Hlavní navigace

FOTOGALERIE: Lázeňský byznys má v České republice dlouhou tradici. Jak se dělá?

11. 7. 2018
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Lázeňství má v České republice bohatou historii. Po privatizaci se ne všechny lázně vzpamatovaly. Netýká se to však Poděbrad. Tady se lázeňskému byznysu daří.

Tak jako v jiných oborech podnikání záleží i v případě lázeňského byznysu na lokalitě. Strategická poloha uprostřed republiky nedaleko hlavního města dává Lázním Poděbrady ohromnou výhodu. Do města zdraví si našly cestu takové osobnosti jako Tomáš Garyk Masaryk nebo Eduard Beneš. 

Kam sahá historie? 

V roce 1905 přišel do města pruský proutkař Karel Bülow. Dorazil na přání tehdejšího vlastníka poděbradského zámku knížete Hohenlohe, aby označil místo, kde by mohl být zdroj vody. Nakonec označil místo na vnitřním nádvoří zámku, kde vytryskl 1. srpna z hloubky 96,7 m silný pramen minerální vody. Tři roky poté startuje ve městě lázeňský byznys. 

Mohlo by vás zaujmout: Provozuje vinné lázně. Vydělává na odpadu od vinařů

Rozvoj lázní zbrzdila II. světová válka, během které se staly Poděbrady místem vojsk německé armády a na jaře 1945 byly všechny větší lázeňské objekty přeměněny na lazarety čekající na vězně z koncentračních táborů a vojáky z front. Po válce došlo v roce 1948 k zestátnění lázní a jejich hlavním provozovatelem se stala státní zdravotní správa.

Zcela nová éra lázeňství přišla se změnou režimu v roce 1989 a 1. května roku 1992 byla ustavena akciová společnost po názvem „Lázně Poděbrady“, která po 44 letech navázala na tradici úspěšné akciové společnosti z první republiky.

Nahlédněte do fotogalerie, co lázeňský byznys v Poděbradech nabízí.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).