Hlavní navigace

Historický rekord. V Česku aktuálně podniká nejvíce britských firem

2. 8. 2018
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Pixabay.com
Brexit má dopad na objem britského kapitálu v základním jmění českých firem. Meziročně se snížil, přesto zde podniká historicky nejvíc britských firem.

Celkem v České republice podniká necelých 5000 britských firem. Jejich počet se ale zároveň zvyšuje nejpomaleji od roku 2014.

Brexit měl vliv na vývoj britského kapitálu v ČR

Za posledních pět let se podnikatelská základna rozrostla o 77 procent. Britské firmy v České republice nejrychleji přibývaly těsně před a po brexitu, tedy v období, kdy se podnikatelé připravovali na možné následky rozhodnutí vystoupení Velké Británie z Evropské unie. Nejčerstvější data naznačují, že zájem britských podnikatelů o zakládání nových firem klesá, přesto se však podnikatelská základna rozrůstá, komentuje výsledky analýzy Petra Štěpánová z Bisnode.

První místo ve vlastnictví českých firem v České republice však stále drží Rusové. Ti jsou následováni Slováky, Ukrajinci a Němci. Britové jsou až pátým nejčastějším zahraničním vlastníkem.

Čtěte také: Počet firem poprvé v historii ČR přesáhl půl milionu. Bylo to v lednu tohoto roku. Potvrdila to tehdy analýza společnosti CRIF ‑ Czech Credit Bureau.

Objem britského kapitálu se snižuje

V základním jmění českých firem upsali Britové 40 a půl miliardy korun. Meziročně se objem britského kapitálu snížil o jednu a půl miliardu korun. 

České firmy s britskými vlastníky nejčastěji podnikají v oblasti nemovitostí, obchodu, služeb a poradenství.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).