Hlavní navigace

Finanční správa připomene za milion v médiích, že končí platnost certifikátů EET

12. 11. 2019
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Jen v listopadu expiruje 38 tisíc pokladních certifikátů EET. Finanční správa si za milion korun zaplatila informační kampaň v médiích.

Kampaň poběží až do konce března příštího roku, jelikož dalším desítkám tisíc certifikátů EET vyprší platnost během následujících měsíců. Kampaň poběží v rádiu, tištěných novinách a na zpravodajských webech. Smlouvu uzavřela finanční správa s kontroverzní firmou Dorland, která pro ni mediální prostor nakoupí. Vyplývá to z Hlidacsmluv.cz, který eviduje data z registru smluv.

Kampaň připomene platnost certifikátů

Během letošního roku a začátkem příštího expirují první pokladní certifikáty, které byly generovány v počátcích zavádění EET. Jenom během listopadu expiruje podle finanční správy 38 tisíc pokladních certifikátů, které je nutné vyměnit za nové. V následujících měsících pak vyprší platnost dalším desítkám tisíc certifikátů.

Kromě informačních e-mailů se Generální finanční ředitelství (GFŘ) rozhodlo připomenout nutnost vygenerování nového certifikátu také informační kampaní v médiích. Za 996 tisíc korun uzavřelo GFŘ smlouvu se společností Dorland, která má pro něj nakoupit prostor v médiích. Kampaň poběží až do konce března příštího roku, a to na rádiích Impuls, Beat, Country Radiu a Singal Radiu, v deníku Metro a týdeníku 5plus2, v měsíčníku Deník Extra a na webech Aktualne.cz a iHned.cz.

Jak získat nový certifikát

Kdo zjistí, že mu certifikát brzy expiruje (např. měsíc a méně do ukončení platnosti), měl by vygenerovat certifikát nový. Nový certifikát se vygeneruje v záložce Certifikáty v aplikaci EET. Následně je nutné zvolit v horním menu odkaz Nový certifikát.

Jak doplňuje finanční správa na webu, generování certifikátu se skládá z několika na sebe navazujících kroků:

  1. Kliknutím na odkaz Vytvořit žádost v prohlížeči vytvoříte žádost o certifikát v prohlížeči, popř. můžete nahrát již připravený soubor s žádostí o certifikát.
  2. V kroku generování pokladního certifikátu v prohlížeči zvolte a vložte heslo pro soukromý klíč certifikátu. Následně klikněte na tlačítko Potvrdit. Heslo si dobře zapamatujte, budete jej potřebovat v následujících krocích a při instalaci certifikátu do pokladního zařízení.
  3. Žádost odešlete kliknutím na tlačítko Odeslat žádost. Před odesláním žádosti můžete vložit nepovinnou poznámku, která slouží k označení pokladního certifikátu. Tento krok může být užitečný pro vaši snadnější práci s pokladními certifikáty.
  4. Kliknutím na tlačítko Vytvořit exportní soubor vytvoříte exportní soubor ke stažení.
  5. Vložte heslo pro soukromý klíč certifikátu, které jste zadávali v kroku číslo 2, a klikněte na tlačítko Potvrdit.
  6. V posledním kroku je třeba exportní soubor stáhnout. Klikněte na tlačítko Stáhnout exportní soubor (přípona .p12). Výzvu internetového prohlížeče k uložení exportního souboru potvrďte kliknutím na tlačítko uložit.

Čtěte více: Platnost prvních certifikátů EET vyprší už letos. Známe postup, jak získáte nový

Další spolupráce finanční správy s kontroverzní firmou

Jak už před časem upozornil server Investigace.cz, firma Dorland, kterou dříve vlastnil Jiří Dřízhal a kterou dnes vlastní jeho dcera Lucie Češpivová, má poměrně kontroverzní minulost. O společnosti se zmiňoval i zastřelený český “kmotr” František Mrázek, když byla v odposleších zachycena část rozhovoru, kde Mrázek říká, „Ten z Dorlandu se jmenuje Dřízhal? Ten je náš“.

Firma stála například za propagačním propadákem kampaně ministerstva zemědělství za necelých 150 mil. korun, která byla zaměřená na zvýšení spotřeby sladkovodních ryb. Kromě nulových dopadů kampaně zjistil audit ministerstva financí v projektu nezpůsobilé výdaje za 31 milionů korun.

Nezpůsobilé výdaje byly auditem vyčísleny z několika důvodů, tím hlavním bylo zjištění, že zakázku neměla společnost Dorland vůbec vyhrát, porušovala totiž podmínky, které byly vymezené nařízením Rady (ES) č. 1198/2006, uvedl server Investigace.cz, který založila několika cenami ověnčená investigativní novinářka Pavla Holcová, která mimo jiné spolupracovala i se zavražděným slovenským novinářem Janem Kuciakem.

skoleni_15_4

Jak ukazuje Hlidacsmluv.cz, firma Dorland získává v současnosti zakázky hlavně od Jihomoravského kraje. V minulosti sice získala i několik zakázek od ministerstva financí, finanční správa s ní však spolupracuje poprvé. Rozruch ohledně spolupráce vzbudila finanční správa už před týdnem, kdy uzavřela smlouvu s firmou Our Media, která mj. provozuje ParlamentniListy.cz, na „podporu vybraných specifických okruhů tiskových služeb a PR“.

Čtěte více: Finanční správě radí s mediálními výstupy provozovatel webu ParlamentniListy.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).