Hlavní navigace

Hoteliéři: Co by lidé asi tak dělali v Česku, když nebudou stejně nikam smět?

26. 5. 2020
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Podle majitelů hotelů nařízení vlády podlamuji větev podnikání a vymykají se selskému rozumu. Přesto jsou na provoz připraveni a doufají ve vysokou návštěvnost.

Dne 25. května se v rámci rozvolňování otevřely hotely, venkovní kempy a další ubytovací zařízení, a to včetně jejich restaurací a kaváren. 

Hoteliéři se snažili hledat pozitiva

Nastalá situace překvapila všechny a málokdo na ni byl připravený. Například v hotelu U Holubů v Beskydech to měli o to těžší, že nyní probíhá rekonstrukce hotelu. Na tento záměr mají hypotéku, což je velký kámen v době, kdy nemají žádný příjem. Je to pro ně tedy hodně těžké. Přesto má Zbyněk Barnet, manažer hotelu, pozitivní mysl a věří v dobrý konec a myslí si, že je situace ponaučí. Jsem optimista a vidím, že se otvírají i jiné možnosti, kde jako hlavní vidím zájem o cestování, resp. pobyty v Česku. Chceme podpořit tzv. domácí turismus. Spousta lidí si uvědomí, že je tady také krásně a snad přesvědčíme i velkou kvalitou jak gastronomie, tak hotelnictvím jako celkově, dodává. 

Pivotel MMX prodával pivo i jídlo přes okénko a se situací se tak vypořádali v rámci možností dobře. Majitel Robert Chládek serveru Podnikatel.cz prozradil, že se snažili dodržovat tuto estébáckou šaškárnu, která má podle něj jediný cíl – zjistit, kam až se dá stádo, které se jmenuje národ, zahnat a v nastalé situaci bezuzdně krást, krást a krást. Několikrát denně je kontrolovali příslušníci policie, protože dostatečně nevyháněli ty, kteří mají žízeň a nekonzumují dle předpisů. Pozitivní je snad to, že si k nám našli cestu lidé, které jsme nikdy neviděli, a světe div se, vše jim u nás chutnalo, a dokonce i koncept našeho pivotelu mnohé oslovil, zamýšlí se.

Někde to bez propouštění nešlo

Mikulovský Hotel Volařík situace s mimořádným stavem zasáhla v průběhu kongresové sezóny. Zrušilo se jim tedy velké množství akcí. Období povinného uzavření provozu tak využili k dokončení projektu nového wellness a bazénu a nekomplikovali tak provoz jejich hostům. Naštěstí máme velmi loajální zaměstnance, kteří pochopili nastalou situaci a daří se nám s nimi situaci zvládat, doplňuje ředitel hotelu Michal Maniš.

Naopak propustit všechny zaměstnance museli v Hotelu Antoň v Telči. Jsou totiž rodinná firma s dvaceti zaměstnanci v malém městě a tento krok byl nezbytný, aby vůbec přežili. Se všemi jsme se dohodli, že se mohou vrátit, až to vše odezní, že budeme rádi. Ani o jednoho jsme nechtěli přijít. A téměř všichni se vrátili. Kromě těch, kteří nepochopili, že tato situace není naše vina,popisuje ředitel hotelu Zdeněk Antoň

Ten tak podotýká, že nyní po 17 letech podnikání v hotelnictví začínají úplně od nuly a čekají a dělají všechno proto, aby Češi přijeli i k nim na malé město na dovolenou. Ona totiž všechna opatření o pomoci firmám, která se dělají, sliby a řeči o tom, jak nám vše Češi vynahradí, platí pouze pro velká města. Nikoho nezajímá, jak na tom jsou hostinští na vesnici a malých městech, dodává dále.

Seznamte se s projektem Zachraň práci! v našem článku Nepropouštějte zaměstnance, „půjčte“ je jinému podnikateli

Opatření dodrží, ale nic speciálního nechystají

V definovaných doporučených podmínkách vztahující se k plánu uvolňování dne 25. května 2020 od ministerstva zdravotnictví jsou pokyny pro hotely rozděleny na sekce: veřejné prostory, vchod do hotelu a hotelová hala, recepční pult – check in / out, hotelové pokoje, restaurační provoz – bufetová forma snídaně + hlavní jídla, konferenční místnosti, jednací prostory a personál. Provozovatel má například aktivně bránit shromažďování hostů ve vzájemné vzdálenosti menší než 2 metry a také zajistit zvýšená hygienická opatření a dezinfekci veřejných prostor ubytovacího zařízení, a to včetně všech ploch, výtahů, zábradlí, madel, dveří, klik nebo vozíků. 

V Hotelu Volařík plánují otevřít okamžitě, jakmile jim to legislativa dovolí. Mají totiž poptávky na ubytování a nechtějí jejich hosty zklamat. Hotel i související restauraci Starý Špitál kompletně vybavili speciální desinfekcí. Ta bude volně k dispozici jak pro personál a provoz, tak také pro hosty. Také Hotel Antoň otevře v plném rozsahu za dodržení všech hygienických podmínek. I když mne to také fascinuje, že v obchodě je to hlava na hlavě a v restauraci musí sedět všichni kilometr od sebe… Speciální opatření nechystáme, situaci nepovažujeme za zombie apokalypsu, jak ji média ráda takto prezentují, podotýká Zdeněk Antoň. Jaká speciální opatření? Viry si najdou cestu, kam se jim zamane, je pouze otázkou, kdy, kde a jak, dodává v této souvislosti Robert Chládek. 

Přečtěte si: Náš průzkum mezi podnikateli: Roušky a dezinfekce je stály i miliony korun

Brand24

Je třeba vsadit na kvalitu

Hoteliéři se shodují, že se rezervace vyvíjejí dobře. Lidé začínají objednávat letní termíny. V tom si myslím, že je kladný postoj lidí a v podstatě jsou to naši zákazníci, kteří nám takto projevují podporu, popisuje Zbyněk Barnet. Také v Hotelu Volařík cítí zvýšený zájem Čechů o dovolenou v ČR. Mnoho zákazníků nechce riskovat nejistý vývoj v zahraničí a rozhodli se strávit dovolenou v tuzemsku. V Hotelu Antoň nějaké rezervace mají, ale jsou na 50 % toho, co bylo před restrikcemi. Může za to fakt, že nejsou povoleny festivaly a podobné akce. Navíc Češi čekají, jestli budou moci k moři. 

Obecně se tedy návštěvnost bude do značné míry odvíjet od ekonomické situace obyvatel a také od toho, zda zůstanou občanům zapovězeny zahraniční cesty. Obecně žádný nával neočekáváme. Zvýhodněné akce neplánujeme, chceme si udržet slušný standard našich služeb, upřesňuje Robert Chládek. Podle Michala Maniše cesta k dorovnání příjmů, které vypadly kvůli vlivu Covid19, nevede cestou slev a diskontním chováním, což se ukázalo v období krize v roce 2008. Naopak, je potřeba poskytovat služby na takové úrovni, aby zákazníci byli na 100 % spokojeni. Turismus v České republice je 100% připraven poskytnout adekvátní náhradu za uzavřené destinace, uzavírá.

Daňový portál na Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Potřebujete si rychle spočítat, kolik letos zaplatíte na daních? Zadejte své hodnoty do Daňové kalkulačky pro OSVČ

Nevíte si rady s daňovým přiznáním? Vyzkoušejte interaktivní šablony, které automaticky vyplní daňový formuláře nebo přehled pro pojišťovnu.

Jakou budete mít čistou mzdu v letošním roce? Aktualizovali jsme pro vás Mzdovou kalkulačku

Nejnovější články o daních sledujte v sekci Daňové přiznání, Daně z příjmů, Přehled o příjmech a výdajích.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).