Hlavní navigace

Jak mohou OSVČ žádat o příspěvek na samotestování na covid?

12. 4. 2021
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
OSVČ, které během své činnosti přichází do styku s lidmi, se musí jednou týdně otestovat na covid. Na jeden test přispívá stát 60 Kč.

Jakým způsobem mohou OSVČ o příspěvek žádat? A jak mají nákup testů dokládat, pokud jim zakoupená zásoba vystačí na víc měsíců, přičemž se žádá vždy za jeden měsíc?

Jak požádat o příspěvek

OSVČ i firmy, které chtějí žádat o příspěvek na nákup samoodběrových testů na covid, mohou využít společnou aplikaci všech zdravotních pojišťoven. Všichni podnikatelé, bez ohledu na to, u které pojišťovny jsou oni sami nebo jejich jednotliví zaměstnanci pojištěni, mohou o příspěvek žádat na jednom centrálním místě prostřednictvím jednoho formuláře. Vždy se žádá o příspěvek zpětně za předchozí měsíc, přičemž žádosti o příspěvek se za předchozí kalendářní měsíc podávají vždy nejpozději poslední den měsíce následujícího. O příspěvek za březen tak lze žádat do konce dubna.

Kdo chce o příspěvek požádat, musí se na portále zaregistrovat. Z důvodu ochrany oprávnění k podávání žádosti o příspěvek za jednotlivé žadatele rozeslaly zdravotní pojišťovny na konci března prostřednictvím sítě datových schránek firmám a OSVČ autorizační kódy. Kdo kód neobdržel, může o něj požádat a bude mu doručen do datové schránky. Pro OSVČ, které datové schránky nemají a nechtějí si je zřídit, zveřejní jednotlivé zdravotní pojišťovny na svých webových stránkách alternativní možnosti získání autorizačního kódu. Například pojištěncům VZP se aktivační kód ode dneška zobrazuje v aplikaci Moje VZP.

Výše příspěvku:

Brand24

  • na jednoho pojištěnce, bez ohledu na počet jeho zaměstnavatelů, lze čerpat příspěvek na nákup maximálně 4 testů za kalendářní měsíc (max. 240 Kč včetně DPH), provedených ve frekvenci maximálně jednou za 7 dní
  • povolený časový interval na jednoho zaměstnance je provedení maximálně 1 testu za 7 kalendářních dní

Co když koupíte testy na více měsíců?

Pokud podnikatel zakoupí najednou více testů, než může vykázat v průběhu jednoho měsíce, postupuje následovně. Princip vykazování je takový, že nejdříve nahrajete fakturu za zakoupené testy a následně měsíčně vykážete provedené testy. Jinak řečeno, i když máte fakturu, na základě které vykazujete provedené testy např. další 4 měsíce, nahrajete ji jen jednou. V rámci vykazování testů a poskytování příspěvků na ně bude průběžně kontrolován limit nakoupených testů podle nahraných dokladů, upřesnil Milan Řepka, mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR.

OSVČ by neměly zapomenout, že v žádosti musí uvést obecné identifikační a kontaktní informace o sobě jako žadateli a číslo bankovního účtu pro vyplácení příspěvku, vyplnit jméno a příjmení testovaného, příslušnost k zdravotní pojišťovně, číslo pojištěnce, datum provedení testu, pozitivní/negativní výsledek každého testu. Příspěvek tedy není poskytnut jen na základě platebního dokladu o zakoupení samoodběrových testů, uzavřel Milan Řepka.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).