Hlavní navigace

HK: Opatření na snížení cen energie vítáme

5. 11. 2010
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Fotovoltaika je v poslední době velmi diskutované téma. Ať už se jedná o zdražování energie či dopady legislativních změn na provozovatele solárních elektráren. Podle vyjádření Hospodářské komory ČR je jasné, že nárůstu ceny se nevyhneme, stejně jako jeho negativnímu dopadu na české firmy a českou ekonomiku jako celek. Jde jen o to, aby škody byly co nejmenší.

Hospodářská komora České republiky vítá, že stávající vláda schválila ke konci října opatření, která zabrání růstu cen energie. Jedná se o zvýšení poplatku za vynětí z půdního zemědělského fondu, zavedení 26% daně pro sluneční elektrárny uvedené do provozu v letech 2009–2010 a zavedení darovací daně na emisní povolenky přidělené elektrárenským společnostem v letech 2011–2012.

Chápeme rozhořčení provozovatelů fotovoltaických elektráren, že se pro ně mění podmínky a státem na dlouhou dobu garantované výhody se de facto snižují. Vždyť právě kvůli výhodným státem garantovaným výkupním cenám se rozhodli do fotovoltaiky investovat, státní garance jistě ovlivnily i úvahy a přístup bank při poskytování úvěrů na tyto projekty, uvádí prezident Hospodářské komory Petr Kužel. Dodává, že na druhé straně špatný legislativní krok zajistil pro tento obor tak výhodné podmínky, jako nejsou v žádné jiné evropské zemi. Opatření na snížení negativních dopadů vysokých výkupních cen za fotovoltaickou elektřinu jsou podle Petra Kužela vyšším zájmem a jsou nezbytné.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).