Hlavní navigace

Informace o izolaci přišla pozdě. Jak a kdy doúčtovat mimořádný příspěvek?

26. 4. 2021
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
V březnu nařízená izolace původně v systému nebyla. Vyplatí se zaměstnanci až nyní v dubnu, nebo se musí zpětně proúčtovat do března včetně opravy přehledu?

Zaměstnavatel neměl v měsíci březnu informaci o izolaci a karanténě. Mimořádný příspěvek nevyplatil. Následně se dozvěděl, že zaměstnanci byla skutečně nařízena izolace a chybou lékaře se tato skutečnost do data zpracování mezd neobjevila v ePortálu ČSSZ pro zaměstnavatele. Měl by dopočítat a vyplatit mimořádný příspěvek ve mzdě za měsíc duben s odečtem pojistného za tento měsíc, nebo je nutné se vrátit do března, provést dopočet „izolačky“ a poslat opravné přehledy?

Brand24

Jedná se o situaci, která může potkat nejednoho zaměstnavatele. Jak pro server Podnikatel.cz upřesnila Česká správa sociálního zabezpečení, zaměstnavatel od pojistného na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti (dále jen „pojistné“) odečte pouze ty mimořádné příspěvky při nařízené karanténě (izolaci), které zaměstnancům zúčtoval. Pokud tedy zaměstnanec byl v průběhu března 2021 v karanténě/izolaci, ale zaměstnavatel mu příspěvek do března 2021 nezúčtoval (je jedno z jakého důvodu), nemůže si „nezúčtovaný“ příspěvek odečíst od pojistného za březen 2021. Zaměstnavatel tedy zúčtuje příspěvek zaměstnanci až do dubna 2021 a teprve od pojistného za duben 2021 může zúčtovaný příspěvek odečíst (v souladu s § 6 odst. 3 zákona č. 121/2021 Sb., o mimořádném příspěvku lze nárok na odečet uplatnit do 3 kalendářních měsíců po skončení karantény/izolace). Příslušné OSSZ není potřeba nic oznamovat, zaměstnavatel však musí být schopen při kontrole ze strany OSSZ uvedený postup doložit (vysvětlit).

Samozřejmě jde pouze o skutečnost, kdy zaměstnavatel o izolaci/karanténě nevěděl. Takzvaný opravný přehled o výši pojistného za příslušný měsíc by zaměstnavatel podával v případě, že by od pojistného odečetl více, než podle zákona odečíst mohl (např. zaměstnanci zúčtoval vyšší příspěvek, než mu příslušel). Zde by byla částka, kterou od pojistného neoprávněně odečetl, dlužným pojistným. V zájmu zaměstnavatele pak je, aby takové pochybení opravil co nejdříve, neboť z dlužného pojistného je povinen platit penále ve výši 0,05 % za každý den prodlení. Toto nelze vyřešit v jiném kalendářním měsíci.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).