Hlavní navigace

Firmy se již připravují na nový občanský zákoník, nejvíce řeší uzavírání smluv

31. 10. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: www.SXC.hu
Do nabytí účinnosti nového občanského zákoníku zbývají dva měsíce a pouze 8 % firem zatím zákoník neřešilo. Nejvíce se firmy připravují na nové uzavírání smluv.

Většina firem (61 %) se již připravuje nebo se plánuje připravit na nový občanský zákoníkzákon o obchodních korporacích, které nabudou účinnosti od 1. ledna 2014. Pouze 8 % společností obě nové normy ještě vůbec neřešilo. Vyplývá to z průzkumu advokátní kanceláře Ambruz & Dark Deloitte Legal, která zjišťovala názory 108 českých firem na tzv. rekodifikaci českého práva.

Kvůli předchozímu lavírování politiků žil podnikatelský sektor dlouho v nejistotě, jestli k revolučním změnám nakonec dojde či nikoliv. Není proto divu, že pro řadu podnikatelů rekodifikace nebyla dlouhou dobu prioritou. Nyní už jim však zbývá pouze několik týdnů, aby přechod na nové právo proběhl pro jejich firmy bez komplikací, komentoval partner Ambruz & Dark Deloitte Legal Jan Spáčil.

Čtěte také: Nový občanský zákoník pomalu klepe na dveře

Nejvíce firmy řeší uzavírání nových smluv

Ilustrační obrázek
Autor: www.sxc.hu

Ilustrační obrázek

Průzkum dále ukázal, že čtvrtina firem již přijala všechna potřebná opatření, aby byly připraveny. Více než třetina firem se k tomuto chystá v nejbližší době. Celkem 21 % firem sice ještě v souvislosti s novými zákony nic nepodniklo, má však představu, které opatření přijme.

Za nejdůležitější novinku, kterou přináší občanský zákoník, považují podnikatelé uzavírání nových smluv. Jako druhé nejdůležitější firmy označily řešení obchodních podmínek, po kterém následují změny v katastru nemovitostí a v oblasti odpovědnosti za škodu.

Nové Zakony.podnikatel.cz

Všechny právní normy od roku 1993, pravidelně aktualizované, ve všech dostupných znění. Porovnejte předchozí znění s aktuálním, zkoumejte budoucí znění. Hledejte v textu zákona konkrétní a vyznačené změny. 

Uložte si do záložek: zakony.podnikatel.cz

Podle Lukáše Poddaného, advokáta Ambruz & Dark Deloitte Legal, je pochopitelné, že firmy nejvíce řeší uzavírání smluv, jelikož je tato změna důležitá pro každodenní obchodní styk s partnery. V oblasti smluv se navíc odehraje jedna z nejvýznamnějších novinek celé rekodifikace, a to sjednocení úpravy smluv pouze v rámci nového občanského zákoníku. Současná paralelní úprava v občanském i obchodním zákoníku zanikne, v důsledku čehož by se smluvní právo mělo stát pro občany i podnikatele přehlednější. V případě podnikatelů nová úprava nabídne mnoho novinek s důrazem na větší volnost uspořádání vztahů, dodal Poddaný.

Brand24

Například kupní smlouvy bude řešit pouze občanský zákoník. Nově se prodávající kupní smlouvou se zavazuje, že kupujícímu odevzdá věc, která je předmětem koupě, a umožní mu nabýt vlastnické právo k ní. Kupující se zavazuje, že věc převezme a zaplatí prodávajícímu kupní cenu. Nejde tedy o pouhé předání věci za dohodnutou cenu. Následují ustanovení, která popisují koupi movitých věcí. Sem patří i dodání spotřebního zboží, respektive smlouva o dodání spotřebního zboží (využije se u zboží, které je nutné sestavit nebo vytvořit, považuje se za kupní smlouvu).

Čtěte více: Kupní smlouvy a reklamace podle nového občanského zákoníku

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).