Hlavní navigace

Finanční správa začíná proplácet kompenzační bonus pro dohodáře

6. 8. 2020
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Právě dnes nabyla platnosti novela zákona, která zajišťuje finanční podporu pro lidi pracující na dohodu. Finanční správa začala žádosti zpracovávat.

Finanční správa může od pátku 7. srpna, tj. ode dne účinnosti zákona, neprodleně začít vyplácet bonus i lidem, kteří pracují na dohodu o provedení práce nebo o pracovní činnosti a kterým bylo v důsledku ohrožení zdraví nebo krizových opatření v souvislosti s výskytem koronaviru znemožněno pracovat.

Žádat o bonus je možné vyplněním jednoduchého formuláře a jeho doručením na místně příslušný finanční úřad e-mailem, datovou schránkou, prostřednictvím Aplikace Elektronická podání pro Finanční správu (EPO), prostřednictvím poštovních služeb nebo osobně. 

Žádosti lze podávat do konce třetího kalendářního měsíce následujícího po nabytí účinnosti daného zákona, to znamená do 30. listopadu 2020

Čtěte také: Dohodáři budou mít na žádost o kompenzační bonus víc času než OSVČ a společníci

Za jakých podmínek lze žádat o bonus? 

Podmínkou nároku na kompenzační bonus je, že daná osoba byla v rozhodném období (od 1. října 2019 do 31. března 2020) alespoň 4 z 6 měsíců z titulu výkonu práce na základě dohod o práci konané mimo pracovní poměr účastna nemocenského pojištění jako zaměstnanec. Dále muselo dojít k omezení nebo úplnému znemožnění výkonu této práce z důvodu koronavirové krize buď na straně zaměstnavatele, nebo na straně žadatele.

Novelou zákona se okruh možných žadatelů dále rozšířil i na případy čerpání kompenzačního bonusu pro společníky malých s. r. o. a OSVČ, kde přibyla možnost souběhu jejich činnosti se zaměstnáním z titulu dohody o práci konané mimo pracovní poměr, na základě které vzniká účast na nemocenském pojištění. 

skoleni_15_4

Vyřizování žádostí nebude tak rychlé, jako tomu bylo u bonusu pro živnostníky a společníky malých s. r. o. Důvodem je skutečnost, že zákon stanovuje řadu podmínek pro splnění nároku na výplatu bonusu, které musí pracovníci finančních úřadů důkladně prověřit, uzavírá finanční správa. 

Co všechno musí žádost obsahovat, čtěte v článku Dohodáři musí k žádosti o bonus doložit několik dalších lejster. Jaká to jsou?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).