Hlavní navigace

Vysoký kulinářský zážitek V Zátiší

18. 1. 2008
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: 258398
Testujeme restauraci V Zátiší v centru Prahy. Francouzský šéfkuchař tu vedle mezinárodní kuchyně myslí i na tradiční českou. V Zátiší je "haute couture" mezi restauracemi. Špičkové jídlo, servírované v interieru špičkové designérky, se přibližuje umění nejen díky zátiším rozvěšeným po stěnách.

Restaurace: V Zátiší

Lokace: Praha 1, Betlémské náměstí / Liliová 1

Typ: Kombinace české a mezinárodní kuchyně

Jídelníček

Restaurace V Zátiší je na rohu Betlémského náměstí a Liliové ulice od roku 1991. Betlémské náměstí je sice v srdci Prahy, ale zároveň je tu poměrně klid. V Zátiší nepatří mezi restaurace – turistické atrakce. Mezi hosty potkáte byznysmeny, ale třeba také umělce. Není se co divit, vždyť restaurace má svým interiérem i kuchyní k umění blízko. Jídlo si můžete vybrat z několika anglicko-českých menu: obědového, večerního nebo trendy degustačního menu. Případně můžete zvolit nějakou sezonní specialitu. Otevřené kuchyni šéfuje Francouz Jacques Auffrays. K hodnocení jsme si vybrali čas krátce po poledni. Restauraci lze totiž jednoznačně doporučit pro pracovní obědy na vysoké úrovni.

Top položky:

Sezonní menu: Arborio Risotto s hříbky a lanýžovým olejem
Degustační menu: České menu, jehož součástí je křupavá kachnička s červeným zelím, knedlíky a čerstvými bylinkami

Objednávka

  1. na začátek jsem si objednala polévku z muškátové dýně a podzimní hrušky s bylinkovou salsou a krutonky (200 Kč)
  2. poté jsem vyzkoušela grilovaného mořského vlka s ratte brambůrky, hráškovými lusky a citrusovo-rozmarýnovou omáčkou (495 Kč)
  3. na závěr jsem ochutnala Creme Bruleé s vanilkovým luskem a macerovanými jahodami (100 Kč, tříchodové menu celkem: 795 Kč)
  4. vše jsem zapila espressem s mlékem (neúčtovali) a italskou neperlivou vodou San Benedetto (100 Kč)

Provozujete restauraci či kavárnu?

Gurmán - vidlička

Rádi byste ji podrobili našemu testu? Napište nám na adresu: redakce@podni­katel.cz
Přijedeme, ochutnáme a ohodnotíme. Můžete od nás získat ocenění ve formě gurmánovských hvězdiček.

Polévku servírovali ve čverhraném talíři. Dýně zjemněná hruškou tvořila zajímavou chuťovou kombinaci. Zároveň byla díky salse mírně ostřejší. Do křupava opečené krutony doslova korunovaly polévkové dílo. K jídlu servírovali pečivo. Na výběr byl bílý chléb, černý chléb se slunečnicovými semeny a pečivo se sušenými rajčaty.

Pod decentně grilovanou kůrkou mořského vlka se skrývalo jemné šťavnaté maso. Kyselá citrusovo-rozmarýnová omáčka s křehkými, na drobno nasekanými hráškovými lusky a kvalitními ratte brambůrky (brambory – rohlíčky) tvořily s mořským vlkem rafinovanou kombinaci. Navíc i na pohled jídlo vypadalo úžasně a prozrazovalo kreativní kuchaře.

Nečekejte velké porce. Díky menším porcím si však i menší jedlíci mohou dovolit tříchodové menu a tedy také zákusek. Creme Bruleé s tenkou karamelovou krustou, jahodami a sušenkami nezklamal. Sladký byl tak akorát, abyste si mohli vychutnat vanilkovou a jahodovou chuť. Servírovali ho pro komfortní konzumaci s vidličkou a lžící.

Kávu značky Illy však servírovali bez vody. Přesto, že jsem požádala o malé espresso (piccolo), přinesli mi velké. To však bylo snad to jediné, co bych mohla vytknout. Voda byla příjemně vychlazená.

Obsluha

Obsluha byla kultivovaná, ochotná a rychlá. Na recepci restaurace vás uvítá servírka, u které si můžete odložit kabáty. Takže od příchodu po odchod je o vás skutečně dobře postaráno.

Interiér restaurace

Interiér designérky Barbory Škorpilové je chloubou restaurace. Najdete zde různorodé prostory, které vyjadřují rozličné asociace spojené se zátiším. Třeba zátiší s knihami, s obrazy… Jedna z místností se pyšní extravagantními černobílými stěnami, druhá zas teplými pastelovými barvami. Restaurace, která má svoji sbírku českých zátiší, navíc funguje jako svého druhu galerie obrazů. V interiéru jsou nakombinované různé styly, takže na své si přijde milovník romantiky i čistého moderního stylu. Luxusní sociální zařízení je pro tento typ restaurace samozřejmostí.

skoleni_15_4

Služby

Restaurace V Zátiší má otevřeno 7 dní v týdnu, a to vždy od 12 do 15 hodin a od 17.30 do 23 hodin. Hosté si mohou odložit své věci v recepci restaurace. Restauraci ocení především nekuřáci, kuřáci to zde budou mít složitější. Podle informací recepční totiž nemají v restauraci speciálně vyhrazený prostor pro kuřáky, protože většina hostů nekouří. Kouří se tu tedy jak kdy a jak kde. Pro jistotu se vyplatí stůl rezervovat, což je možné telefonicky, e-mailem i online přes webové stránky. Parkovat u restaurace, vzhledem k městské části, raději nezkoušejte.

Hodnocení Gurmána

Restaurace V Zátiší patří mezi špičku. Vyšší cena rozhodně odpovídá vysoké kvalitě. Zároveň však nejde o žádnou snobskou záležitost. Restaurace má příjemnou klidnou atmosféru, díky členitosti prostoru zaručuje také relativní soukromí. Je nutné ocenit profesionální personál. V Zátiší oceníte, pokud chcete připravit pro svého obchodního partnera opravdový kulinářský zážitek a ukázat mu svůj dobrý vkus. Restauraci V Zátiší náleží pět Gurmánských hvězdiček.

Gurmán - hodnocení 5
Gurmán – V Zátiší
V Zátiší - Perex
V Zátiší - Interiér 01 small
V Zátiší - Interiér 02 small
V Zátiší - Polévka small
V Zátiší - Chod small
V Zátiší - Desert small

V Zátiší bych si objednal/a...

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).