Hlavní navigace

Jak je to s DPH, když firma poskytuje služby mimo země EU?

7. 12. 2017
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Jak je to s místem plnění, když firma poskytuje služby mimo země Evropské unie? Radí daňový poradce.

Následující dotaz byl převzat z odborných poraden dostupných na adrese poradna.podnikatel.cz. Máte také dotaz? Využijte služeb našich poradců. Položit nový dotaz

DPH při poskytnutí služby do země mimo EU

Jsme česká firma, plátci DPH a chceme poskytovat konektivitu k internetu do země mimo EU. Fakturovat budeme zahraniční firmě. Bude fakturace s DPH, nebo bez DPH? A bude částka vstupovat do přiznání k DPH a na jaký řádek? 

Pokud jde o uvedenou službu, při jejím poskytování osobě povinné k dani (podnikatelskému subjektu) bude místo plnění určeno dle základního pravidla, tj. dle § 9 odst. 1 zákona o DPH. To znamená, že jde o službu s místem plnění v zemi sídla odběratele. Z hlediska uplatňování DPH v tuzemsku se nejedná o předmět české DPH. Budete vystavovat faktury bez DPH, ale rovněž budete uvádět dané plnění do ř. 26 daňového přiznání.

Jiná (ovšem výjimečná) situace by nastala, pokud by váš odběratel byl zároveň registrován jako plátce DPH v tuzemsku (u českého FÚ) a ZÁROVEŇ ke skutečnému užití nebo spotřebě služby by docházelo taktéž v tuzemsku. Potom by šlo a tuzemské zdanitelné plnění, fakturovali byste včetně DPH a plnění by se uvádělo do ř. 1 DP.

Čtěte také: Které novinky v oblasti daní vás čekají v roce 2018? Připravili jsme přehled

V praxi se též může stát, že zahraniční subjekt má v tuzemsku provozovnu ve smyslu § 4 odst. 1 písm. j) zákona o DPH. Pak musíme rozlišovat, zda je plnění poskytováno provozovně (tuzemské plnění s DPH) nebo „základně“ sídlící v zahraničí (fakturace bez DPH, místo plnění je v zahraničí).

Nakonec poznámka k poskytování „elektronicky poskytovaných služeb“ osobám nepovinným k dani. Dle informace GFŘ NEPATŘÍ „přístup na internet“ mezi elektronicky poskytované služby ve smyslu § 10i zákona o DPH.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Daňový poradce a člen Prezidia Komory daňových poradců České republiky. Sledujte Jana na Twitteru @janmolincz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).