Hlavní navigace

Jak dlouho musí OSVČ uchovávat kopie přehledů o příjmech a výdajích pro ČSSZ?

3. 3. 2020
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Přehledy o příjmech a výdajích musí OSVČ podávat každoročně. Tiskopisy se tedy kupí. Má OSVČ povinnost uchovávat jejich kopie a jak dlouho?

Povinnost podat příslušné správě sociálního zabezpečení přehled o příjmech a výdajích má každá osoba samostatně výdělečně činná (OSVČ), která vykonávala alespoň po část roku samostatnou výdělečnou činnost. 

Nejzazší termíny pro letošní rok jsou následující. Osoby samostatně výdělečně činné, které nevyužijí služeb daňového poradce, musí přehledy odevzdat nejpozději první pracovní den v květnu. Vzhledem k tomu, že 1. května je svátek a následující dva dny víkend, mají OSVČ čas do pondělí 4. května. Pokud OSVČ použijí služeb daňového poradce, musí přehledy podat do 3. srpna. Do konce dubna ale musí tuto skutečnost doložit místní správě sociálního zabezpečení a zdravotní pojišťovně.

Přehledy lze podat osobně, poštou nebo elektronicky. Online podání přehledu je nekomfortnější. Jak jej podat české správě sociálního zabezpečení? Poradí článek Na sociálku s přehledem běžet nemusíte. Tiskopis podejte online. Jak na to?

Brand24

Jak dlouho je nutné uchovávat kopie přehledů? 

Jak uvádí Česká správa sociálního zabezpečení, povinnost uchovávat přehled o příjmech a výdajích OSVČ za daný kalendářní rok není zákonem stanovena. Lze pouze doporučit, aby si OSVČ uchovávala kopii přehledu (která není účetním dokladem, byť bylo potvrzeno její převzetí SSZ) pro svou vlastní kontrolu údajů, jež odevzdala na příslušnou správu sociálního zabezpečení. 

Daňový portál na Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Potřebujete si rychle spočítat, kolik letos zaplatíte na daních? Zadejte své hodnoty do Daňové kalkulačky pro OSVČ

Nevíte si rady s daňovým přiznáním? Vyzkoušejte interaktivní šablony, které automaticky vyplní daňový formuláře nebo přehled pro pojišťovnu.

Jakou budete mít čistou mzdu v letošním roce? Aktualizovali jsme pro vás Mzdovou kalkulačku

Nejnovější články o daních sledujte v sekci Daňové přiznání, Daně z příjmů, Přehled o příjmech a výdajích.

Jak však ČSSZ upozorňuje, účetní záznamy o údajích potřebných pro stanovení a odvod pojistného (doklady o příjmech a výdajích pro stanovení daňového základu) jsou plátci pojistného povinni archivovat po dobu 10 kalendářních roků následujících po roce, kterého se týkají (tuto povinnost stanoví zákon o pojistném na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti).

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).