Hlavní navigace

Glamping není gaučing. Jaký nový druh podnikání se to v Česku rozbíhá?

29. 7. 2021
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Glamping je stále rostoucí trend, což je znát jak z příspěvků na Instagramu, tak na základě plných rezervací poskytovatelů tohoto typu ubytování.

Glamping se dá přeložit jako úžasné cestování, protože vychází z anglických slov glamorous a camping. 

Jedná se o trend spojující v sobě jak přírodu, tak také luxus, komfort, pohodlí i digitální detox. Jak uvádí na webu Glampingcz, hlavním cílem by mělo být vypnutí s tím, že nejde jen o počítače a mobilní telefony, ale o člověka. Glamping by měl být umístěn v tichém a klidném prostředí, kde člověk může relaxovat a také vyrazit do přírody.

Co se dozvíte v článku
  1. Návrat k přírodě
  2. Jaká je poptávka?
  3. Pro páry i pracovně vytížené
  4. Inspirujte se, kam vyrazit:
  5. Údržba dá zabrat
  6. Koronavirus někde pomohl

Návrat k přírodě

Jana VlčkováGlamping Mileč uvádí, že se jedná o současný trend, který je ve světě oblíbený již delší dobu a u nás zažívá boom nyní. Naštěstí kvalitní ubytování a služby už jsou standardem. Glamping přináší k této kvalitě ještě zážitek, netradičnost a trochu dobrodružství, doplňuje na úvod. Také podle Ivany NevečeřalovéYurtintheWood má toto ubytování vysoký potenciál do budoucna, protože spousta lidí chce trávit čas v přírodě a glamping jim to umožňuje i s komfortem, na který je většina lidí zvyklá.

Tým YurtinBe zvyšující se oblibu glampingových ubytování přisuzují především rostoucí tendenci vracet se blíže přírodě a zároveň zvyšujícímu se zájmu o cestování po tuzemsku. Jak vysvětluje Kamil ĎuračkaGlampingu Luhačovice, glamping nabízí v dnešní době útočiště před denním shonem. Mnoho nejen mladých lidí chce zkusit něco odlišného a představa romantických nocí pod širákem z mládí inspiruje právě k navštívení takovýchto míst. V neposlední řadě, alespoň v našem provedení, se jedná o udržitelnou a ekologickou formu turismu s minimálním vlivem na krajinu, doplňuje.

Jaká je poptávka?

David Jehlička Glamping Brdy uvádí, že poptávka po jejich ubytování je stále vyšší, než mají kapacitu. V tuto chvíli jsou vybookováni do konce roku a začíná se jim plnit i léto pro rok 2022. Proto jsme se rozhodli otevřít koncem tohoto roku novou lokalitu v Pošumaví, kde otevřeme celkem 4 stany. Dva stany budou větší s kapacitou až 5 osob a dva stany budou s kapacitou do 3 osob. Snažíme se reagovat na poptávku mladých rodin s dětmi, prozrazuje. Projekt hideandseek funguje od roku 2019, kdy se poprvé představil na výběrové výstavě Designblok 2019, kde získal cenu za mimořádný počin. Od této chvíle jsou všechny jejich kapacity zcela naplněny několik měsíců dopředu bez ohledu na roční dobu.

Situace s koronavirem pomohla k vybudování projektu YurtintheWood. V mnohém jim tak pomohl a jednalo se pro ně o kreativní období. Ubytování je otevřené teprve od července roku 2021, už v prvních dnech byl zájem o rezervace a stále se objevují nové. Také Glamping Mileč je nový, otevřený v červnu 2021, takže je korovavirus ovlivnil pouze při přípravách, které byly kvůli karanténám a omezením náročnější. Poptávka je však vysoká a od června do konce prázdnin mají plně vyprodáno. Glamping Luhačovice začal v říjnu 2020, kdy což jim ovlivnilo příjmy a propagaci, ale poptávka je také velice dobrá a v průběhu léta mají jenom jednotky volných nocí. I YurtinBe začali jurtu veřejnosti nabízet teprve v prosinci loňského roku a od otevření je poptávka nad očekávání a jsou s ní spokojeni.

Pro páry i pracovně vytížené

Do Luhačovic jezdí mnoho mladých lidí do 35 (hlavně párů) z měst, často bezdětných. Tvoří cca 70 % všech ubytovaných a zbytek je mix. Do YurtintheWood nejčastěji jezdí velmi pracovně vytížení lidé. Mě konkrétně baví pozorovat výrazy našich ubytovaných při příjezdu a pak když odjíždějí, tak jsou nabytí energií. To mne moc těší. Všechny ohlasy jsou pozitivní, Příroda je zkrátka lék, popisuje Ivana Nevečeřalová. Naši hosté jsou specifičtí především zájmem o architekturu, design a udržitelný způsob života. Za celou dobu našeho působení jsme neobdrželi jedinou negativní zpětnou vazbu, zmiňuje Vladimír PešekHideandseek.

Lokalita Glamping Brdy je přímo vytvořená pro páry, tak nejvíce jezdí páry všech věkových kategorií s tím, že starší páry tam nejčastěji zavítají na dárkový poukaz, který dostali od svých dětí. Ohlasy jsou skvělé a v tuto chvíli již fungujeme na doporučení. Spoustu hostů se k nám vrací několikrát v roce a často se stává, že hned po odjezdu rezervují další termín, uvádí David Jehlička. V případě YurtinBe lidé pozitivně hodnotí samotný atypický kruhový tvar jurty. Vnímají, že se cítí jinak než v klasickém obydlí s kolmými stěnami. Také je oblíbené spaní „pod hvězdami“, tedy přímo pod kruhovým střešním oknem. Kromě jurty je na pozemku také sauna, venkovní sprcha a hot tub, což si hosté také velmi užívají.

Inspirujte se, kam vyrazit:

Údržba dá zabrat

Tým YurtinBe se shoduje, že nejtěžším na provozování jejich ubytovacího zařízení bylo začít, nápad, pozemek, stavba a detaily. Od té doby je to především o ladění detailů a učení se ze zkušeností, které v průběhu času přichází. Sami do jurty pravidelně jezdí, a tak mají možnost si sami z vlastní zkušenosti uvědomit, co by mohli upravit. Také podle Ivany Nevečeřalové bylo nejtěžší vše vybudovat a všechno si dělali vlastníma rukama. Například kopali celou skálu, aby v ní mohla vzniknout kuchyně. V každém volnu, které na jurtě je, se snažíme pracovat a neustále vylepšovat prostředí pro naše zákazníky. Trendy denně sleduji na sociálních sítích a prakticky každý den přemýšlím, jak vylepšovat reklamu, než jurta bude zaběhnutá. V co věřím, je ale to, že když člověk dělá svou práci od srdce, tak úspěch se dostaví, dodává.

Jana Vlčková uvádí, že největší práci mají s údržbou ubytování i zahrady, tak aby vše bylo podle jejich představ a je to celoroční soustavná práce. Podle Davida Jehličky je nejtěžší údržba venkovního wellness v zimě. Vyladit izolace a zamrzání vody venku v zimních měsících nás stálo hodně energie. Naštěstí jsme všechno zvládli a nyní máme skvěle fungující produkt, který je možné obývat v pohodlí i při minus 20° C, doplňuje. V Glampingu Luhačovice si zakládají na osobním přístupu, takže s každým hostem intenzivně komunikují a vidí ho. Časově je to vhodně náročné. Náročnější je i tvoření přiměřeného fotografického obsahu, ale to je radost, podotýká s úsměvem Kamil Ďuračka.

Brand24

Koronavirus někde pomohl

YurtinBe se nachází v okrese Trutnov, který byl jedním ze tří zavřených okresů, jež byly uzavřené před celostátním uzavřením okresů a krajů. Během těchto dvou měsíců tedy neměli žádné hosty. Jakmile se ale okres otevřel, je jurta, kromě soukromých pobytů týmu, plně zaplněna, aktuálně až do září. V souvislosti s koronavirem také například zavedli čištění prostoru UV lampou předtím, než do jurty přijde paní na úklid. Hideandseek zasáhl poslední rok podobně jako všechny projekty působící v oblasti ubytovacích služeb. Podle Vladimíra Peška se naštěstí již vše velmi rychle urovnalo, avšak ztrátu cítí dodnes.

Jak je popsáno výše, mnoho glampingových ubytovacích kapacit díky koronaviru vzniklo. Také Glampingu Brdy paradoxně koronavirus na jaře 2020, kdy bylo vše zavřené, dost pomohl, a to tím, že měli čas rozšířit ubytování. Léto 2020 pak proběhlo bez problémů, na podzim byli zavření dva měsíce a začátkem letošního roku také dva měsíce. Potom udělali virtuální video check-in a umožnili ubytování lidí na služební nebo pracovní cestě. Ocenili naše ubytování právě díky faktu, že u nás opravdu nepřijdete s nikým do kontaktu. Naše náklady jsou z velké části přímo úměrné obsazenosti, takže ztráta nebyla tak velká. Toto je určitě výhoda oproti klasickému hotelu, uzavírá David Jehlička.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).