Hlavní navigace

Finanční správě radí s mediálními výstupy provozovatel webu ParlamentniListy.cz

5. 11. 2019
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Aktualizováno: Doplněno vyjádření Generálního finančního ředitelství. (5. 11. 2019 16:31)
Finanční správa uzavřela smlouvu s firmou Our Media, která mj. provozuje ParlamentniListy.cz, na „podporu vybraných specifických okruhů tiskových služeb a PR“.

Smlouva je uzavřena na rok a finanční správa za služby firmy Our Media zaplatí necelého půl milionu korun. Vyplývá to z Hlidacsmluv.cz, který eviduje data z registru smluv. Společnost Our Media kromě webu ParlamentniListy.cz má i poloviční podíl ve firmě, která provozuje server Prvnizpravy.cz. V minulosti například též spoluvlastnila firmu, která vydávala web Protiproud.cz. Tyto weby přitom bývají řazeny mezi dezinformační.

Finanční správě bude radit provozovatel Parlamentních listů

Finanční správa uzavřela před několika dny smlouvu se společností Our Media na „dodání odborné podpory vybraných specifických okruhů tiskových služeb a PR v rámci rozšíření komunikace finanční správy“. Hodnota smlouvy je 480 tisíc korun včetně DPH a trvat má do konce října příštího roku.

Předmětem plnění má být především:

  • Podpora při tvorbě specifických tiskových podkladů
  • Dotváření mediálních výstupů
  • Krizový management při specifických, výjimečných a ojedinělých a situacích
  • Krizová komunikace při specifických, výjimečných a ojedinělých a situacích
  • Analýzy mediálního obrazu

Podle Generálního finančního ředitelství (GFŘ) byla firma vybrána ve veřejné zakázce. Oslovili jsme 3 subjekty, které prezentovaly, že jsou schopny dodat požadované služby, a vybrali jsme subjekt, který splnil požadované podmínky, nabídl poptávaný rozsah služeb a nejnižší cenu, uvedla serveru Podnikatel.cz Klára Křehlová z tiskového oddělení GFŘ a doplnila, že na žádném mediálním výstupu pro finanční správu na základě této smlouvy se firma zatím nepodílela.

Our Media spoluvlastní dezinformační weby

Firma Our Media provozuje kromě jiného web ParlamentniListy.cz a má i poloviční podíl ve společnosti Easy Communications, která provozuje web Prvnizpravy.cz (u tohoto webu firma Our Media uvádí, že nemá vliv na obsah). Až do roku 2017 měla firma podíl i ve firmě Protiproud bývalého mluvčího prezidenta Václava Klause Petra Hájka. Tyto weby přitom bývají řazeny mezi dezinformační. Figurují tak například v seznamech think-tanku Evropské hodnoty nebo na slovenském webu Konspiratori.sk.

Čtěte také na Lupa.cz: Peter Jančárik (Konspiratori.sk): S filtrováním konspiračních webů Česku rádi pomůžeme

Brand24

Ohledně zařazení webu ParlamentniListy.cz do seznamu na serveru Konspiratori.sk však aktuálně probíhá soudní spor a bylo vydáno předběžné opatření přikazující iniciativě Konspiratori.sk ParlamentniListy.cz ze seznamu dezinformačních webů stáhnout. Zatímco Prvnizpravy.cz a Protiproud.cz stále v přehledu dezinformačních webů naleznete, web ParlamentniListy.cz tam momentálně nenachází.

Jak uvedl před třemi týdny server Seznamzpravy.cz, společnost Our Media se rovněž soudila s deníkem Forum 24 a žádala omluvu za článek, ve kterém autorka uvedla, že Parlamentní listy permanentně šíří lži, dezinformace, názory extremistů a estébáků a jsou provozovatelem té nejhnusnější ruské žumpy na českém internetu, která se výrazně podílí na prohlubujícím se rozvratu české společnosti, na ruské hybridní válce proti západním demokraciím, a tím výrazně přispívá k udržování oligarchy Andreje Babiše u moci. Spor však firma Our Media prohrála.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).