Hlavní navigace

Tichá brněnská kavárna, kde dýchat není snadné

29. 2. 2008
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 244974
Testujeme kavárnu Spolek v centru Brna, která je jednou z mála tichých kaváren. Tedy těch, kde návštěvníky neruší hlasitá reprodukovaná hudba. Stylové kavárně kombinované s knihkupectvím, v níž je zároveň možné příjemně zahnat malý i velký hlad, by však prospělo méně kouře a více čerstvého vzduchu.

Restaurace: Kavárna Spolek

Lokace: Brno, Orlí 22

Typ: Kombinace české, italské a francouzské kuchyně 

Jídelníček

Kavárna Spolek nabízí vedle tradičního kavárenského sortimentu také poměrně rozsáhlý výběr polévek, hlavních jídel, salátů, toustů a sladkých palačinek. V českém jídelním a nápojovém lístku si host může vybrat také z mnoha zákusků, a to od klasické bábovky nebo jablečného štrůdlu či rakvičky se šlehačnou, po italské domácí tiramisu a zmrzlinový pohár. Po předchozích zkušenostech ze Spolku také vím, že jídelníček není tak zcela závazný a, pokud mají suroviny, připraví pochutinu hostovi na přání - třeba strouhanou mrkev s jablkem a citronem. Zvolit lze také jídlo z denní nabídky. Pozitivem kavárny je opravdu rozsáhlá nabídka kávy všeho druhu. K hodnocení jsme si tentokrát vybrali brzké odpoledne. Kavárna byla plná diskutujících, převažovali studenti nebo lidé, kteří zde našli místo pro rychlou schůzku. Najít volné místo tu není odpoledne snadné.

Netradiční i tradiční nápojové speciality:

Melta
Horké mléko s medem a rumem
Jahodový koktejl
Café Spolek - espresso s hřebíčkem a skořicí
Café Myškin s vodkou 

Objednávka

  1. vzhledem k brzkému odpoledni jsem si objednala jako malou svačinu Jablečný štrůdl se šlehačkou a vanilkovou omáčkou (28 Kč)
  2. a k němu kávu Mélange (36 Kč)

Na moučníku, Jablečném štrůdlu, ve Spolku nešetří. Dostala jsem dva kusy s bohatým kopcem šlehačky. Ale přesto, že byl štrůdl studený, vodová šlehačka se na něm nepěkně roztékala. Jinak byl na chuť dobrý, sladký tak akorát.

Jestli má smysl kvůli něčemu do Spolku zajít, pak určitě na kávu. Ta je rozhodně jeho silnou stránkou. Mélange, vídeňskou kávu s mlékem, servírovali zcela samozřejmě se sklenkou neperlivé vody.

Konzumaci však dost znepříjemňoval cigaretový kouř, kterému se ve Spolku opravdu nelze vyhnout.

Provozujete restauraci či kavárnu?

Gurmán - vidlička

Rádi byste ji podrobili našemu testu? Napište nám na adresu: redakce@podni­katel.cz
Přijedeme, ochutnáme a ohodnotíme. Můžete od nás získat ocenění ve formě gurmánovských hvězdiček.

Obsluha

Obsluha spíše studentského věku byla milá a pozorná. Na to, že odpoledne bylo ve Spolku skutečně plno a hosté se u stolů hodně střídali, byla také poměrně rychlá.

Interiér restaurace

Restaurace v zadním traktu domu svou atmosférou trochu asociuje jakýsi prvorepublikový koloniál. Vybavila jsem si onu pověstnou otázku Vávry v divadelní hře Maryša bratří Mrštíků, kterou zjišťuje těsně před otrávením otrušíkem, jestli je kafe od Žida nebo ze Spolku. Funkcionalisticky střižený interier kombinuje lahvově zelenou barvu, tmavé dřevo a kov. Z kavárny vedou schody do patra, kde se nachází knihkupectví – ráj intelektuálů a studentů, kteří zde mohou objevit mnohé zajímavé tituly. Pod schody pak vznikl dětský koutek, který ale v zakouřené kavárně působí trochu nepatřičně.

Služby

Kavárna má otevřeno ve všední dny od 9 do 22 hodin, v sobotu od 10 do 22 a v neděli od 12 do 22 hodin. K připojení k internetu lze využít wi-fi. Pro děti je tu připravený dětský koutek, ale vzhledem ke kouření a ne zcela dobrému odvětrání je asi na místě návštěvu dětí zvážit. Kavárnu si tak mnohem více užijí kuřáci než nekuřáci. Mohou si tu navíc koupit kuřácké speciality, cigarety, doutníky. Kavárna je dobrá volba pro krátkou schůzku v centru Brna nebo rychlý pracovní oběd. Je-li plno, vyplatí se počkat, protože hosté se v kavárně „točí” poměrně rychle. S parkováním je problém jako už klasicky v centru větších měst. Přidanou hodnotou kavárny jsou výstavy, které tu pořádají, nebo občasné kulturní akce - například koncerty nebo autorská čtení.

Hodnocení Gurmána

Spolek by byl ideální místo na odpolední kávu v příjemném interieru, nevětraný cigaretový kouř mu ale pro nekuřáka dost ubírá na atraktivitě. Ačkoliv jsme si na kávě pochutnali, nebyla skromná objednávka zcela v pořádku. Proto náleží kavárně Spolek jen tři Gurmánské hvězdičky.

Gurmán - hodnocení 3
Gurmán – Feature
Feature - interier - malý
Feature - moučník - malý
Feature - interier2 - malý
Feature - káva - malý

Foto: www.spolek.net a autorka

Aktualita: Soutěž Kuchař roku 2007 - 2008 zná své vítěze

V sobotu 23.2. se konalo finále 8. ročníku gastronomické soutěže Kuchař roku. Soutěž vyhlašuje jednou za dva roky Asociace kuchařů a cukrářů ČR a Unilever Foodsolutions. Soutěžilo se ve dvou kategoriích: junioři do 23 let a dospělí. Hlavní cenu, putovní pohár vítězi hlavní kategorie, předala Livia Klausová.

Finalisté dospělé kategorie musí sami v časovém limitu 4 hodin připravit 5 porcí tříchodového menu (předkrm, hlavní chod s přílohou a dezert). Junoři připravují jen dvouchodové menu (předkrm a hlavní jídlo). Úkol je o to těžší, že pořadatelé využívají metodu utajeného koše. Soutěžící tak mohou použít jen suroviny, které jim pořadatelé připraví.

Vítězové:

Juniorská kategorie - Jan Souček z restaurace Červená tabulka

Brand24

Hlavní kategorie dospělých - Jan Horký, šéfkuchař restaurace Zlatá Praha hotelu InterContinen­tal Praha

Doprovodnou akcí soutěže byla například výstava exponátů z archívu kuchařského muzea při hotelové škole v Klánovicích nebo výroba nejdelší sýrové rolády. Rekordmany v roládách se stali studenti 1. ročníku SŠ hotelnictví a gastronomie Hotelu International.

Preferujete kuřácké nebo nekuřácké kavárny?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).