Hlavní navigace

Hranice pro offline režim EET se zřejmě zvýší, bude činit 600 tisíc Kč?

15. 2. 2019
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
ČSSD a KSČM podmiňují podporu zavedení posledních dvou vln EET zvýšením hranice hotovostních příjmů pro využití offline režimu.

Sociální demokraté navrhnou její zvýšení z 200 tisíc na 600 tisíc a s touto hranicí souhlasí i komunisté. Nárůst limitu prosazují i podnikatelské svazy. Ministryně se zvýšení limitu nebrání a o konkrétní výši chce ještě jednat.

Zvýší se hranice pro offline režim

Novela zákona o evidenci tržeb sice konečně prošla prvním čtením, aby ji však vládní ČSSD a KSČM podpořily, měla by podle nich doznat změn. Ty se mají týkat především nově zaváděné možnosti offline režimu, která je aktuálně navrhována pro podnikatele s hotovostními příjmy do 200 tisíc Kč. Místo EET by podnikatel vystavoval účtenky z bloku, který by si vyzvedl na finančním úřadě. Na konci každého dne by zaznamenal do speciálního formuláře údaje o výši tržeb a počtu vydaných a případně stornovaných účtenek. Každé čtvrtletí by pak zaslal tento formulář na finanční úřad.

Hranice hotovostních příjmů se však nakonec zřejmě zvýší. Sociální demokracie podmiňuje vlastně hlasování o té třetí vlně tím, že projde náš pozměňovací návrh, to znamená, že bude zvýšena ta hranice z 200 na 600 tisíc, uvedl po středečním jednání Sněmovny Roman Onderka, místopředseda rozpočtového výboru (ČSSD), který bude o návrhu jednat. I nám se zdá tento limit velmi nízký a v podstatě jsme se shodli, aspoň z ČSSD, na té částce těch 600 tisíc, doplnila Miloslava Vostrá, předsedkyně rozpočtového výboru (KSČM). Že by se tato částka mohla zvednout, připustila i ministryně financí Alena Schillerová.

Zvýšení limitu prosazují i podnikatelské asociace. Hospodářská komora ČR například žádá hranici ve výši 750 tisíc Kč, Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR) pak navrhuje limit 500 tisíc Kč.

Čtěte více: Offline režim #EET se lehce změnil, podnikatelé ale žádali výraznější změny 

Daně x

Spustí se 3. a 4. vlna EET

Novela dále opětovně počítá se zavedením EET pro podnikatele, kteří se dle původních plánů měli zapojit v 3. a 4. vlně, ale kvůli rozhodnutí Ústavního soudu bylo jejich zařazení do EET zrušeno. Ve třetí a čtvrté vlně EET by se evidence tržeb měla týkat také podnikatelů, kteří provozují stánkové občerstvení, prodejců na farmářských trzích, ale i některých řemeslníků, lékařů, účetních nebo advokátů.

Součástí novely zákona o evidenci tržeb je i přeřazení některých služeb a některého zboží do druhé snížené sazby DPH ve výši 10 %. Přeřazení do druhé snížené sazby se má dotknout například kadeřnických a holičských služeb nebo služeb čištění vnitřních prostor prováděné v domácnostech.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).