaultu počkat. Otázka je, zda budou mít stejnou dávku trpělivosti i v případě, že bychom museli „velký“ Brutal opět odložit, zamýšlí se Martin Brzobohatý.

Na pomoc se čeká

FESTAS je dlouhodobě v kontaktu s Ministerstvem zdravotnictví ČR ve snaze stanovit s předstihem jasné podmínky, za kterých bude umožněno v letní sezóně pořádat hromadné akce. Věří, že by během následujících několika týdnů mohli přijít s konkrétním plánem a zároveň se snaží také pomoci k co nejrychlejšímu řešení situace. Aktuálně jsme v kontaktu s několika samosprávami, kterým jsme nabídli naše zkušenosti s přípravou areálů očkovacích center, prozrazuje Marek Vohralík. Lidé z různých odvětví našeho oboru se aktivně zapojili do komunikace s Vládou ČR a výsledky jsou patrné. Bez nich by zřejmě ani ta současná podpora nebyla. Udělali kus dobré práce, komentuje Jan Svoboda. 

Content First

Oni využili program COVID Kultura, který jim částečně pomohl, ale Jan Svoboda by osobně uvítal koncepčnější řešení, jako je v Rakousku nebo Německu. Tento program využil také festival Rock for People. Podle Michala Thomese kompenzační programy pomáhají tuto situaci zvládnout a přežít. Další podpora však bude podle něj potřeba i pro restart, protože rychlý návrat k „předkoronovému světu“ určitě nenastane. Patrik Kohut zdůrazňuje, že by přivítali rychlejší a jasnější komunikaci ze strany vlády ČR a zejména pak Ministerstva kultury. Skutečně by potřebovali, aby vedení naší země jasně sdělilo své stanovisko k aktuální letní festivalové sezóně, aby věděli na čem jsou a mohli se podle toho případně zařídit. Co se týká nás, potřebovali bychom znát stanovisko nejpozději do konce února, doplňuje. 

Na výsledek žádostí do programu COVID Kultura 1 a 2 čeká festival Brutal Assault. Obě žádosti jsou v běhu a finanční prostředky doposud neobdrželi. Podobně, jako většina subjektů, které se covidovými programy zabývají, jsme se pozastavovali nad leckdy nejasným výkladem, složitým dokladováním a administrativní náročností celého procesu. Nicméně jsme rádi, že covidové programy pro kulturu byly vypsány a že jsme na ně dosáhli, byť zatím bez hmatatelného výsledku, shrnuje Martin Brzobohatý. Také pořadatelé Vysmátého léta v Kadani výsledek žádosti zatím neznají a vše je ve fázi posuzování a dokládání. Určitě bychom u žádostí o podporu COVID Kultura přivítali jejich zjednodušení, je to docela složitý proces a napoprvé se nám to podat nepodařilo, dodává závěrem s úsměvem Jiří Knop.

Plánujete letos navštívit nějaký festival?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).