Hlavní navigace

Finanční úřady prodlužují úřední hodiny kvůli paušální dani, očekávají nápor

7. 1. 2021
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
V pondělí 11. ledna je poslední termín pro vstup do paušálního režimu. Poté si bude muset poplatník rok počkat.

Porovnat výhody a nevýhody a nejpozději v pondělí se přihlásit k paušální dani. Podnikatelé mají poslední dny si rozmyslet, zda do paušálního režimu vstoupí či ne.

Podat oznámení o vstupu do paušálního režimu je možné datovou schránkou, poštou nebo osobním doručením na podatelnu finančního úřadu. Pro osobní podání či pro podání skrze poštu, kdy rozhoduje datum razítka odeslání (i zde platí nejpozději v pondělí), si lze na Podnikatel.cz stáhnout příslušný formulář, vyplnit a odevzdat.

Pokud má poplatník k dispozici datovou schránku, lze přihlášku k paušálnímu režimu podat online. Systém automaticky vygeneruje žádost a připraví rovnou i pro odeslání skrze datovou schránku.

V pondělí prodloužené hodiny až do 18. hodiny

Přesto finanční úřady očekávají nápor těch, kteří budou chtít podat přihlášku osobně. Pro tyto účely se prodlužují úřední hodiny v pátek 8. ledna od 8. do 17. hodiny, a v pondělí dokonce od 8. do 18. hodiny. Právě v pondělí bude nápor zřejmě největší, protože se očekává, že výhodnost vstupu si podnikatelé rozmyslí během víkendu.

Paušální daň je určena pro živnostníky, neplátce DPH s ročními příjmy z podnikání do 1 milionu Kč. Všem živnostníkům nabídne paušální daň primárně méně administrativy, byrokracie a zbytečného papírování, některým také finanční úsporu. Po přihlášení budete komunikovat už pouze s finančním úřadem, a to jedinou pravidelnou platbou ve výši 5 469 Kč měsíčně. A máte vyřešenou daň z příjmů, důchodové i zdravotní pojištění. Nepodáváte už také žádná daňová přiznání ani přehledy pojistného, vypočítává výhody paušální daně ministryně financí Alena Schillerová. Využít paušální daň je možné již pro zdaňovací období roku 2021.

Do paušálního režimu se postupně zapojí přes 100 tisíc OSVČ

Podle optimistického scénáře ministerstva financí by se do paušálního režimu mohlo registrovat přes 100 tisíc OSVČ, které splní podmínky paušální daně a bude pro ně atraktivní se k ní přihlásit. Aktuálně očekáváme, že letos paušální daň využijí spíše řádově desítky tisíc živnostníků a k výraznějším nárůstům přihlášených bude docházet postupně v následujících letech po odeznění pandemie, doplňuje Schillerová.

Podle ní je to především kvůli navýšení slevy na poplatníka o 3 tisíce korun, zdlouhavý legislativní proces a tím zkrácení doby pro přihlášení a především ekonomické dopady pandemie na živnostníky, kteří se mohou obávat o pokračování jejich živnosti v příštím roce.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz