Hlavní navigace

Firmám chybí lidi. Jsou podle politických stran řešením zahraniční pracovníci?

6. 10. 2021
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Podnikatele už řadu měsíců trápí nedostatek pracovních sil. Přečtěte si, jak chtějí tento problém řešit jednotlivé politické strany.

Zatímco některé kladou důraz na zjednodušení částečných úvazků, jiné na zjednodušení přijímání zahraničních pracovníků. Skoro všechny politické subjekty se pak shodují, že se musí změnit regulace agentur práce.

Koho budete volit v letošních podzimních volbách?
Co se dozvíte v článku
  1. Nezaměstnanost zůstává nízká
  2. Na jedno volné místo není ani jeden uchazeč
  3. Jak chtějí politické strany řešit nedostatek pracovních sil
  4. ANO
  5. ČSSD
  6. KSČM
  7. Piráti a STAN
  8. Přísaha
  9. SPD
  10. Spolu

Nezaměstnanost zůstává nízká

Nezaměstnanost v Česku zůstává na nízké úrovni. Podíl nezaměstnaných osob činil na konci září 3,5 %, což je o 0,1 p. b. méně než v srpnu a o 0,3 p. b. méně než v září loňského roku. Celkově Úřad práce ČR evidoval k 30. září letošního roku 262 142 uchazečů o zaměstnání, což je oproti srpna pokles o 5 747, a oproti loňskému září dokonce o 14 873 méně než loni.

Jak k datům doplnilo ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV), trh práce ovlivňuje poptávka zaměstnavatelů po dělnických profesích, zejména ve zpracovatelském průmyslu a stavebnictví. V řadě regionů nadále trvá, i přes počínající útlum sezónních činností, zájem o sezónní pracovníky v oblastech, jako je zemědělství, zahradnictví, lesnictví, rybářství nebo třeba živočišná a potravinářská výroba a obchod.

V uplynulém měsíci došlo k oživení pracovního trhu. Skončily dovolené a firmy přijímají nové zaměstnance. Zaměstnavatelé rozjeli výrobu, i když se často potýkají s výpadky kvůli nedostatku materiálů a komponentů. K oživení došlo též v rámci zahraniční zaměstnanosti, kdy v příhraničních oblastech pendleři nastoupili opět do zaměstnání. A jako každý rok dorazila v září do evidence ÚP ČR hlavní vlna absolventů. Vývoj na trhu práce ale nijak výrazně neovlivnila, shrnuje aktuální situaci generální ředitel Úřadu práce ČR Viktor Najmon.

Na jedno volné místo není ani jeden uchazeč

Zatímco počty uchazečů o práci jsou nižší než loni, počet volných míst, která nabízí prostřednictvím Úřadu práce ČR zaměstnavatelé, se meziročně zvýšil. Ke konci letošního září se jednalo o 357 911 volných pracovních míst, což je o 41 253 míst více než před rokem. V meziměsíčním porovnání pak došlo k poklesu o 5203 míst. Aktuálně tak na jedno volné pracovní místo připadá v ČR v průměru 0,7 uchazeče o zaměstnání.

U přibližně 73 % z těchto volných pracovních míst zaměstnavatelé poptávají uchazeče se základním či nižším vzděláním, 74 % pak tvoří volná místa vhodná i pro cizince. Zaměstnavatelé mají zájem o dělníky výstavby budov, montážní dělníky, obsluhu vysokozdvižných vozíků, uklízeče nebo pomocníky ve výrobě a řidiče nákladních automobilů. Nejvyšší poptávka po nových zaměstnancích je v Praze (97 734 míst) a ve Středočeském kraji (65 078 míst), doplnilo MPSV v tiskové zprávě.

Jak chtějí politické strany řešit nedostatek pracovních sil

Data tak dokládají, že na trhu je nyní nedostatek pracovních sil a firmy mají problémy sehnat zaměstnance. Problematika nedostatku pracovníků na trhu práce či postoj k požadavku zaměstnavatelů na větší otevření trhu práce pro občany ze zemí mimo EU patří z pohledu podnikatelských svazů mezi zásadní témata. Asociace hotelů a restaurací ČR (AHR ČR) proto zjišťovala plány jednotlivých politických uskupení, jak chtějí řešit nedostatek pracovníků, jaký mají názor na agenturní zaměstnávání a pracovníky z třetích zemí.

Do textu jsme zahrnuli strany a koalice, které se alespoň jednou v posledních průzkumech 4 agentur (CVVM, Kantar CZ, Median, STEM) dostaly nad 5 %. Celkově jde o 7 subjektů (řazeno abecedně): ANO, ČSSD, KSČM, Piráti a STAN, Přísaha, SPD, Spolu.

Tip: Procházíme volební programy a zjišťujeme, kdo slibuje podnikatelům nejlepší výhody. Čtěte volební speciál

ANO

Podle ANO je třeba podpořit vzdělávání pracovníků a vytvořit vhodné příležitosti pro jejich další rozvoj. Relevantními opatřeními jsou podle ANO státní příspěvky na mzdy zaměstnanců v krátkodobých pracovních úvazcích, tzv. kurzarbeit, finanční podporou tvorby veřejné infrastruktury cestovního ruchu, rozšířením programů pro zaměstnávání vhodných pracovníků ze zahraničí a podporou z programů na rekvalifikace nabízených úřady práce. Z hlediska podpory dostatku pracovních sil je žádoucí dostat do ČR dostatek zahraničních investorů i do průmyslových odvětví. Přičemž řada z nich je tradičních a vhodně doplňuje produkty cestovního ruchu – např. kreativní průmysl – sklářství, šperkařství, automobilový průmysl, potravinářství, doplnilo ANO.

U agentur práce hnutí uvedlo, že je důležité eliminovat vznik účelově založených agentur práce a zajistit záruku úspěšné existence agentury práce.

ČSSD

ČSSD se nebrání tomu řešit nedostatek pracovních sil zaměstnanci ze zahraničí. Je ale zásadně proti, aby se především zaměstnanci z třetích zemí “podbízeli nízkou cenou práce a brzdili tak růst mezd”. Jsme pro regulaci agenturního zaměstnávání, která je podle nás nezbytná pro narovnání pracovních podmínek zaměstnanců. Není možné, aby firmy šetřily náklady tím, že poptávají levnou a často prekarizovanou práci od agentur. Velkým problémem jsou pro nás především zastřené agentury práce, dodala ČSSD.

KSČM

Podle KSČM musí kvalifikované pracovní síly nabízet školský systém. KSČM rovněž poukázala, že někteří zaměstnavatelé platí nízké mzdy, a proto nemohou zaměstnance najít. Slabá regulace agentur zvyšuje podle KSČM exploataci (vykořisťování) pracovní síly. Proto je důležitější, aby roli zprostředkovatele plnily spíše úřady práce, pozici agentur (dnes je využívá více jak 13 % zaměstnanců, většinou ze zahraničí) je potřeba spíše oslabovat. U dovozu pracovních sil ze zemí mimo EU je důležitý režim pracovních povolení a aby neobcházeli domácí cenu práce ani ochranu pracovních úvazků. Nepodporujeme agenturní zaměstnávání, ale nerušíme jej. V podstatě je nutné uložit agenturám odpovídající povinnosti a přísně je kontrolovat, upřesnila KSČM.

Piráti a STAN

Koalice Pirátů a Starostů má v plánu zjednodušit zaměstnávání cizinců, a to revizí systému zelených karet tak, aby byl systém předvídatelný, flexibilní a rychlý. Zároveň koalice slibuje, že zjednoduší a zatraktivní částečné úvazky, což by mělo dostat na pracovní trh desítky až nižší stovky tisíc lidí.

Co se týče agentur práce, je podle koalice nutné je začít jasně regulovat a zaměřit se na zneužívání slabé pozice zahraničních pracovníků.

Přísaha

Podle Přísahy je problémem, že se během pandemie řada cizinců vrátila domů. Proto by Přísaha výrazně zjednodušila vízovou politiku pro ty, kteří již v ČR pracovali, a nastavila rychlejší procedury pro ostatní potřebné pracovníky – cizince.

skoleni_15_4

SPD

SPD chce, aby na pracovní místa, která prokazatelně nelze obsadit českými občany, bylo možné zaměstnat zahraniční pracovníky z kulturně příbuzných států na časově omezené období spjaté s konkrétním pracovním místem u konkrétní firmy. V okamžiku, že by se situace na trhu práce změnila, je nutné preferovat zaměstnání českých občanů, uvedla SPD.

Spolu

Koalice Spolu by ráda šla cestou zjednodušení systému částečných úvazků. Jejich jednodušší administrace a zachování daňového zvýhodnění by podle koalice pomohly zapojit více lidí, kteří si z různých důvodů nemohou dovolit plný úvazek. Naše koalice je pro podporu transparentního systému modrých karet, které budou reagovat na potřeby pracovního trh, uzavřela koalice Spolu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).