Hlavní navigace

Hybernia je restaurace, v níž jde jídlo na dračku

2. 5. 2010
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 244086
Restaurace a kavárna Hybernia leží v centru Prahy a nabízí slušný poměr ceny jídla a jeho kvality. Posedět lze v kuřácké i nekuřácké části, ale také na klidné vnitřní zahrádce.
Restaurace a kavárna: Hybernia
Lokace: Hybernská 7, Praha 1
Typ: česká a mezinárodní kuchyně

Hybernia sídlí v historickém domě z 12. století a propojuje v sobě kavárnu, v níž lze (vzhledem k tomu, že má Hybernia otevřeno už od osmi hodin ráno) posnídat – mají tu speciální snídaňový lístek -, s restaurací. Ve sklepení na ně ještě navazuje vinárna, tu jsme ale tentokrát nevyzkoušeli. Na přízemní a velmi rozlehlé restauraci je sympatické, že disponuje dvěma místnostmi – jednou nekuřáckou a druhou kuřáckou. Teď na jaře se nabízí také posezení ve velkém atriu domu, ve stínu deštníků a za šplouchání vody ve fontáně.

Hybernia 5

Interiér je velmi vkusně zařízený a dominují mu fortelné klenuté stropy. Dobře k nim ladí bytelný dřevěný nábytek, kuchyňská výzdoba (mám tím na mysli například zavařovací skleněné nádoby) a chuť k jídlu podporuje červeno-oranžová výmalba.

Na restauraci mě upozornil kamarád, který mě na testovací oběd také doprovodil. Varoval mě, že možná v době oběda budeme stát frontu na stůl. Zrovna minulý Gurmán hodnotil podnik Osteria Da Clara, kde jsme se sice naobědvali v ne zcela zaplněné restauraci, ale později jsme si ověřili, že s večerní rezervací už je to obtížnější – stoly jsou prostě často beznadějně obsazené. Že by byla Hybernia další takto natřískaná restaurace?

Hybernia 6

Sedli jsme si do nekuřácké části hned po příchodu jen díky štěstí – někteří hosté zrovna odcházeli. Přesto, že je Hybernia hodně velká, byla skutečně nacpaná k prasknutí. Jak se ukázalo, strávníky z okolí sem zřejmě táhnou nejen slušné ceny za denní nabídku, ale také fakt, že místním kuchařům vaření opravdu docela jde.

Pochutnání i mírné rozpaky

Na to, jak tu bylo plno, byl personál překvapivě rychlý. Servírek a číšníků se tu totiž o hosty stará dost na to, aby nemuseli zbytečně dlouho čekat. Ujal se nás mladý pozorný číšník. Objednali jsme si jak z denní nabídky, tak z běžného menu. Polední menu totiž nenabízelo ani jedno bezmasé jídlo a ani jedno jídlo z ryb, takže kdo měl chuť na něco bez masa nebo na rybu, musel sáhnout po běžné nabídce.

Naše objednávka:

  • Francouzská cibulačka s vejci a čerstvými bylinkami (19 korun);
  • Steak z roštěné palivec – Marinovaný steak z roštěné v sojové omáčce s feferonami, červeným vínem a tomaty, vařená rýže s koriandrem (99 korun);
  • Lososové lasagne s listovým špenátem – Plátky těstovin proložené norským lososem, čerstvým špenátem, smetanou, tomaty, parmezánem dochucené limetkou (138 korun);
  • Mascarpone s malinami – Jemný šlehaný krém ochucený vaječným likérem s malinovou omáčkou (88 korun);
  • Větrník (45 korun).
Hybernia 1
Hybernia 2

Při objednávce se číšník zeptal, jak chceme jídlo nosit – to jsme ocenili. Francouzská cibulačka byla lehká polévka na povzbuzení žaludku. K voňavé, ne příliš husté cibulačce mi číšník donesl ošatku s pečivem (trochu si ale u nás pokazil reputaci, když ošatku následně přenesl k vedlejšímu stolu, aniž by si všiml, že je v ní jeden nedojedený kousek pečiva). Vzhledem k dobré ceně slušná porce roštěnky vypadala na talíři pěkně a mého spolustolovníka nezklamala ani po ochutnání.

Hybernia 3

Z lasagní jsem byla trochu rozpačitá – byly totiž především příliš ochucené a docela ostré, takže chuť lososa se v nich skoro úplně ztratila. Nemůžu říct, že mi jídlo nechutnalo, ale lososa v něm byla opravdu docela škoda. Za čerstvost špenátu bych nedala ruku do ohně a rajčatového suga bylo na lasagních nalito také až moc. Pro lasagne zkrátka platilo heslo, že méně je někdy více. Losos byl při tom na chuť velmi dobrý, nebyl vysušený, takže rozhodně nebylo proč ho maskovat. Zase jsem ale ocenila tlusté hobliny parmezánu.

Hybernia 4

Naopak větrník musím pochválit. Naservírovali mi ho s čerstvými nakrájenými jahodami a velký byl bezmála jako kolo od dětské koloběžky. Stejně tak po velké porci mascarpone s malinami, servírované do skleničky na nožičce, se na našem stolem jen zaprášilo. Káva, kterou jsme si k dezertům dopřáli, by sice mohla být na chuť ještě o fous lepší, v žádném případě však neurazila.

Brand24

Restaurace má otevřeno ve všední dny od 8 do 23.30 hodin, o víkendu od 10.30 do 23.30 hodin. Na jejím webu si lze vytisknout kupón na 20% slevu, na stejnou slevu mají nárok pojištěnci Zdravotní pojišťovny Ministerstva vnitra. Pro stálé hosty má navíc restaurace připravenou další, opět 20%, slevovou věrnostní kartu. Za pozornost stojí také řízkové neděle, při nichž si může host sestavit svůj vlastní řízek na míru.

Vyzkoušeno: Co může restaurace podnikatelům nabídnout?

Restauraci moc nelze doporučit pro pracovní oběd, protože v době oběda je tu opravdu hodně rušno. Pokud se chce ovšem podnikatel docela dobře naobědvat v centru Prahy za slušnou cenu a nechce na jídlo dlouho čekat, můžeme mu restauraci Hybernia doporučit. Stejně tak je to dobrý tip pro časnou pracovní snídani.

Hodnocení

Celkově nás restaurace Hybernia příjemně překvapila – interiérem, obsluhou i kuchyní. Přes některé výhrady – denní nabídka by mohla být pestřejší a v některých případech by možná nebylo na škodu trochu šetřit kořením – udělujeme restauraci a kavárně Hybernia čtyři Gurmánské hvězdičky.

Gurmán - hodnocení 4

Čtyři hvězdičky – v rámci hodnocení se jedná o nadstandardní zisk hvězdiček. Vyjadřuje, že ačkoliv je sledovaná restaurace/kavárna ve své kategorii na nadstandardní úrovni, je u ní stále zjevný potenciál ke zlepšení, hodnotitelé zaznamenali drobné, ačkoliv nijak závažné, nedostatky.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).