Hlavní navigace

Fitness centra lákají na prázdninové akce i analýzu těla. Start byl náročný

9. 6. 2021
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Jak to vypadá s návratem klientů do fitness center? Jak je nalákají o prázdninách a s čím se musela potýkat?

Fitness centra a další vnitřní sportoviště byla zavřená sedm měsíců, což považovala za absurdní i Česká komora fitness. Podle její prezidentky Jany Havrdové je naprosto paradoxní, že v době, kdy má pravidelná fyzická aktivita jednoznačně zásadní a pozitivní význam na zdraví české populace, ministerstvo zdravotnictví brání v činnosti sektoru, který se právě této činnosti věnuje. Opakovaně dostávali jen sliby rozumných podmínek pro bezpečný provoz, ale do mimořádných opatření se výsledky jednání nepromítaly. Sebrat dětem a studentům sportovní vyžití a pohyb v době, kdy byli řadu měsíců připoutaní k počítačům, je něco, z čeho se tato generace bude dostávat ještě dlouhé roky. A my to dokážeme posoudit vzhledem k tomu, že naštěstí už teď k nám dochází studenti na tělesné výchovy a jejich kondice jde opravdu pomalu nahoru, říká na úvod Daniela Rybářová z týmu Fitness URAL.

Co se dozvíte v článku
  1. Kolik klientů se vrátilo?
  2. Bez šaten a sprch
  3. Chystají akce na léto?
  4. Inspirujte se ekologickým a udržitelným sportovním oblečením:
  5. Co personalistika?

Kolik klientů se vrátilo?

Lenka Kožušníková ze Studio Silueta Havířov uvádí, že návštěvnost od té doby, co mohli otevřít, je mnohem nižší a klientky se vrací velmi pomalu, a to i přesto, že ještě minulý týden bylo chladné a deštivé počasí. Téměř polovinu návštěv tvořily klientky 60+, které jsou již naočkované, a proto se domnívám, že hlavní příčinou poklesu návštěvnosti je neochota/odpor k testování, dodává. V AFIT centrum BRNO se návštěvnost pohybuje maximálně do 50 % původní kapacity, oproti srovnatelnému období před covidovou krizí. Oproti loňsku po jarním lockdownu je situace horší, zejména z toho důvodu, že pro vstup do fitness centra jsou nastavené přísnější podmínky než v loňském roce.

Klienti se vrací pozvolna. Někteří změnili bydliště, někteří ztratili motivaci a také již druhý rok po lockdownu jdeme do léta, což je pro fitness centra obecně nejslabší část sezóny, vysvětluje majitel Jaroslav Holánek. Také Jiří Pezlar, ředitel AZ FITNESS Brno sdělil, že nyní chodí přibližně 50 % klientů a další návrat bude až cca v září nebo říjnu. Ve Fitness URAL jsou návštěvností překvapeni v dobrém slova smyslu. Nedošlo k tomu, aby se jim vrátili úplně všichni klienti najednou, ale postupným rozvolňováním, co se týče pravidel pro provoz, došlo k tomu, že klienti se ve větší míře vrátili. Výraznějším krokem vpřed bylo uvolnění šaten a sprch, které byly pro jejich klienty zásadní.

Bez šaten a sprch

Vnitřní sportoviště mohla otevřít 17. května, ale jak jsme psali, za přísných podmínek. Provozovatel nesmí umožnit přítomnost více návštěvníků, než je 1 osoba na 15 m2 vnitřní plochy sportoviště, která je přístupná veřejnosti, více než 2 osoby ve skupině a více než 10 osob celkem na vnitřní ploše sportoviště, která je přístupná veřejnosti. Zakázána je též přítomnost v jiných vnitřních prostorech, jako jsou šatny nebo sprchy, a klienti musí dále splnit podobné podmínky jako návštěvníci zahrádek. Tedy mít 7 dnů starý negativní PCR test, 72 hodin starý antigenní test, 14 dnů od konce očkování, nebo 90 dnů od prodělání covidu.

květnového průzkumu České komory vyplynulo, že za těch podmínek se k danému datu rozhodlo otevřít 63,5 % provozovatelů fitness center. Od 24. května, kdy se maximální kapacita sportoviště zvedla na 30 osob v jednu dobu, se rozhodlo otevřít dalších 28,6 % provozovatelů. Většina provozovatelů (73,6 %) uvedla, že se k nim klienti zatím kvůli výrazným omezením nevracejí a jako největší problémy, se kterými se potýkají, uvádějí prokazování bezinfekčnosti (40,9 %), zákaz používání šaten a sprch (30,6 %) a limitující omezení kapacity (21 %).

Podle Jaroslava Holánka nemožnost se převléct do sportovního oblečení na místě a po cvičení se osprchovat mělo velký vliv na to, že zákazníci se rozhodli vyčkat, než bude toto omezení zrušeno. V jejich případě je to připravilo zejména o klienty ranních skupinových lekcí a o návštěvníky posilovny, kteří po ranním cvičení míří rovnou do zaměstnání. Stejně ranní klientela téměř zmizela v AZ FITNESS a omezení počtu na celkem maimálně 10 osob u nich vedlo ke 150 m2 na osobu.

Pro Fitness URAL (má přes 1600 m2) je velmi významný ukazatel počet osob na sportovišti. A omezení 10 osob na sportoviště bez ohledu na to, jak velké fitko je, je opatření, které nedává absolutně žádný smysl a pro velká fitness je téměř likvidační, protože je opravdu rozdíl otevřít pro 10 lidí a pustit jim světla a klimatizaci v malém fitku anebo právě v tom našem velkém, popisuje Romana Štěpánková s tím, že naprosto chápe provozovny, kterým se nevyplatilo otevřít.

Chystají akce na léto?

Letní měsíce patří z hlediska fitness center mezi slabší měsíce, což je dáno jak hezkým počasím, tak odjezdy na dovolenou a podobně. Ve Studiu Silueta budou o prázdninách klientky motivovat stejně jako v předcházejících letech tak, že budou mít možnost si zakoupit speciální prázdninové permanentky s platností omezenou na červenec a srpen s 50% slevou. Klienty lákat budeme, ale nikoliv formou slev. Budeme s nimi dělat více společných akcí…, prozradil Jiří Pezlar. V AFIT centru BRNO zase spustili provoz s drobnými akcemi typu analýzy složení těla po sedmiměsíčním lockdownu, aby klienti zjistili, jak jsou aktuálně na tom. Nicméně žádnou velkou propagaci na letní měsíce neplánujeme. Ze zkušeností z minulých let náklady na propagaci v letních měsících převyšují celkový přínos, podotýká Jaroslav Holánek.

Také ve Fitness URAL nabízí pravidelně klientům v letních měsících zvýhodněná členství. Klienti na toto slyší a jsou rádi, že jim takto vychází vstříc a za fitness centrum je to jeden ze způsobů, jak si je udržet i v tomto období. V letních měsících pořádají i tréninky venku, a to včetně cvičení pro seniory, kterým se věnují po celý rok. V letních měsících se pravidelně účastní i sportovních akcí, které pořádá jejich město, a také organizují Strongmana a další soutěže, které mají velkou účast a těší se oblibě. Letos s ohledem na epidemiologickou situaci a přetrvávající omezení  nebudeme tyto soutěže pořádat, protože jsme stále v nejistotě a raději vydržíme až do dalšího roku, kdy budeme moci snad soutěže organizovat naplno a bez omezení, dodává Daniela Rybářová.

Brand24

Inspirujte se ekologickým a udržitelným sportovním oblečením:

Co personalistika?

V AFIT centru BRNO měli start poměrně náročný ve smyslu vykrývání stabilních skupinových lekcí jejich lektorů různými náhradami, protože každý měl na určitou dobu dopředu naplánovaný svůj program a bylo složité jej na poslední chvíli měnit. Bylo to tak také vzhledem k opakovaně chaotickému rozvolňování, kdy se termíny měnily a do poslední chvíle si nemohli být jisti, zda budou nebo nebudou moci otevřít a s jakými omezeními. Co se týče recepčních, 1/3 nás opustila (dokončení studia, změna bydliště) a zbylé zůstaly. Tým nyní doplňujeme tak, že bychom měli být do konce měsíce června opět kompletní v plné síle, doplňuje Jaroslav Holánek. Do Studia Silueta se po otevření nevrátila téměř polovina lektorek, které měly u nich poměr na dohodu o provedení práce. Nyní tak mají kritický nedostatek lektorek skupinových lekcí a museli jejich nabídku omezit na polovinu. 

Personál v AZ FITNESS zůstal ten skalní, tedy alespoň upevnili tým, který tam má působit a žije s AZ. Brigádníky hledají, ale jak uvádí Jiří Pezlar, výběr není úplně nyní pestrý. Ve Fitness URAL jsou ve stejném složení už sedmým rokem. Hraje v tom roli mnoho aspektů a také to, že udělali vše pro to, aby společně tohle období zvládli a stalo se tak. Obecně vzato za sebou máme jeden z nejtěžších roků provozu a nejsme určitě jediní. Nicméně z hlediska podpory od státu v rámci kompenzací to opravdu nebyla žádná sláva, a kdybychom nebyli silným hráčem na trhu a neměli vytvořené finanční rezervy a silného majitele, pak naše fitko už nejspíš neexistuje, popisuje Daniela Rybářová. Jiří Pezlar k tomu dodává, že u nich kompenzace pokryly 20 % z celkové ztráty a otevření po jejich sezóně vede jen k prohloubení ztrát. Další špatné rozhodnutí naší zjevně nelucidní vlády vedoucí k likvidaci mnohých malých a středních firem, uzavírá.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).