Hlavní navigace

Firma Uber zavede od října #EET, týkat se ale bude jen nových řidičů

13. 7. 2018
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Společnost Uber spustí od října 2018 pilotní provoz EET. Týkat se však bude pouze nových řidičů.

Firma bude zároveň poskytovat finanční správě data nezbytná ke správě daní, zejména celkovou částku jízdného, informovat řidiče o povinnostech souvisejících s DPH a zajistí, že dopravci předloží platné doklady o daňovém identifikačním čísle k DPH. Všechny tyto závazky obsahuje daňové memorandum, které včera podepsali generální manažer společnosti Uber pro střední a východní Evropu Alexei Stakh a ministryně financí Alena Schillerová.

Firma Uber se zavázala ke 3 věcem

Daňové memorandum, které bylo včera podepsáno, navazuje na nedávné memorandum vlády, města Prahy a firmy Uber. V nynějším memorandu se společnost Uber zavazuje:

Brand24

  1. Poskytovat finanční správě data nezbytná ke správě daní, zejména celkovou částku jízdného. Finanční správa tak získá informace o celoročních příjmech řidičů či společností jezdících pro Uber. Tím má být zajištěna kontrola daně z příjmu fyzických osob.
  2. Spustit od října 2018 pilotní provoz elektronické evidence tržeb pro nové řidiče. V předstihu před novelou zákona o EET tak dojde k dobrovolnému poskytování informací o hotovostních platbách, které řidiči či společnosti jezdící pro Uber obdrží. Finanční správa tím navíc získá možnost pilotního testování EET v oblasti osobní přepravy a možnost nastavit a vyladit kontrolní mechanismy pro očekávané kompletní spuštění EET.
  3. Informovat řidiče o povinnostech souvisejících s DPH a zajistit, že dopravci předloží platné doklady o daňovém identifikačním čísle k DPH. V rámci souhrnného hlášení k DPH tak bude zajištěna řádná správa DPH.

Chtěla bych jasně deklarovat, že sdílenou digitální ekonomiku podporujeme, považujeme ji za perspektivní oblast podnikání, jejíž význam nezadržitelně narůstá, a jsme si vědomi povinnosti státu plně využít jejího stávajícího legislativního a administrativního ukotvení. Toto pevné ukotvení je zcela legitimní podmínkou pro akceptaci platforem digitální sdílené ekonomiky ze strany tradičních forem podnikání, v tomto případě zejména běžných taxi služeb, samospráv a vůbec všech, kterých se tento fenomén jakýmkoliv způsobem dotýká, komentovala ministryně financí Alena Schillerová.

Chceme být dlouhodobým partnerem České republiky a chceme dělat věci správně. Proto dnes s potěšením podepisujeme dohodu o spolupráci s Ministerstvem financí ČR, v níž se zavazujeme ke sdílení dat a výměně informací s českými orgány, aby tak měly lepší přehled o příjmech řidičů, kteří využívají aplikaci Uber v České republice. Zavázali jsme se také k zavedení elektronické evidence tržeb z našich přepravních služeb. Každá jednotlivá transakce, kterou zprostředkovává aplikace Uber, je transparentní a dohledatelná. Dnes jsme formálně stvrdili náš závazek zajistit pro české orgány širší přístup k těmto informacím a těší nás, že jsme první, kdo s tímto v oblasti přepravních služeb přichází, uzavřel Alexei Stakh, generální manažer společnosti Uber pro střední a východní Evropu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).