Hlavní navigace

Hospodské kvízy se přesunuly na internet

4. 8. 2020
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Koronavirová krize dopadla i na pořadatele hospodských kvízů. Nejenom, že byly zavřené podniky, ale bylo omezeno také pořádání hromadných akcí.

Některé společnosti se pustily do pořádání on-line kvízů, jiné se snažily situaci nějak přestát. Všichni se však potýkají se ztrátami a doufají, že se vše brzy vrátí do normálu. Podle Martina ŘehákaPárty kvízu byla pro ně situace takovým rychlým šokem. Zrovna v týdnu v uzavření měli mít finále jejich letní ligy, tedy vyvrcholení pro všechny týmy z několika měst, tedy akce pro více než sto lidí. Mysleli jsme prvně, že to ještě stihneme, kdy se akce v hospodě zúžily prvně myslím na 100 lidí… Další den už to ale bylo jinak a bylo vše hned uzavřeno, takže jsme finále nestihli. Podobně to bylo s nasmlouvanými soukromými kvízy, vše zrušeno, popisuje. 

Nouzový stav znamenal kritickou situaci a 100% ztrátu příjmů také pro Chytrý kvíz. Jejich hlavní činnost je pořádat kvízy pro veřejnost v gastropodnicích a uzavřením restaurací se ocitly na dlažbě i kvízy.

Řešením byly on-line kvízy

Hospodský kvíz na tom byl lépe, protože už od Vánoc 2019 pracovali na takzvaných Kvízech na doma. Hráči si zde mohou vybrat jak z všeobecných kvízů, tak z těch zaměřených na nejrůznější obory, jako je hudba, zeměpis, filmy, sport nebo kultura a další. Každý týden navíc přidávali kvíz, který by se za běžného režimu hrál v hospodě. Kvíz si stačí koupit, on-line zaplatit a následně obdržíte do e-mailu přístup ke kvízu, který je možné odehrát buď s přáteli například v místnosti, nebo prostřednictvím Skypu a podobných nástrojů.  Když nikdo nikam nemohl, tak lidé hráli sami. Banda, co chodí například v úterky, se tak mohla ten den dát dohromady a hrát, jak je zvyklá. Na začátku jsme měli stovky soutěžících týdně, dodává Tomáš Hloušek

Chytrý kvíz se tak na začátku nouzového stavu rychle rozhodl a jako první přinesli na internet projekt interaktivních Online Kvízů přes YouTube. Moderátor tam v přímém přenosu zadával otázky, lidé po celé republice odpovídali v reálném čase pomocí svého mobilního zařízení, sbírali body a hráli o lepší umístění v žebříčku. Vyhlášená karanténa zpočátku přispěla k velkému počtu účastníků Online Kvízů. Postupem času se stal pravý opak. Lidé měli touhu jít ven a zábavy přes internet se postupně přejedli, dodává ředitel Chytrého kvízu Petr Molík

Takzvané HomeQuizy (online kvízy s živými přenosy, kdy hráči odpovídali na otázky přes mobilní aplikaci) během nouzového stavu pořádal také Pubquiz. O online platformě přemýšlel také Párty kvíz, ale nakonec se pro to kvůli časové i finanční náročnosti nerozhodli. Takže byli bez kvízů, s kamarády jen pořádali své online kvízy přes Zoom, kde to bylo založeno na vlastním opravování odpovědí. „Upřímně bych si neuměl tento koncept představit používat mezi soutěžícími. Nehledě na to, že klasický kvíz má nejen vědomostní podtext, ale i ty kamarády, dobré jídlo a pivo,“ doplňuje Martin Řehák. 

Kvízům jsme se věnovali v souvislosti s EET: Kvízy v hospodách podlehnou EET, pořadatelé z toho mají těžkou hlavu

Ztráty jsou fatální

Ztráty byly velké pro všechny pořadatele hospodských kvízů. I přes konání HomeQuizů naše zisky klesly asi na pětinu běžných čísel, upřesňuje Karolína GoišováPubquizu. Také Tomáš Hloušek podotýká, že ušlý zisk byl ve statisících, ale naštěstí hodně vydělali díky kvízům na doma. Pořadatelé Chytrého kvízu zcela přišli o jarní sezonu, kterou pravidelně dotují obecně ztrátové léto. Jejich boj o přežití se rozhodne na konci září, kdy doufají v normální začátek podzimní části sezony. Přestože jsme fenomén kvízů přinesli do naší vlastni už před 6 lety, pro úřady je to stále příliš krátká doba, než aby nás stihly zařadit do kategorie kultury. Takže se nedočkáme ani žádné podpory či kompenzace ztrát z nařízení vlády o karanténě, podotýká Petr Molík. 

V Párty kvízu od uzavření hospod nemají de facto žádný příjem, protože jejich kvízy jsou zaměřeny převážně na vysokoškolské studenty. Ti nebyli po většinu času na kolejích a studovali z domova, tudíž nebylo pro koho kvízy pořádat. Těší se tedy na podzim, až začnou nové semestry a oni začnou rovnou finále letní ligy. Takový finálový večer totiž bývá většinou pravým vyvrcholením jejich kvízové sezóny. Pevně věříme a všichni doufáme, že nepřijde další podzimní koronavirová krize a omezení, shrnuje Martin Řehák.

Musí se jednat rychle

Jak uvádí Petr Molík, v malé firmě se nedá vyloženě zastavit a rozjímat nad změnami. V Chytrém kvízu mají skvělý tým, který odvádí výbornou práci, takže na jejich službách pracují průběžně celý rok. Nouzový stav nás naopak donutil rozhodovat se rychleji a zaměřit se jen na nejpodstatnější věci, dodává. Rozhodně jsme se naučili, že nesmíme s ničím počítat a musíme jednat rychle, zamýšlí se podobně také Karolína Goišová. Ta dále popisuje, že online přenosy kvízů nyní využívají k pořádání anglických kvízů nejen pro Čechy, ale i pro hráče ze zahraničí. Tento způsob hraní používají také při pořádání firemních večírků. 

Tomáš Hloušek prozradil, že dobu nouzového stavu využili především k vylepšení nákupního procesu kvízů na doma. V den karantény jsme přišli s novým produktem a stále jej ladíme, doplňuje. Pořadatelé Párty kvízu dali moderátorům tvůrčí pauzu, kdy se některým volno hodilo ke studiu. S kvízy plánují začít s novým semestrem, tedy v září a nyní doufají, že se společně s hospodami vrátí k zaběhnutému, tedy že kvízy pojedou, jak byli zvyklí. Tedy pevně věřím, že se hráči už těší a budou opět na kvízy chodit. Ne vše jde přeci dělat online, říká Martin Řehák.

Kvízy záleží i na hospodách

V Pubqiuzu se i po skončení nouzového stavu a znovuotevření restaurací ještě
nedostali na jejich běžné zisky. Jsou nyní na zhruba 40 %, co se týče počtu kvízů a tedy i zisků. Může za to jednak opatrnost ze strany hospod, kdy i ony byly nouzovým stavem zasaženy a nechtěly začít hrát kvízy, dokud nebudou vědět, jak na tom jsou. I v lidech je vidět jistá opatrnost a možná i šetřivost, vysvětluje Karolína Goišová. Situaci nenapomáhá ani letní sezóna, kdy lidé spíše vyhledávají zahrádky a nechce se jim sedět vevnitř.

Brand24

O hospodách jsme psali v článku „Soudruh Babiš“ z nás dělá kvůli DPH třídní nepřátele, tvrdí malé hospody

Petr Molík si myslí, že dokud bude vláda šířit zejména paniku a strach z důvodu absence systémového plánu boje s COVIDem, tak tomu bude odpovídat i návštěvnost restaurací. Uvádí, že týmy jsou menší a některé týmy přestaly ze strachu chodit na kvízy úplně. Jenže nemusí to záležet jen na návštěvnících. Evidujeme i místa, kde by si lidi chtěli zahrát, ale podnik dlouhou karanténu nepřežil nebo z ekonomických důvodů přes léto zůstal zavřený, dodává. Tomáš Hloušek byl překvapený, že návštěvnost byla v prvních týdnech po otevření hospod a rozjetí kvízů větší, než tomu bylo ve stejnou dobu před rokem. Lidé už toho měli plné zuby, už chtěli jít ven a potkat se, uzavírá.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).