Hlavní navigace

Zhodnocení letošních „fesťáků“? Byly plné pozitivní energie od fanoušků i kapel

23. 9. 2021
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
I přes koronavirovou situaci se v letních měsících konalo několik festivalů. Jak je pořadatelé hodnotí a co je překvapilo?

Jak jsme již psali, i letos to s festivaly bylo nejasné. A především ty největší z nich se přesunuly až na příští rok. Některé do poslední chvíle vyčkávaly a snažily se najít nějaké přívětivé řešení a jiné se naplno pustily do příprav a uspořádaly se. 

Navštívili jste letos nějaký hudební festival nebo podobnou akci?

Co se dozvíte v článku
  1. Jaký byl letošní ročník?
  2. Nejistota i jiné podmínky
  3. Jak se chovali návštěvníci?
  4. Nasajte festivalovou atmosféru:
  5. Co pořadatele překvapilo?

Jaký byl letošní ročník?

David Moravec za pořadatele Štěrkovna Open Music uvádí, že důležité bylo, že festival vůbec byl a že vyřešili závazky ke všem jejich fanouškům, kteří si ponechali v nejisté době dopředu zakoupené vstupenky z let 2019 a 2020. Trpělivě tak čekali na dobu, kdy bude možné festival uspořádat. Udrželi jsme kontinuitu. Nyní můžeme připravovat další ročník s čistým stolem. Když si nyní vzpomeneme na spokojené návštěvníky během třídenního festivalu, jsme přesvědčeni, že se toto rozhodnutí určitě vyplatilo, dodává. Podobně hovoří také organizátor festivalu Lážo Plážo fest Jan Svoboda: Pro nás bylo důležité udržet kontinuitu Lážo Plážo festu a z toho úhlu pohledu se to určitě vyplatilo. Celkově hodnotíme letošní ročník pozitivně, jelikož po několika týdnech nepěkného počasí nakonec vyšlo slunce a panovala fantastická atmosféra. Takže jsme spokojeni. Beats For Love s ohledem na situaci museli uspořádat pouze limitované edice festivalu, a to celkem tři. Jak říká Matyáš Ožana, samozřejmě nejdou srovnávat s velkým festivalem, a to jak návštěvností, tak po ekonomické stránce, ale jsou rádi, že mohli uspořádat alespoň něco. 

Festival VlčkoviceFest navštěvuje 500–700 diváků a nejinak tomu bylo i letos. Nakonec se festival podařil, komplikace nebyly a diváci přijeli, doplňuje Dalibor Hála zodpovědný za public relations festivalu a Statku Vlčkovice. Také pořadatelé Metronome Prague Warm Up byli rádi, že se jim tuto menší verzi festivalu podařilo uspořádat. Podle Davida GaydečkyMetronome Festival Prague si velké poděkování zaslouží diváci, účinkující, organizační tým za obdivuhodné nasazení a trpělivost v podmínkách, které přípravu provázely, a také podporovatelé. Z krátkodobého hlediska to podle něj může působit, že se tolik energie, času a finančních prostředků nevyplatí do třídenní akce na Křižíkově fontáně investovat. Z dlouhodobého hlediska to ale považujeme za důležité, udržet aspoň část akce v chodu, udržet vztahy s účinkujícími, dodavateli a doložit to, že když něco slíbíme, tak to platí i ve složitých podmínkách. Děkujeme všem, kteří u toho s námi byli, popisuje dále.

Nejistota i jiné podmínky

Matyáš Ožana zdůrazňuje, že po celou dobu covidu je nejhorší nejistota v tom, co v dané chvíli bude platit za opatření, a to se doteď nezměnilo. Velký festival jsme museli přesunout na příští rok, ale u malých edic jsme si byli téměř jisti, že je v nějakém formátu budeme moct uspořádat, což se nakonec povedlo, vysvětluje. Jan Svoboda zmiňuje, že se zásadním způsobem změnilo chování návštěvníků a spousta z nich nechávala koupi vstupenek na poslední chvíli. Takže to dlouhou dobu vypadalo na extrémně špatnou ekonomickou bilanci a v kombinaci s počasím náladu na vyskakování rozhodně neměli. Nakonec vše klaplo. A především díky kolegialitě v týmu jsme vše zvládli, doplňuje.

Podle Davida Gaydečky bylo nejtěžší udržet funkční tým, protože hodně lidí odešlo pracovat do jiných oborů a také dnes spousta lidí bohužel nedrží slovo. Například brigádníci, kteří jsou potřeba pouze v týdnu akce, sice slíbí, že berou takovou brigádu, ale na první schůzku či na místo akce už nedorazí. To je frustrující, ale věřím, že kvalitní akce si postupně zas kvalitní týmy dají dohromady, podotýká. Pořadatelům Štěrkovna Open Music zase situaci komplikovala skutečnost, že festival připravovali v náhradním prostoru, protože jejich tradiční areál na břehu Hlučínského jezera se revitalizuje. Chystali jsme tak úplně jinou Štěrkovnu Open Music a na její vymyšlení jsme měli dva měsíce, podotýká David Moravec.

Na VlčkoviceFestu měli náklady navýšené o testování návštěvníků a agendu s covidem spojenou, ale finančně to podle Dalibora Hály nebylo tak náročné jako mentálně. Nejistota, absence strategie uvolňování opatření pro kulturní sektor a neplánované změny byly nápor hlavně na nervy. Jejich malý festival tento chaos nakonec neohrozil, ale pro mnohé jiné to mohlo být fatální. V organizaci jsme měli „deadline“ cca 2 měsíce před festivalem, kdy jsme se finálně rozhodovali, zda festival bude či ne. Kdybychom se rozhodli, že festival nebude, neměli bychom výrazné ztráty, dodává.

Jak se chovali návštěvníci?

David Gaydečka říká, že u návštěvníků, kteří si nimi Metronome Prague Warm Up 2021 užili, cítili radost. U těch, kteří s námi nebyli, těžko říci, třeba byli opatrní, třeba si pořídili chalupu, ale i tak se dost pravděpodobně těší na ten plnohodnotný ročník s Nickem Cavem, Beckem a dalšími účinkujícími, které budeme teď na podzim postupně potvrzovat, popisuje. Také na VlčkoviceFestu cítili opatrnost lidí pouze v těch, kteří z důvodu ohrožení koronavirem vůbec nepřijeli. Lidé byli, stejně jako loni, po jarním lockdownu natěšení na jakoukoliv kulturu. Atmosféra nebyla covidem výrazně poznamenaná, doplňuje Dalibor Hála. Podle Jana Svobody byla před festivalem nálada spíše neutrální, ale na samotném Lážo Plážo Festu nakonec fantastická.

Reakce byly veskrze pozitivní v tom smyslu, že se uskutečnilo alespoň něco. Hlavně u první edice, která se konala v datu velkého festivalu, bylo vidět obrovské nadšení našich fanoušků, prozrazuje Matyáš Ožana. Také David Moravec si myslí, že si všichni návštěvníci festival užili a užili si festivalovou atmosféru, která všem už chyběla. A když pak sledoval vývoj počtu nakažených v Moravskoslezském kraji, nijak se to na vyšších číslech neprojevilo a svět byl zase chvíli v normálu. I díky tomu, kolik návštěvníků přišlo, jsme byli asi až do poloviny srpna největším festivalem v Česku. Byl to zvláštní pocit, ale už se těšíme, až budeme zase klasicky třetím největším v kraji, říká.

skoleni_15_4

Nasajte festivalovou atmosféru:

Co pořadatele překvapilo?

Dalibora Hálu překvapilo, že po zkušenosti z roku 2020 neprobíhala příprava opatření/vlády pro kulturní sektor výrazně systematičtěji. Také Matyáš Ožana uvádí, že se naštěstí nekonaly žádné negativní změny v podmínkách pořádání, což pro ně bylo stěžejní. Samozřejmě se ale těšíme na příští rok, kdy věříme, že už budeme moci uspořádat velký festival bez omezení, podotýká. Jana Svobodu v dobrém překvapili například návštěvníci, kteří dorazili z jiných koutů republiky. Davida Gaydečku překvapilo, jak výjimečný byl koncert Forever Král na počest Ivana Krále. Bylo to podle něj celé osobnější a intenzivnější, než sami čekali. 

Tip: Procházíme volební programy a zjišťujeme, kdo slibuje podnikatelům nejlepší výhody. Čtěte volební speciál

Pořadatele Štěrkovna Open Music zase překvapila především pozitivní energie, a to jak jejich návštěvníků, tak i kapel. U těch se to projevilo obrovským nasazením při koncertech. I umělci si atmosféru pochvalovali a absenci si pořádně vynahradili. Předvedli skvělé výkony a publikum je za to odměnilo. Děkujeme oběma stranám za výjimečný festival, uzavírá David Moravec.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).