Hlavní navigace

Hlídejte si složenku u daně z nemovitých věcí, může přijít i na poslední chvíli

16. 5. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: www.shutterstock.com, podle licence: Rights Managed
Finanční správa letos rozesílá složenky pro platbu daně z nemovitých věcí plošně, což se může projevit tím, že někteří dostanou složenku těsně před splatností.

Do konce je května je splatnost daně z nemovitých věcí (dříve daň z nemovitosti) pro rok 2016. Výši daně se poplatník dozví ze složenky, kterou mu doručí Finanční správa až do jeho schránky. Letos se však složenky distribuují plošně a někteří ji mohou dostat až těsně před splatností samotné daně. 

Složenka u daně z nemovitých věcí dorazí nejpozději do 25. května

Nejzazší termín, kdy by měla složenka dorazit, je do 25. května, tedy těsně před splatností. Pokud do té doby složenka do schránky nebude doručena, musí se poplatník na příslušném finančním úřadě sám zajímat o to, v jaké výši má daň z nemovitých věcí zaplatit. Pokud by promeškal splatnost daně, vystavuje se sankci ve formě úroku z prodlení

Ilustrační obrázek
Autor: www.shutterstock.com, podle licence: Rights Managed

Ilustrační obrázek

Ten začíná běžet pátým pracovním dnem následujícím po dni splatnosti. Výše úroku z prodlení odpovídá ročně výši repo sazby stanovené ČNB platné pro první den příslušného kalendářního pololetí (v současné době 0.05 %), zvýšené o 14 %.

Splatnost daně je do 31. května

Termín splatnosti daně z nemovitých věcí platí pro daně do 5000 Kč a pro 1. splátku daně, která byla vyšší než 5000 Kč, je do 31. května. V tomto případě se může poplatník sám rozhodnout, jestli obě části daně zaplatí najednou, nebo si splatnost druhé části daně nechá až do 31. listopadu, kdy je termín pro druhou splátku daně. 

Daně x

Daň z nemovitých věcí můžete zaplatit i přes účet, na poště zdarma

Daň z nemovitých věcí lze zaplatit zdarma přímo přes poukázku, kterou Finanční správa odešle, na pobočkách České pošty (vyjma poboček Česká pošta Partner), dále prostřednictvím příkazu skrze bankovní účet a na pokladnách Finančních úřadu. Poslední možnost však Finanční správa nedoporučuje kvůli vytíženosti pracovníků. U bankovního příkazu nesmí poplatník zapomenout změnit konstantní symbol z 1149, který je určen na platbu složenkou na 1148. Ten slouží pro bezhotovostní bankovní převod. 

Den splatnosti je dnem, kdy částka byla připsána na účet finančního úřadu, nikoli dnem, kdy částka byla odeslána. U bankovního převodu si proto musí poplatník dát minimální rezervu dvou pracovních dnů, aby se částka stačila přičíst. Ti, co si zažádali o platbu daně prostřednictvím SIPO do konce ledna, se o platbu starat již nemusejí, strhne se automaticky sama. Ti, co však zažádali o platbu SIPO po 31. lednu, musejí ještě také letos očekávat doručení složenky. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).