Hlavní navigace

Finanční správa připomíná: Končí platnost některých pokladních certifikátů EET

8. 8. 2019
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Finanční správa připomíná podnikatelům, kteří musí evidovat tržby, že platnost některých pokladních certifikátů EET končí. Jak vygenerovat nový certifikát?

Tři roky utekly jak voda, a proto se blíží období, kdy končí platnost některých pokladních certifikátů. Aby vaše pokladní zařízení šlapalo, jak má, bude potřeba vygenerovat nový certifikát, upozorňuje berňák průběžně na svém twitterovém účtu.

Server Podnikatel.cz o končící lhůtě pokladních certifikátů informoval již dříve v článku Platnost prvních certifikátů EET vyprší už letos

První vlna EET, která se týkala hotelů a restaurací, odstartovala začátkem prosince 2016, druhá (obchodníci) pak na začátku března 2017. Všichni tito podnikatelé budou muset v následujících měsících vygenerovat certifikát nový a ten nainstalovat do svých pokladních zařízení. Kdo včas certifikát nevymění a datové zprávy bude podepisovat neplatným certifikátem, nebudou mu zaevidovány tržby a hrozí mu sankce.

Jak získat nový certifikát

Datum ukončení platnosti certifikátu zjistí podnikatelé mimo jiné přímo v aplikaci EET. Po přihlášení stačí v menu zvolit odkaz Certifikáty a následně Seznam certifikátů. Na stránce se pak zobrazí informace o vydaných certifikátech, včetně data expirace.

Kdo zjistí, že mu certifikát brzy expiruje (např. měsíc a méně do ukončení platnosti), měl by vygenerovat certifikát nový a starý certifikát následně zneplatnit. Nový certifikát se opět vygeneruje v záložce Certifikáty v aplikaci EET. Následně je nutné zvolit v horním menu odkaz Nový certifikát.

Jak doplňuje finanční správa na webu, generování certifikátu se skládá z několika na sebe navazujících kroků:

skoleni_15_4

  1. Kliknutím na odkaz Vytvořit žádost v prohlížeči vytvoříte žádost o certifikát v prohlížeči, popř. můžete nahrát již připravený soubor s žádostí o certifikát.
  2. V kroku generování pokladního certifikátu v prohlížeči zvolte a vložte heslo pro soukromý klíč certifikátu. Následně klikněte na tlačítko Potvrdit. Heslo si dobře zapamatujte, budete jej potřebovat v následujících krocích a při instalaci certifikátu do pokladního zařízení.
  3. Žádost odešlete kliknutím na tlačítko Odeslat žádost. Před odesláním žádosti můžete vložit nepovinnou poznámku, která slouží k označení pokladního certifikátu. Tento krok může být užitečný pro vaši snadnější práci s pokladními certifikáty.
  4. Kliknutím na tlačítko Vytvořit exportní soubor vytvoříte exportní soubor ke stažení.
  5. Vložte heslo pro soukromý klíč certifikátu, které jste zadávali v kroku číslo 2, a klikněte na tlačítko Potvrdit.
  6. V posledním kroku je třeba exportní soubor stáhnout. Klikněte na tlačítko Stáhnout exportní soubor (přípona .p12). Výzvu internetového prohlížeče k uložení exportního souboru potvrďte kliknutím na tlačítko uložit.

Certifikát je nutné nahrát do pokladny

Nově vygenerovaný certifikát pak podnikatelé musí nahrát do pokladního zařízení. Následně lze snadno zkontrolovat, zda evidence probíhá již pomoci nově vygenerovaného certifikátu, a to skrze porovnání sériového čísla nového pokladního certifikátu, které je uvedeno v Seznamu žádostí a certifikátů ve webové aplikaci EET, se sériovým číslem pokladního certifikátu v detailním výpisu tržeb. V detailním výpisu tržeb je sériové číslo uvedené ve sloupci cert_sernum.

Jakmile nainstalujete do pokladního zařízení nový certifikát a ověříte, že funguje, můžete neplatný certifikát zneplatnit. Opět tak učiníte v Seznamu certifikátů, kde kliknete na sériové číslo pokladního certifikátu, který plánujete zneplatnit. Po kliknutí na sériové číslo pokladního certifikátu je zobrazena stránka s detailními informacemi. Zneplatnění pokladního certifikátu provedete kliknutím na tlačítko Zneplatnit. Jak ovšem podotýká finanční správa, zneplatnění není nutné. Pokud certifikátu necháte vypršet platnost, zneplatní se automaticky.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).