Hlavní navigace

Hráči budou ochotní přiznat výhry berňáku a další mýty ohledně zdanění hazardu

22. 8. 2019
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Jak moc bude přínosné vyšší zdanění hazardu, kolik přinese do rozpočtu a jak ovlivní samotné hráče?

Vláda na začátku léta schválila daňový balíček, který zvyšuje spotřební daně z tabákových výrobků, tvrdého alkoholu a také hazardu.

Psali jsme: Cigarety, tvrdý alkohol a hazard čeká vyšší zdanění, rozhodla vláda

Co se hazardu týká, zvýšit by se měla sazba daně ze současných 23 % pro ostatní hry (tedy všechny druhy hazardních her až na technické hry) nově na sazbu 25 % a 30 %, a to primárně v návaznosti na škodlivost jednotlivého druhu hazardní hry a sekundárně v návaznosti na jeho ziskovost. Sazba 35 % pro dílčí daň z technických her zůstává zachována. Navrhovaná změna zákona o dani z hazardních her rozděluje sazbu daně z hazardních her do tří úrovní podle škodlivosti jednotlivých hazardních her stejným způsobem, jako tak činil vládní návrh zákona o dani z hazardních her z roku 2015, upřesnil už dříve pro Podnikatel.cz mluvčí Ministerstva financí ČR Michal Žurovec.

Kolik to přinese do státní kasy? 

Podle provozovatelů kasin jsou však úvahy o přínosu tohoto zákona mylné. Skupina Rebuy Stars, tuzemský provozovatel kasin, se domnívá, že zdanění hazardu nepřinese do státního rozpočtu předpokládaných 3,6 mld. Kč. Tato představa je založena na předpokladu, že se nesníží počet kasin na území ČR, nebude omezena jejich činnost a příjmy neklesnou. Reálně ovšem prošel sektor hazardu rozsáhlou regulací již v roce 2017 a ekonomické dopady způsobily, že kasina jsou nyní na hranici, kdy se vůbec vyplácí provozovatelům jejich existence. 

Čtěte také: Prodáváte cigarety a tabákové výrobky? Nezapomeňte na novou povinnost

Daně x

Přiznej berňáku, kolik jsi vyhrál

Jako utopickou představu vidí provozovatelé kasin to, že hráči budou ochotni přiznávat svůj příjem z hazardu ministerstvu financí. V případě, kdy si představíte sebe v pozici pokerového hráče, který by měl své hraní provozovat v souladu s tím, že ministerstvo se bude rentovat na vaší výhře, máte na výběr několik možností. Buď se naučíte odevzdávat 15 % svých vyhraných peněz (když vám jde karta, předpokladem je, že musíte peníze nejdříve vyhrát), nebo se domluvíte s dalšími hráči, pronajmete si privátní prostor a budete hrát bez ohledu na požadavky ministerstva, abyste se podělili o svůj úspěch, uzavírá výkonný ředitel skupiny Rebuy Stars David Huspeka.

Jak probíhají kontroly zamířené na nelegální hazard? Dozvíte se v článku Finty provozovatelů nelegálního hazardu: Automaty schovávají za plenty i zrcadla

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).