Hlavní navigace

Jací dohodáři mají nárok na kompenzační bonus 500 Kč denně?

22. 5. 2020
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Na kompenzační bonus mají nárok především OSVČ hlavní, ale dosáhnou na něj i některé OSVČ vedlejší, a to včetně dohodářů.

Klíčovým parametrem je výše odměny. Jakmile založí účast na nemocenském pojištění jako zaměstnanci, mají OSVČ, až na pedagogy, smůlu.

Daňový portál na Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Potřebujete si rychle spočítat, kolik letos zaplatíte na daních? Zadejte své hodnoty do Daňové kalkulačky pro OSVČ

Nevíte si rady s daňovým přiznáním? Vyzkoušejte interaktivní šablony, které automaticky vyplní daňový formuláře nebo přehled pro pojišťovnu.

Jakou budete mít čistou mzdu v letošním roce? Aktualizovali jsme pro vás Mzdovou kalkulačku

Nejnovější články o daních sledujte v sekci Daňové přiznání, Daně z příjmů, Přehled o příjmech a výdajích.

Kdo má nárok na kompenzační bonus

Aby OSVČ dosáhla na kompenzační bonus 500 Kč denně, musí splnit některé náležitosti. Předně musí jít o OSVČ, která v daném období nemohla svoji činnost zcela nebo zčásti vykonávat nad míru obvyklou, a to v důsledku ohrožení zdraví souvisejícím s výskytem koronaviru nebo krizových opatření vlády (a to zejména z některého z důvodů, jako je nutnost uzavřít provozovnu nebo omezit její provoz, karanténa OSVČ nebo jejího zaměstnance, péče o dítě, omezení poptávky po výrobcích nebo službách poskytovaných OSVČ či omezení nebo ukončení dodávek nebo služeb potřebných pro výkon činnosti).

Nárok na kompenzační bonus pak mají OSVČ, pokud zároveň nejsou osobami vykonávajícími činnost, v jejímž důsledku jsou účastny nemocenského pojištění jako zaměstnanec. (typicky živnostník, samostatný zemědělec, autor nebo umělec, znalec, tlumočník, veterinář, lékař, poskytovatel zdravotní péče, architekt, daňový poradce a podobně). Jedinou výjimkou jsou pedagogičtí pracovníci, kteří o příspěvek mohou žádat i při souběhu.

Na podporu sice nemají nárok zaměstnanci na hlavní pracovní poměr (s výjimkou zmíněných pedagogů), ale dohodáři, kteří mají příjmy do určité hranice, na kompenzační bonus dosáhnout mohou. U dohod o pracovní činnosti je nutné mít příjmy do 3000 korun měsíčně a u dohod o provedení práce do 10 000 korun.

Brand24

Před podáním žádosti zkontrolujte, zda máte nárok

Finanční správa žádá všechny potenciální žadatele, aby si ještě před podáním žádosti ověřili si, zda splňují zákonné podmínky pro vznik nároku na výplatu bonusu. V případě neoprávněného uplatnění tohoto nároku lze daný stav napravit vrácením již vyplacené částky bonusu správci daně, uzavřela Zuzana Mašátová, mluvčí Generálního finančního ředitelství.

Žádost může být podána jedním z těchto způsobů:

  • osobně na podatelně finančního úřadu,
  • podáním poštovní zásilky na poště,
  • prostřednictvím datové schránky,
  • prostřednictvím technického zařízení správce daně (EPO) za předpokladu, že daňový subjekt má elektronický podpis,
  • pomocí elektronické kopie dokumentu opatřeného vlastnoručním podpisem, zaslané na e-mailovou adresu zveřejněnou správcem

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).