Hlavní navigace

Hádka ministrů: Dobeš se opřel do Kalouska

21. 7. 2011
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Jako válku steroidů připomíná dnešní hádka, kterou rozpoutal přes média ministr dopravy Pavel Dobeš. Jeho resort dnes vydal tiskovou zprávu s názvem Pomohli jsme ostatním, teď máme přijít o 10 miliard, čímž zvedl ze židle ministra financí Miroslava Kalouska. Dobeš si v tiskové zprávě stěžuje, že šéf ministerstva financí nedrží sliby.

Jak vyplývá z Dobešova vyjádření, když se na podzim roku 2010 schvaloval rozpočet pro letošní rok, dohodl se bývalý ministr dopravy s ministrem financí, že je nutné urychleně snižovat schodek státního rozpočtu. Resort dopravy tehdy vyšel vstříc ministrovi Kalouskovi, který argumentoval tím, že ve většině kapitol nelze dosáhnout rychlých výdajových škrtů, a jednorázově snížil objem financí své kapitoly o více něž 40 %, což znamenalo ztrátu zhruba 15 miliard. Zároveň bylo dohodnuto a spolu s rozpočtovými výhledy také 15. prosince 2010 schváleno, že z těchto 15 miliard bude v roce 2012 10 miliard vráceno úřadu dopravy zpět, uvedl Pavel Dobeš. Podle něj však Kalousek půl roku starou dohodu při návrhu rozpočtu nedodržel.

To si však Kalousek nenechal líbit a poslal přes média i své stručné vyjádření: Ministr dopravy se nezpovídá ministru financí, jeden druhému není nadřízen. Ministr dopravy i ministr financí se zpovídají vládě ČR a podřizují se jejím prioritám. Respektuji skutečnost, že věk i zkušenosti pana ministra Dobeše mu ještě nedovolily tento ústavní mechanismus pochopit. Přeji mu hodně štěstí, napsal v reakci na Dobešova slova ministr financí Miroslav Kalousek.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).