Hlavní navigace

Hrozí kolaps? Problémy u mýta mají i registrovaní, neplní totiž další podmínky

26. 11. 2019
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Týden před startem nového mýta je do systému registrováno 60 % automobilů. Ne všichni registrovaní dopravci však splnili veškeré podmínky pro zaslání jednotky.

Podle provozovatele nového mýtného systému společnosti CzechToll dvě pětiny z registrovaných vozidel nemohly zatím palubní jednotku dostat, jelikož dopravce nesplnil některou z nutných podmínek pro její odeslání.

Registrací to nekončí, je nutné splnit i další podmínky

Do startu nového mýtného systému zbývá týden a zaregistrováno doposud bylo 274 tisíc vozidel, tedy 60 % z celkového očekávaného počtu vozidel v systému. V České republice zbývá zaregistrovat 21 tisíc automobilů, v Polsku pak ještě 54 tisíc automobilů. Z registrovaných 274 tisíc vozidel navíc jen u 163 tisíc (zhruba tři pětiny) splnili dopravci veškeré podmínky k odeslání palubní jednotky. 111 tisíc vozidel je tak sice registrováno, ale nemá kvůli nesplněným podmínkám novou palubní jednotku. Typicky to může být chybějící úhrada vratné kauce, doložení bankovní záruky (v režimu následného placení) nebo jen absence adresy pro odeslání palubní jednotky. Dopravce v těchto případech CzechToll i několikrát kontaktuje s cílem odeslat co nejvíce palubních jednotek ještě před startem nového mýtného systému, doplnil Miroslav Beneš, mluvčí společnosti CzechToll.

Myto.podnikatel.cz

 

Připravte se na nové mýto včas. Vyzkoušejte nejsnadnější platbu mýtného. Sjednejte si Road Account, které Vám usnadní registraci vozidel a umožní souhrnnou platbu v režimu odložené splatnosti.

Partnerem myto.podnikatel.cz je Diners Club

Navzdory tomu, že s tím, jak se blíží termín spuštění nového mýtného systému, roste i zájem dopravců o registraci, stále platí varování před dopravními komplikacemi u hraničních míst. Na středu připravujeme zasedání krizového štábu před spuštěním nového mýtného systému. Cílem setkání je do detailu prověřit připravenost všech složek na nápor zahraničních dopravců, kteří neodpovědně nechávají registraci a pořízení nové palubní jednotky až na první cestu do České republiky, uvedl Matej Okáli, generální ředitel společnosti CzechToll.

Brand24

Podle původních odhadů hrozily v prvních dnech na některých hranicích kolony až 44 kilometrů a doba čekání mohla činit až 63 hodin. Díky plánovaným a některým již probíhajícím mimořádným opatřením by však kolony měly maximálně dosahovat „jen“ 12 kilometrů a doba čekání činit nejvíce 11 hodin. Nárazově se mohou ovšem tvořit kolony čekajících nákladních automobilů i ve vnitrozemí u obchodních míst na čerpacích stanicích.

Čtěte více: Kolony až na 11 hodin. Kdo si nezařídí nové mýto včas, ten si na hranicích počká 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).