Hlavní navigace

Firmy v letošním roce opět přidají zaměstnancům na mzdách. Kolik to bude?

22. 1. 2018
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Tuzemským firmám se daří, a tak i v letošním roce většina z nich opět přidá svým zaměstnancům.

Podnikatelé si však zároveň stěžují, že mají nedostatek kvalifikované pracovní síly. Vyplývá to z Komorového barometru Hospodářské komory ČR.

Na zaměstnancích ani letos firmy šetřit nechtějí. Už vloni zvýšilo mzdy svým zaměstnancům celých 82 % zaměstnavatelů. Ti přidali ještě na konci roku 13. platy a další benefity. Pro letošní rok počítá většina firem s dalším navyšováním mezd.

Čtěte také: Jaké mají být cíle nové vlády? Podle Hospodářské komory je základem setrvat v EU

Třetině zaměstnanců se letos zvýší mzdy o 5 procent

Třetina českých zaměstnanců by si mohla polepšit v průměru o více než 5 procent. Žádná firma zároveň neavizovala, že by letos mzdy musela snižovat. Vyšší mzdy podpoří i zaručená mzda, ta se projevila už od 1. ledna, a to na základě vládního nařízení.

Zaručená mzda se zvyšuje společně s navýšením minimální mzdy. Ta se z 11 000 korun navýšila na 12 200 korun a u hodinové sazby z 66 korun na 73,20 koruny. Vyšší mzdy ale podle firem nedokážou zastavit trend, kterým je problém nedostatku kvalifikované pracovní síly.

Čtěte více: Od roku 2018 nevzrostla jen minimální, ale i zaručená mzda

Mzdy jsou vyšší, ale kvalifikovaných zaměstnanců je stále méně

Podnikatelé to označili za největší překážku rozvoje podnikání pro rok 2017 a výhledově i rok 2018. V současnosti je přitom neobsazeno více než 217 tisíc pracovních pozic, komentoval aktuální situaci Miroslav Diro, mluvčí Hospodářské komory ČR.

Problém vidí podnikatelé také ve vysoké odvodové zátěži. Ta patří podle Hospodářské komory mezi vůbec nejvyšší mezi vyspělými zeměmi světa. 

Proto zástupci podnikatelů prosazují její snížení, aby si české firmy udržely svou konkurenceschopnost se zbytkem světa.

skoleni_15_4

Komorový barometr reflektuje každodenní problémy podnikání i celkovou ekonomickou situaci v zemi. Anketa je organizována s půlroční periodicitou v 15tisícové členské základně Hospodářské komory ČR. 

Výsledky šetření jsou využívány při činnosti Hospodářské komory ČR ve vztahu k orgánům státní správy, evropským podnikatelským reprezentacím a také k představitelům Evropské komise.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).