Hlavní navigace

Formulář Návrh na povolení oddlužení v novém. Přehlednější a jednodušší

4. 12. 2019
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Ministerstvo spravedlnosti od 5. prosince 2019 zavádí do praxe novou podobu formuláře Návrh na povolení oddlužení.

Tato nová forma sníží administrativní náročnost insolvenčním správcům a soudům, ale také náklady na tisk a archivaci dokumentů vytvořených v rámci insolvenčního spisu.

Ministerstvo spravedlnosti tímto formulářem zahájilo proces postupné obměny všech formulářů elektronického podání pro insolvenční řízení. Věříme, že si sepisovatelé insolvenčních návrhů tento nový formulář rychle oblíbí. Pokud však mají již předpřipravené návrhy na povolení oddlužení na starých formulářích, bude možné tyto formuláře použít i po tomto datu, uvedl náměstek sekce provozní a právní Zbyněk Spousta.

Návrh na povolení oddlužení je určen pro žadatele o oddlužení. Se samotným formulářem budou však pracovat především akreditované osoby, tedy sepisovatelé, advokáti a insolvenční správci. Právě ve spolupráci s nimi nové formuláře vznikaly a jejich cílem bylo zjednodušit a zpřehlednit insolvenční podání v rámci insolvenčního řízení. Ministerstvo spravedlnosti tímto krokem reaguje na nárůst počtu návrhů na oddlužení, který nastal po nabytí účinnosti novely insolvenčního zákona.

O novele jsme psali zde: S červnem přichází změny v oddlužení. Začíná platit novela insolvenčního zákona

Ministerstvo spravedlnosti se postupně chystá obměnit všechny formuláře elektronického podání pro insolvenční řízení. Nejvýraznější změny čeká formulář Zpráva pro oddlužení, který nově sjednotí tři stávající formuláře.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).