Hlavní navigace

Jak na „šmejdy“? Zatím jen nepodepisovat, nesouhlasit, vůbec neotevírat

13. 11. 2019
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

I přes snahy zastavit nekalé praktiky tzv. šmejdů jsou na denním pořádku. Zatím je nejlepší cestou obezřetnost. Blýská se ale na lepší časy.

Snahy, jak zarazit energetické šmejdy s jejich klamavými a agresivními praktikami, se v poslední době objevují z více stran. Ať už jde o návrhy právních předpisů, iniciativu dodavatelů energií nebo kontrolní činnost České obchodní inspekce a Energetického regulačního úřadu.

I přesto se však podomní obchodníci s energiemi stále objevují a zvesela používají dál řadu triků, jejichž pomocí dokážou dotlačit spotřebitele k uzavření nevýhodné smlouvy. Jedinou funkční cestou je obezřetnost. 

Psali jsme: S aukcemi energií jsou stále problémy. „Šmejdi“ dále klamou spotřebitele

V prvé řadě lidem radíme, aby jim neotvírali dveře, pokud u nich zazvoní. Dále doporučujeme, aby byli ostražití i při telefonátech, kdy pouhé vyslovení slůvka ‚ano‘ může vést k uzavření nové smlouvy o dodávkách energií nebo ke změně té stávající, uvádí Eduarda Hekšová, ředitelka spotřebitelské organizace dTest.

Šmejdi dál cílí na seniory

Stále platí, že nejvíce ohroženou skupinou jsou senioři. Právě oni totiž nejčastěji podlehnou tlaku energetických šmejdů a nevýhodnou smlouvu s nimi podepíší. Zprostředkovatelé mnohdy zneužívají jejich nezkušenosti a důvěřivosti. Často uvádí lživé informace, vydávají se za zástupce stávajícího dodavatele energií, distributora, spotřebitelského ombudsmana nebo pracovníka Energetického regulačního úřadu. 

Tip: Dalí nekalou praktikou směřovanou na seniory jsou tzv. reverzní hypotéky. Více o nich dočtete v článku Pasti na seniory: Stačí jeden souhlas se zasláním dárku a průšvih je na světě

Konec uzavírání smluv po telefonu? 

Ministerstvo spravedlnosti České republiky nedávno představilo novelu občanského zákoníku, která by měla vyřešit problémy s uzavíráním smluv po telefonu. Ta by uložila obchodníkům povinnost doručit po telefonátu se spotřebitelem ještě textovou podobu navrhované smlouvy. Smlouva by pak byla uzavřena až v okamžiku, kdy by spotřebitel odeslal svůj souhlas s jejím uzavřením písemně. V některých případech by mohl pomoci i připravovaný návrh zákona o hromadných žalobách.

Místo smlouvy přihláška do aukce energií

Energetičtí šmejdi někdy nenabízí lidem k podpisu přímo smlouvu o dodávkách energií, ale přihlášku do aukce energií. Často se však žádná aukce nekoná, na základě přihlášky spotřebitele obsahující plnou moc je rovnou uzavřena smlouva o dodávkách energií. Zde spočívá kámen úrazu v tom, že zprostředkovatel, kterému podepisujete přihlášku, není dodavatelem energií. Nemá tedy licenci od Energetického regulačního úřadu a nepodléhá kontrole tohoto úřadu. Dozorovým orgánem je v tomto případě Česká obchodní inspekce, vysvětluje Eduarda Hekšová. 

Ministerstvo průmyslu a obchodu proto chystá novelu energetického zákona, kterou by byl zaveden nový druh podnikání, zprostředkovatelská činnost v energetice. Licenci by uděloval Energetický regulační úřad.

skoleni_15_4

Psali jsme: O fintách takzvaných „šmejdů“ si můžete více přečíst v našem článku Předváděčky jsou na ústupu. „Šmejdi“ však přichází s celou řadou jiných fint

Situaci na trhu s energiemi se snaží řešit i samotní dodavatelé energií, někteří z nich podepsali dokument Deklarace účastníků trhu s elektřinou a s plynem na ochranu spotřebitele. Dodavatelé, kteří k deklaraci přistoupili, se mimo jiné zavázali k transparentní komunikaci se zákazníky nebo jednoznačným a férovým podmínkám smluv. I když se jedná o dobrovolný závazek dodavatelů energií, Česká obchodní inspekce a Energetický regulační úřad mohou dodržování deklarace kontrolovat.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).