Hlavní navigace

Inflace, koruna, úrokové sazby. Tři překážky úspěšného podnikání v roce 2008.

15. 1. 2008
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 244974
Podnikatelé musí v roce 2008 počítat s několika nepříjemnostmi, které mohou uškodit jejich firemnímu hospodaření. Firmy by se tak měly připravit na vyšší inflaci, na stále posilující korunu a v neposlední řadě na zvýšení úrokových sazeb bank.

Rok 2008 má za sebou již první týdny a nejhlavnější změny spojené s reformou veřejných financí se již projevily v praxi. Analytici předpokládají, že rok 2008 nebude po ekonomické stránce tak úspěšný jako loňský. Co by měl přinést rok 2008 si můžete přečíst v článcích Rok 2008. Ve znamení úbytku pracovních sil a zvýšené inflace a Leden 2008: Co podnikatele čeká a nemine? Podnikatelé mohou očekávat vyšší růst inflace, posilující korunu a i zvýšení úrokových sazeb ČNB. Co tyto skutečnosti pro firmy přinesou?

Vyšší inflace nenadchne nikoho

V roce 2008 se zvýší inflace. Přesné odhady se různí, ale předpokládá se její nárůst mezi 5,5 %– 6 %. Letošní inflace přitom nedosahovala ani 3 % . Vyšší inflace není dobrou zprávou pro nikoho a pro podnikatele obzvláště ne. Ihned vzroste cena vstupů a i zaměstnanci budou požadovat vyšší platy. Určitě bud v tlak zaměstnanců na mzdy , což se projeví v tom, že hrubá mzda zedníka bude pro firmu potřeba ve výši cca min 220 Kč.(120 Kč pracovník, 60 Kč odvody na zdravotní a sociální pojištění, 30 Kč náklady na provoz a režii firmy a 10 Kč zisk), vypočítává podnikatel Milan Prokop, vlastník malé stavební firmy PSP-PROTO, s.r.o.

Vyšší inflace se stane hlavně problémem pro drobné podnikatele, kteří pro udržení konkurenceschop­nosti nebudou moci tolik zdražovat. Náklady jim ovšem porostou. Nemůžeme si bohužel dovolit zvedat ceny podle inflace a dalších ukazatelů – malé firmy, se kterými spolupracujeme, jsou ve stejné situaci a velké firmy z pozice síly (finanční) naše zvýšené ceny nepřijmou, vysvětluje Andrea Vernerová z poradenské firmy ADA 99, s.r.o. U všech malých stavebních firem, které nemají zajištěny státní zakázky, se nejedná o podnikání, ale o boj o život, doplnil pro business server Podnikatel.cz Milan Prokop.

Sílící koruna uškodí exportérům

Spotřebitele samozřejmě silná koruna těší, jelikož tak zlevňuje zahraniční zboží na našem trhu. Jenže firmy, které vyvážejí, na posilující koruně tratí. Naše silná měna jim totiž zdražuje zboží na cizích trzích. Není se tak čemu divit, že hlasy po přijetí eura zaznívají a budou zaznívat především z řad exportně zaměřených společností. Negativní dopady posilující měny se také spíše opět týkají menších a středních podniků. Velké společnosti se silné koruny neobávají. Dopad zpevňující měny se snažíme aktivně ovlivňovat nejen pomocí zajišťovacích operací, ale i optimalizací našeho cash flow a využitím např. přirozeného hedgingu pro jednotlivé měny, uvedl pro business server Podnikatel.cz tiskový mluvčí pro oblast ekonomiky společnosti ŠKODA AUTO a.s., Jaroslav Černý. Stupeň zajištění je pro jednotlivé měny různý podle jejich „váhy“ v našem měnovém portfoliu a je pravidelně aktualizován. V současné době jsme zajištěni přesně podle stanovené strategie a nemáme žádný zásadnější problém, dodává Černý.

Pro přijetí jednotné evropské měny však ale nejsou jen drobní vývozci, ale většina podnikatelských subjektů všech oborů. Podrobnosti čtěte v článku Koruny, děkujeme, odejděte! Podnikatelé chtějí platit eurem. Odborníci sice očekávají, že oproti loňskému roku, koruna nebude apreciovat tak razantně, ale jisté posilování přesto předpovídají. Vzhledem k předpokládané vysoké inflaci ale lze přesný vývoj těžko určit. Je klidně možné, že koruna bude dál vstřebávat inflační tlaky a tak dále silně posilovat vůči euru a dolaru. Někteří analytici ale třeba odhadují, že koruna do konce roku 2008 dokonce oslabí. Kdo má pravdu, ukáží až následující měsíce. Momentálně se koruna pohybuje v kurzu kolem 26 Kč/EUR a 17,5 Kč/USD.

Zvýšení úrokových sazeb – problém větších firem

V roce 2008 se také předpokládá další zvýšení úrokových sazeb (prognóza viz Tabulka).

Prognóza úrokových sazeb
Průměry za období v % 2006 2007 2008 2009
Repo sazba 2,17 2,86 3,67 4,20
3M PRIBOR 2,3 3,1 3,8 4,3
12M PRIBOR 2,6 3,4 4,0 4,5
10V dluhopis 3,8 4,3 4,7 4,7

Zdroj: Česká spořitelna, Ekonomika pod lupou

Vyšší úrokové sazby potěší běžné střadatele, ale firmám zase spíše ztíží život. Úvěry se stanou dražšími a dá se tak předpokládat menší investiční aktivita podnikatelů. Zvýšení sazeb také zvýší poptávku po korunách a bude působit jako jeden z faktorů dalšího posilování koruny. Zvýšení úrokové míry bude vždy z pohledu podnikatelů vnímáno negativně, jakékoliv zvýšení finančních nákladů v důsledku vyšších úrokových sazeb není příjemné, míní Karel Havlíček, místopředseda AMSP ČR.

Brand24

Zvýšení úrokových sazeb také jako jediné z jmenovaných postihne více větší firmy, než drobné podnikatele. Zvýšení sazeb se dotkne spíše větších firem, které čerpají velké bankovní úvěry a kde se každá desetina procenta projevuje v řádech miliónů a výše. Naopak pro malé firmy není zvýšení úrokových sazeb v řádu desetin likvidační, spíše nepříjemné, doplnil pro business server Podnikatel.cz Karel Havlíček.

Opatření vlády – méně je více

Podnikatelé navrhují řadu různých řešení těchto problémů (vyšší inflace, sílící koruna a zvyšují se úrokové sazby). Zajistit podporu začínajícím podnikatelům – jestliže velké firmy mají daňové prázdniny, proč je nemohou mít i začínající mladí lidé po dobu třeba 1–2 let, aby měli možnost své činnosti rozjet? řekla pro business server Podnikatel.cz Andrea Vernerová z ADA 99, s.r.o. Většina z nich se shoduje ale na jednom. Méně je v tomto připadě více. „Pokud nebude vláda příliš zasahovat do podnikatelského sektoru, byť i v dobrém úmyslu, je to ta nejlepší vizitka. Sestavy vlád v EU jsou obvykle na průměrné úrovni, nejinak je tomu i u nás, proto za úspěch musí být považován fakt, pokud se mnoho nezkazí,“ uzavírá Karel HavlíčekAMSP ČR.

Co bude největším problémem ve vašem podnikání v tomto roce?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).