Hlavní navigace

Fitness centra jsou na pokraji krachu. V otevření nevidí žádný problém

23. 2. 2021
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Fitness centra jsou uzavřena už poněkolikáté a kompenzace jsou nedostatečné. Jejich provozovatelé tak dělají, co se dá, a chtěli by co nejdříve otevřít.

Fitness sektor je v zoufalé situaci, která je velmi podobná dalším zasaženým oborům. Jak uvádí prezidentka České komory fitness Jana Havrdová, má ohromné ztráty, které už za celé období koronavirové krize přesáhly částku 3 miliardy korun. Z ankety Hospodářské komory ČR navíc vyplynulo, že 35 % podnikatelů z tohoto oboru přežije pouhý jeden další měsíc a dalších 41 % by zvládlo maximálně tři měsíce.

Co se dozvíte v článku
  1. Doléhá to i na psychiku
  2. Co kompenzace?
  3. Opatření nejsou problém
  4. Podívejte se do Sportcentra Maty:
  5. Pravidelný pohyb společnosti chybí

Doléhá to i na psychiku

Eva Oravcová, majitelka Fitcentra Proměny, prozrazuje, že jsou na tom velmi špatně. Za celý rok koronakrize měli otevřeno pouhé čtyři měsíce a to byly navíc měsíce mimo sezonu, kdy byly příjmy 30 %. Právě na tyto měsíce by jim měla vydělat sezona, ale to jsou loni i letos uzavřeni a vše musí doplácet ze svých úspor, které už docházejí. V období uzavření nám nezbylo nic jiného než si najít jinou práci, abychom mohli zaplatit nájem, který nám nebyl odpuštěn ani zlevněn a stát nám přispívá jen 50 %. Nejtěžší je právě to, že nevidíme „světlo na konci tunelu“ a dochází nám již síly. Uvažujeme již o ukončení podnikání, doplňuje. 

Podobně to doléhá také na psychiku vedení Fitness Clubu Luky. Jsme uzavřeni už potřetí a pokaždé bez důkazů o vlivu na šíření viru. Současná čísla jsou toho důkazem. Většina trenérů, kteří u nás působili externě, si již našla jinou práci. Těžko se budou vracet, říká Robert Lukáš, CEO. V Uherském Hradišti vybudovali krásné prostory o rozloze 700m2 a nyní zejí prázdnotou, z důvodu vládníhoho nařízení. Jsem zklamaná nerovností ve společnosti, ten může pracovat, ten nikoli, a to už se vůbec nebavím o ruinování podnikatelů. Pevně věřím, že to spoustu z nás zvlaádne, jenže je tady ta nejistota "KDY konečně dostaneme svolení pracovat?, popisuje Veronika Pochylá, Fitnesscentrum FIT4LIFE.

Ve Fitcentru Proměny se snaží udržet v povědomí klientů tím, že vysílají na sociálních sítích každý den online lekce, které nemají zpoplatněné, protože to nedělají kvůli zisku, ale pro klienty, aby se udržovali ve formě. Ve Fitness Clubu Luky dostávají každý den dotazy a prosby, že se jejich klienti těší, až budou moct znovu začít cvičit. Chybí jim to a už to také pociťují na svém fyzickém i psychickém stavu, doplňuje Robert Lukáš.

Co kompenzace?

Fitness centrům by podle Jany Havrdové rozhodně pomohly kompenzační programy založené na propadu tržeb nebo úhradě fixních nákladů. Nejsme sektor, který by měl hodně zaměstnanců, programy postavené na jejich počtu jsou pro nás zcela neefektivní, podotýká. Ve Fitness Clubu Luky kompenzace pokryjí zhruba 30 % nákladů, což vůbec neřeší vzniklou situaci a ztráty budou podle Roberta Lukáše muset vyrovnat, což odhadují minimálně na dva roky. Veronika Pochylá si myslí, že vzniklé ztráty určitě nesrovnají, hádá, že možná v horizontu nejdříve 5 let. A zda nám pomohly kompenzace? Tak napadá mě vždy, že lepší něco než nic. Ale kompenzace pokryly max z 1/4, doplňuje.

Ve Fitcentru Proměny kompenzace hradí polovinu nájmu, kompenzační bonus činí 10 000 čistého a z tohoto bonusu musí zaplatit nájem v bytě a živit 16leté dítě. Po otevření nemají šanci vyrovnat vzniklé ztráty, protože klienti budou čerpat permanentky, které fitcentrum neustále prodlužuje. Takže počítají s tím, že de facto nebudou žádné tržby. S největší pravděpodobností budeme otvírat s velkými omezeními kapacity a s ochrannými pomůckami, což klienti nebudou ochotni podstupovat (zkušenost z 12/2020) – tržby budou tudíž velmi malé, ale náklady již 100% bez jakéhokoliv příspěvku státu, dodává Eva Oravcová.

Z šetření Hospodářské komory ČR dále vyplynulo, že většině podnikatelů ze sektoru fitness současné vládní programy pokrývají méně než třetinu jejich mzdových a fixních nákladů. Zbylých 70 % měsíčních nákladů zcela uzavřených nebo polouzavřených provozů se tak snaží zaplatit půjčkami od bank, rodinných příslušníků a přátel nebo z vlastních rezerv. Řada z nich se také zadlužuje u svých dodavatelů, se kterými mají uzavřené dohody o posečkání s platbami. Desetina podnikatelů sítem podpor v současnosti úplně propadá, a to přesto, že jsou mimořádnými opatřeními zasaženi.

Co je zakázáno a na co mám nárok?

Tady je přehled všech opatření, která jsou platná pro podnikatele i veřejnost. Přečtěte si také seznam všech podpor, které lze ještě aktuálně čerpat. 

Opatření nejsou problém

Jak potvrzuje Jana Havrdová, fitness centra jsou rozhodně připravena, už mají zkušenosti s celou řadou omezení. Většina provozovatelů navíc vnímá vysoký standard bezpečnosti jako nutnou podmínku provozu. Eva Oravcová říká, že jsou schopni zajistit bezpečný provoz, kdy v takovémto režimu měli otevřeno minulé léto. Jsou to samozřejmě ale další náklady navíc, podotýká. 

Také podle Roberta Lukáše pro ně opatření nepředstavují nic nového, protože hygienická pravidla dodržují dlouhodobě. Začíná to u povinnosti použití ručníků na posilovacích strojích, povinném přezouvání obuvi při vstupu do provozovny, pokračuje dezinfekcí na očistu posilovacích strojů a zařízení, dezinfekcí rukou a končí to dezinfekcí toalet, šaten a sprch, vyjmenovává s tím, že co se týče omezené kapacity, mají dlouhodobě jasně stanovená pravidla pro počet osob v provozovně a na skupinových lekcích. V reálném životě samozřejmě musí pomoci i klienti fitcenter a všechna námi nastavená pravidla dodržovat, shrnuje Jana Havrdová.

Brand24

Podívejte se do Sportcentra Maty:

Pravidelný pohyb společnosti chybí

Fitness je sektor, který nabízí pravidelný pohyb. Ten společnosti obecně velmi chybí a jeho nedostatek je jednou z hlavních příčin celé řady civilizačních onemocnění, jejichž léčba stojí stát obrovské náklady. Investicí do pravidelného pohybu ve spojení s rozumným stravováním by se dala ušetřit až třetina nákladů na zdravotní péči. Bylo by zajisté rozumné otevřít, horší než to co se děje kvůli COVIDU, je to co se s tělem bude dít po psychické stránce, nebo se už u většiny děje, to jak tělo zakrní, bude mít nedozírné následky, říká Veronika Pochylá.

Fitness centra jsou připravena otevřít i za přísných bezpečnostních podmínek a cítí se jako součást řešení problému. Hygiena byla nejen ve Fitness Clubu Luky na vysoké úrovni už před pandemií, podobně jako dezinfekce, která je už několik let běžnou praxí.Neočekáváme nával klientů, bylo to vidět už i po jarní vlně. Lidé, kteří pravidelně cvičí, se také sami chovají mnohem zodpovědněji a rozhodně neočekáváme mohutný nápor nováčků, podotýká Robert Lukáš. Podobně to vidí i Jana Havrdová. Omezení kapacity, pravděpodobný požadavek povinného AG testování i obavy široké veřejnosti z nákazy by přirozeně snížily návštěvnost. Chceme velmi bezpečně nabízet naše služby a pomalu začít točit kola našeho podnikání, uzavírá.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).