Hlavní navigace

Jak být úspěšný při získávání dotace EU

8. 11. 2007
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 258398
Česko má šanci napravit nelichotivé skóre čerpání dotací z EU. Pomoci by s tím měly operační programy, které nyní projednává Evropská komise. Pokud podnikatel stojí o dotaci z EU, musí se už při rozhodování o projektu a při podávání žádosti vyvarovat chyb, které ho mohou o peníze snadno připravit.

Česká republika zdaleka nevyužila možnosti, které se jí otevřely 1. května 2004. Vstup do Evropské unie znamenal i právo čerpat dotace, které mají v rámci unijní politiky hospodářské a sociální soudržnosti urychlit a stabilizovat všestranný rozvoj země. Jenže skutečnost je taková, že jsme v našem prvním programovacím období díky nepřipravenosti a nízké informovanosti vyčerpali jen zlomek peněz, které nám EU mohla poskytnout. Aby se situace v nastávajícím období 2007 – 2013 zlepšila, připravila ČR 24 operačních programů, které tvoří rámec pro poskytování dotací a konkretizují je.

Jaké jsou operační programy u nás?

V období 2007 – 2013 bude mít Česko možnost hospodařit takřka s 26,7 mld. EUR (bez českého spolufinancování). Tyto prostředky by se měly rozdělit celkem mezi 24 českých operačních programů. V současnosti se Česká republika nachází ve fázi, kdy čeká na schválení jednotlivých operačních programů. Evropská komise se schválením otálí. Někteří europoslanci tak zaslali Evropské komisi dopis, ve kterém žádají urychlení schvalování operačních programů. Podobný přístup vyjádřila ve svém stanovisku i Unie malých a středních podniků ČR. Unie uvedla, že podporuje veškerou aktivitu našich europoslanců vedoucí k urychlení procesu schvalování. Zemí, která je v tomto směru nejdále, je Maďarsko, které má již schváleno 13 operačních programů.

Nejzajímavější pro firmy a podnikatele jsou operační programy Podnikání a inovace, zaměřený na podporu konkurenceschop­nosti a inovativní projekty, a operační program Lidské zdroje a zaměstnanost, jehož cílem je zvýšit zaměstnanost v České republice. Zajímavý je také operační program Životní prostředí, který má za cíl ochranu životního prostředí a zlepšování jeho kvality.

Jak se probojovat k dotaci

Žádost o dotaci z jednotlivého operačního programu se podává vždy po uveřejnění výzvy. V současnosti mohou podnikatelé například využít výzvy do programu Marketing, který podporuje zvyšování marketingových aktivit malých a středních podniků na zahraničních trzích, či třeba Potenciál, kde jsou dotace určeny na podporu zřízení a rozšíření infrastruktury pro vývojové a inovační aktivity společností.

Podnikatelé by měli při podávání žádosti o dotaci dbát podle odbornice na poskytování dotací Petry Kopecké z firmy RAVEN EU Advisory, především na 5 hlavních bodů:

  1. Získat informace – zjistit si nejdříve, jaké dotace EU vůbec poskytuje a na jaké účely.
  2. Nalézt konkrétní program a dotaci pro svůj projekt – pokud již mají jasnou představu o projektu, je vhodné vyhledat seznam aktuálních, či připravovaných výzev. Jednotlivé aktuální výzvy lze nalézt na stránkách ministerstev, či komplexně na stránkách www.edotace.cz.
  3. Zajistit si financování  – dotace na většinu projektů jsou posílány až zpětně po realizaci projektu. Je tedy nutné sehnat si nejprve na projekt finance. Navíc musí žadatel být schopný doložit, že projekt dokáže celý zafinancovat.
  4. Vyřídit si samotnou dotaci  – i po zajištění financování čeká podnikatele ještě náročný proces při vyřizování samotné dotace. Ten se dá shrnout do tří etap:
  5. Etapa 1: Příprava na zpracování projektu – na co brát zřetel před přípravou projektu
  6. Etapa 2: Vlastní zpracování projektu – čeho se vyvarovat při přípravě projektu
  7. Etapa 3: Registrace a hodnocení projektu – na co se připravit při registraci a hodnocení projektu
  8. Udržet si dotaci

Když se podnikateli pořadí získat dotaci, pořád ho ještě čeká řada povinností a úkolů, aby po realizaci projektu peníze skutečně dorazily na místo určení, tj. na podnikatelův účet. Při nesplnění těchto úkonů hrozí, že dotace bude odebrána, či dokonce bude uděleno penále. Podnikatel např. musí správně provést výběr na dodavatele zboží a služeb nebo se musí pojistit. Není třeba se však obávat náhlých překvapení, všechny konkrétní závazky má podnikatel předem zadány ve smlouvě o financování.

Na co si dát pozor

Při žádostech o dotace a následné proceduře docházi k chybám, které mohou podnikatele o peníze připravit. Je dobré se proto na nejčastější prohřešky blíže podívat. Nutností je samořejmé nastudovat řádně samotný projekt. V praxi často dochází k tomu, že osoba, která má na starosti realizaci projektu, není totožná s osobou, která tento projekt napsala. Realizátor projektu někdy nepochopí správně smysl celého projektu a neplní stanovená kritéria tak, jak by měl, varuje pro business server Podnikatel.cz Petra Kopecká.

skoleni_15_4

Důležité je též vědět, co všechno obsahuje Smlouva o financování. Podnikatelé by neměli podcenit skutečnosti, které ze smlouvy vyplývají. Týkat se mohou třeba nedodržení závazných ukazatelů, které podnikatel nasadil vyšší pod dojmem, že tak projekt spíše obdrží dotaci., či třeba i nedostatečné publicity projektu. Žadatel o dotaci by také neměl opomenout dodržování rozpočtu, který si stanovil. Za jistých okolností sice může měnit jednotlivé položky nákladů, ale nikdy by neměl překročit zadané finanční limity.

Zpravidla se ale chyby vyskytují u projektů, které byly již špatně nadefinovány. Pokud náhodou podnikatel nějakou chybu přeci jen udělá, neměl by dotace zatracovat, ale poučit se. A při přípravě dalších projektů pečlivě přemýšlet o tom, co vlastně do projektu napíše, radí Petra Kopecká.

Žádali jste už někdy o dotace?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).