Hlavní navigace

Finanční správa začala posílat složenky pro zaplacení daně z nemovitých věcí

9. 5. 2018
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Poplatníci, kterých se týká daň z nemovitých věcí, mohou v nejbližší době očekávat od berňáku psaní. V obálce bude složenka k uhrazení daně. Nedorazí ale všem.

Jako každý rok i letos rozesílá Finanční správa ČR obálky se složenkami pro zaplacení daně z nemovitých věcí na rok 2018. Složenky jsou rozesílány postupně. Poslední várku obdrží poplatníci 22. května. 

Obálku mohou očekávat ti poplatníci, kteří nemají zřízenou datovou schránku. Fyzické osoby, které mají zřízenu datovou schránku fyzické osoby, nebo fyzické osoby podnikající obdrží informace pro placení daně do své datové schránky. Stejně tak právnické osoby. Pokud právnická osoba nemá zpřístupněnou datovou schránku, dostane poštou běžnou poštovní poukázku.

Psali jsme: Berňák nově zasílá informace o dani z nemovitých věcí do datovky i OSVČ

Údaje pro placení daně mohou přijít e-mailem

Pokud poplatník využil možnosti nechat si zasílat údaje o platbě daně z nemovitých věcí mailem, měl by svou mailovou schránku pravidelně kontrolovat. Důležité informace k platbě mu dorazí v nejbližší době. V případě poplatníků přihlášených k placení daně prostřednictvím SIPO proběhne úhrada daně v souladu s podmínkami České pošty, uvádí Finanční správa ČR na svém webu. 

Brand24

Dokdy daň uhradit

Jestliže nebude částka daně vyšší než 5000 Kč, je splatná celá do 31. května. Pokud je daň vyšší než 5000 Kč, je splatná ve dvou splátkách. A to do 31. května a do 30. listopadu. Poplatník ji však může v termínu do 31. května zaplatit i najednou. 

Jakým způsobem daň zaplatit? 

  • bezhotovostním převodem z účtu poplatníka na účet finančního úřadu,
  • na poště daňovou složenkou bez poštovného (platí jen pro fyzické osoby) nebo běžnou složenkou,
  • prostřednictvím SIPO (platí pro poplatníky, kteří se k této službě přihlásili na finančním úřadě do 31. ledna 2018; tito poplatníci neobdrží obálku s daňovou složenkou), 
  • hotově v pokladně finančního úřadu. 

Kdo vlastní více nemovitostí v jednom kraji a nemá daň vyšší než 5000 Kč, najde v obálce jen jednu složenku, kde budou platby za všechny nemovitosti v kraji sečteny dohromady. Kdo vlastní nemovitosti na území různých krajů nebo platí daň vyšší než 5000 Kč, najde v téže obálce více složenek. 

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).